Roditelji u akciji - Roda

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Roditelji u akciji - Roda

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
07.2020

Roditelji u akciji - Roda

podrška stručnjaka i udruga koje skrbe o djeci zahtjevima udruge Roda - Tražimo sastanak s ministrom zdravstva
Roditelji u akciji - RodaFoto promo udruga roda
 

Kao podršku roditeljima i zahtjevima koje smo predstavile u Peticiji za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja, stručnjakinje za mentalno zdravlje djece, Tatjana Gjurković i Tea Knežević pokrenule su inicijativu među različitim stručnjacima kojom pozivaju Ministarstvo zdravstva na reviziju odluke o ograničenju posjeta djeci u bolnicama na 15 minuta. Inicijativu je do danas potpisalo 450 psihologa, liječnika, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, logopeda, odgojitelja, učitelja, medicinskih sestara, primalja. Uz njih, podršku zahtjevima je dalo 28 udruga koje djeluju u području skrbi za djecu.

Popis stručnjaka i udruga koji podržavaju zahtjeve dostupan je

OVDJE.

Na pokretanje peticije u koju smo pozvali druge kolege i kolegice stručnjake iz raznih pomagačkih struka potaknula nas je svjesnost o važnosti da roditelji pružaju nezamjenjivu emocionalnu podršku djetetu kada se nalazi u stresnoj situaciji poput boravka u bolnici. Dodatno, važno nam je skrenuti pažnju na aspekt psihičkog zdravlja i djece i roditelja, a koje često nije dovoljno podržano od strane nekih stručnjaka.”, naglašavaju Tatjana Gjurković i Tea Knežević.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je 1. 7. 2020. kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva jednoglasno odlučila osigurati boravak roditeljima uz djecu na bolničkom liječenju u trajanju od 15 minuta. Ovakav zaključak je opravdano izazvao žestoke negativne reakcije javnosti i roditelja koji zahtijevaju da budu uz svoju djecu. Od početka krize uzrokovane koronavirusom kontinuirano upozoravamo na nemogućnost roditelja da posjete dijete ili da borave uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju u većini bolničkih odjela u Hrvatskoj. Nakon neuspjelih apela pokrenule smo peticiju kojom tražimo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstva svih bolnica u Hrvatskoj ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju koju je potpisalo više od 50.000 roditelja. Kao predstavnice roditelja, tražimo sastavljanje jasnih i nedvosmislenih uputa svim bolnicama, ujednačenu praksu, epidemiološke smjernice i poštivanje Povelje o pravima djeteta u bolnici. Stoga smo uputile ministru zdravstva zahtjev za hitan sastanak na ovu temu.

Uz stručnjake, stručnjakinje i udruge, podršku je dala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja ističe važnost boravka roditelja uz djecu u bolnici kao jedno od temeljnih dječjih prava prema Konvenciji o pravima djeteta. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Roda
  • Zagreb Foto promo udruga roda
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Roditelji u akciji - Roda