Roger Ballen u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Velj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Roger Ballen u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
08.2015

Roger Ballen u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

Jedan od najvećih fotografa 21. stoljeća u rujnu posjećuje Zagreb
Roger Ballen u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije Organ VidaRoger ballen 01
 

Roger Ballen jedan je od najutjecajnijih i najvažnijih fotografa 21. stoljeća, te će u rujnu u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida posjetiti Zagreb kao jedan od članova međunarodnog žirija festivala. S kustosicom zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Leilom Topić održat će razgovor o svojem radu pod nazivom The photography of Roger Ballen by Roger Ballen i predstaviti nedavno izdanu proširenu ediciju knjige Outland, svoje najpoznatije knjige fotografija, te istoimeni film, koji su izazvali veliku kontroverziju i zanimanje javnosti te postali jedan od najneobičnijih fotografskih projekata 21. stoljeća.

Ovaj rođeni Njujorčanin od kraja 80-ih godina živi u Južnoj Africi, dokumentirajući stanovnike rubnih dijelova društva, mentalno zaostale te one koji su gubitkom privilegija apartheida izgubili uvjete za normalnu egzistenciju.

Roger Ballen u početku se bavio dokumentarnom fotografijom, a 1990-ih godina stvorio je stil utemeljen na fiktivnim zapisima, no u svojim najnovijim radovima Boarding House i Asylum of the Birds suzio je granicu između fikcije i stvarnosti. U navedenim radovima Ballen je ujedinio crtanje, slikanje, kolaž i kiparstvo kako bi stvorio kompleksne setove. Spomenuti nizovi radova velik su doprinos za umjetnost. Ballen je u njima proširio svoj repertoar i vizualni jezik, a spojem crtanja, fotografije i videa nije samo pridonio umjetnosti, već je dao i snažan komentar na ljudsko stanje i njegov kreativni potencijal.

Godine 2012. izazvao je dodatne kontroverzije i zanimanje javnosti nakon što ga je južnoafrička rap-rave grupa Die Antwoord uvjerila da pristane režirati karakteristično uznemirujući video za njihov novi singl I Find U Freeky. Video je postao internetska senzacija, s preko 30 milijuna pregleda na YouTubeu.

Ovako je razgovor s Rogerom Ballenom najavila Leila Topić: «Iako fotografije Rogera Ballena mnogi uspoređuju s opusom Diane Arbus i atmosferom prisutnom na njezinim fotografijama, Ballen se poziva na Samuela Becketta i teatar apsurda, termin koji ponajbolje izražava besmislenost ljudskog stanja i nemogućnost dosezanja racionalnih tumačenja života.

Članovi neprivilegiranih južnoafričkih zajednica su u Ballenovim režiranim kadrovima prikazani odmaknuto i iščašeno, a fotografska atmosfera često izaziva jezu i zazor. Njegove fotografije prizivaju i pojam nelagode, Freudov termin unheimlich. Ipak, očito je da su svi subjekti Ballenova fotoobjektiva dragovoljno pristali na fotografiranje te su na neki neobičan način ponosni što sudjeluju u Ballenovoj kreaciji. Kao što često ističe u intervjuima, Ballen ne smatra da je posrijedi eksploatacija outsidera nego naprotiv, drugačiji pogled na poimanje ljepote, za njega je fotografija način gledanja u ogledalo.«

Razgovor, predstavljanje i potpisivanje knjiga održat će se u subotu, 5.09. s početkom u 17h u atriju Galerije Klovićevi dvori.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida Ballen nije samo gostujući predavač, već i član međunarodnog žirija koji je za festival odabrao deset finalista čiji će se radovi prikazati na središnjoj izložbi festivala u Galeriji Klovićevi dvori.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Roger ballen 01
  • Zagreb Roger ballen 02
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Roger Ballen u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida