Richard Mills

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Sport › Richard Mills

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
12.2019

Richard Mills

Nogomet i politika u Jugoslaviji Sport, nacionalizam i država
Richard MillsNogomet pozivnica
 

Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio mnogo više od igre. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990‐ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritarna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvijest.

     Britanski povjesničar Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo tako – preko nogometa – najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu fascinantnu knjigu. Nije se bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako važni u svojim sredinama.

     Potanko je analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih – sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine, koji je najavio raspad dotadašnje države.

     Knjiga je dobila Nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijest sporta 2018. godine.

     Richard Mills je profesor moderne evropske povijesti na Sveučilištu istočne Anglije u engleskom gradu Norwichu. Godinama je proučavao nogometne prilike i procese na prostorima bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo na taj način – preko nogometa – najbolje shvatiti što se događalo kroz 20. stoljeće na ovim prostorima. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu knjigu. Nije se bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju, da bi shvatio što se događalo i s manjim klubovima, koji su bili tako važni u svojim sredinama.

Britanski povjesničar Richard Mills, autor knjige NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI: SPORT, NACIONALIZAM I DRŽAVA, 17. prosinca 2019. gostuje u Zagrebu.

Knjigu NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI: SPORT, NACIONALIZAM I DRŽAVA objavili smo u studenom, a netom prije njezina hrvatskom prijevoda, knjiga je osvojila prestižnu nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijesti sporta 2018. godine.

Predstavljanje knjige za publiku organizirano je u 18 sati u knjižari Hoću knjigu Megastore, Bogovićeva 7.  

Promociju će moderirati novinar i kolumnist Branimir Pofuk, a uz autora, Richarda Millsa, o knjizi će govoriti i kolumnist Aleksandar Holiga.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nogomet pozivnica
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Sport › Richard Mills