Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti izdavanja knjiga

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ožu
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti izdavanja knjiga

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
08.2014

Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti izdavanja knjiga

Periodične publikacije i ostale izdavačke djelatnosti u 2013. godini
Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti izdavanja knjigaTisak rola 130814
 

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2013. godinu[1],, ukupno je 834 poduzetnika čija je pretežita djelatnost J - Izdavačka djelatnost od čega ih je najviše, ukupno 715, registrirano za obavljanje djelatnosti izdavanja knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti (skupina 58.1).

Poduzetnici registrirani za obavljanje izdavačke djelatnosti (područje J), u 2013. godini poslovali su negativno. Zabilježen je neznatan porast broja zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu od 0,3%. Rashodi su smanjeni međutim još uvijek premašuju ostvarene prihode koji su također smanjeni u odnosu na 2012. godinu. Sve je to rezultiralo negativnim konsolidiranim financijskim rezultatom djelatnosti u iznosu od 114,5 milijuna kuna.

Kao i ukupna izdavačka djelatnost, tako i poduzetnici skupine djelatnosti izdavanja knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti (58.1), bilježe negativan konsolidirani financijski rezultat poslovanja koji u 2013. godini iznosio 143,5 milijuna kuna. Unutar skupine nalazi se pet razreda djelatnosti od kojih neki unatoč sveukupno lošim ostvarenim rezultatima djelatnosti ipak bilježe pozitivne rezultate.

U razredu djelatnosti 58.11 registrirano je 349 poduzetnika koji zapošljavaju 1.621 zaposlenoga, a u 2013. godini ostvarili su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 27,1 milijun kuna što je za 2,8% više nego 2012. godine. Najveću dobit u ovome razredu djelatnosti ostvarilo je društvo IN TECH d.o.o. iz Rijeke u iznosu od 12,1 milijun kuna sa 23 zaposlena i 26,6 milijuna kuna prihoda. Pozitivan financijski rezultat u iznosu od 2,7 milijuna kuna ostvarila su i 83 poduzetnika u djelatnosti - ostala izdavačka djelatnost (razred 58.19) sa 627 zaposlenih. Unatoč pozitivnome financijskom rezultatu, on je manji u odnosu na onaj ostvaren u 2012. godini za 42%. Najveću dobit u ovome razredu djelatnosti ostvarilo je društvo Narodne novine d.d. u iznosu od 12,2 milijuna kuna, sa 490 zaposlenih i ostvarenim ukupnim prihodima od 385,5 milijuna kuna.

U djelatnosti izdavanja novina registrirano je 108 poduzetnika sa 1.610 zaposlenih, a iskazali su negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 82,4 milijuna kuna što je više od 100% povećanje iskazanoga u prethodnoj godini. Negativan financijski rezultat iskazali su i poduzetnici u djelatnosti Izdavanje časopisa i periodičkih publikacija. U toj djelatnosti registrirano je 172 poduzetnika koji zapošljavaju 873 zaposlenika, a iskazali su 90,9 milijuna kuna neto gubitka. I tri poduzetnika registrirana u djelatnosti 58.12 - Izdavanje imenika i popisa korisničkih adresa, iskazali su također negativan konsolidirani financijski rezultat, ali znatno manji u odnosu na onaj ostvaren u 2012. godini.

Unatoč negativnim rezultatima u djelatnosti izdavanja knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti (skupina 58.1), pojedini su poduzetnici uspješno poslovali te se u navedenoj djelatnosti nalaze na vrhu rang liste prema ostvarenim prihodima, a prvi na popisu; Narodne novine d.d., 24 sata d.o.o. te Večernji list d.o.o., ostvarili su dobit u 2013. godini.

Kao i na razini svih poduzetnika Hrvatske, tako je i u skupini djelatnosti 58.1 – Izdavanje knjiga, periodičnih publikacija i ostale izdavačke djelatnosti velika koncentracija rezultata na relativno mali broj poduzetnika. To potvrđuju podaci o udjelu prvih 10 poduzetnika u skupini 58.1 po ukupnom prihodu koji su ostvarili 1,7 milijardi kuna ili 59,5% od 2,8 milijarde kuna ukupnih prihoda svih 715 poduzetnika u skupini djelatnosti 58.1., dok je prvi na listi po ukupnim prihodima, Narodne novine d.d. sudjelovao sa udjelom od 13,8% u ukupnim prihodima skupine.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Tisak rola 130814
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti izdavanja knjiga