SALON GALIĆ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › SALON GALIĆ

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
06.2019

SALON GALIĆ

međunarodni projekt “FOURFOLD. Positions from Berlin '' + razgovor s umjetnicima u Splitu
SALON GALIĆSalon galic
 

HRVATSKA UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA - SPLIT

najavljuje međunarodni projekt 

“FOURFOLD. Positions from Berlin"

(„ČETVEROSTRUKO. Pozicije iz Berlina“) 

SALON GALIĆ

7.6. – 7.7.2019.

Zadovoljstvo nam je najaviti međunarodno gostovanje u Splitu agencije za umjetnička istraživanja i studije dijaspore House of Taswir na čelu s kustosicom Shulamit Bruckstein. House of Taswir će, u sklopu umjetničkog i kustoskog rezidencijalnog programa Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu, premijerno predstaviti grupni međunarodni projekt “FOURFOLD. Positions from Berlin"(„ČETVEROSTRUKO. Pozicije iz Berlina“).

Projekt započinje otvorenjem izložbe „ČETVEROSTRUKO. Pozicije iz Berlina“ u Salonu Galić u petak 7.06. 2019. u 20 sati. Riječ je ujedno i o svjetskoj premijeri ''Turske komore jeke (The Turkish Echo Chamber)'' - diplomatskog umjetničkog projekta kojem je cilj prikazati dokumentaciju nastalu tijekom četrdesetogodišnje realizacije izložbi pod vodstvom formativne istanbulske kustosice Beral Madre čije se izložbe često održavaju u regijama sukoba povezujući tako umjetnike koji pripadaju različitim političkim stranama, te istinski težeći pravom kozmopolitskom idealu čiji su protagonisti i zagovornici danas na rubu povlačenja, pa čak i nestanka.

/ na izložbi sudjeluju /

ALI KAAF

(*Damask)

SILVINA DER-MEGUERDITCHIAN

(*Buenos Aires)

ANTON ROLAND LAUB

(*Bukurešt) 

HOUSE OF TASWIR

(*Istanbul/Berlin) 

/ otvorenje izložbe: /

SALON GALIĆ 

Marmontova 3 , Split

petak, 7.6.2019. u 20 sati 

Anton R. Laub, "Mobile," (2016)

Rumunjski umjetnik Anton R. Laub će u sklopu projekta izložiti fotografski ciklus pod nazivom "Mobilne crkve" (2016). Umjetnik se bavi apsurdnim tragovima CeauŞescuova totalitarnog režima u Bukureštu. Komunistički režim  je dao stvoriti jedinstvenu tehnologiju kojom su crkve, koje nisu bile srušene, po tračnicama preseljene i skrivene iza stambenih blokova kako bi nestale iz krajobraza grada. Povučene iz vizure grada te građevine i dalje žive tajnim životom, umetnute u neskladnoj arhitekturi koja danas oblikuje Bukurešt . Laubov rad, koji je jednako pedantan i ironičan, dodiruje napetost između diktatorskih fantazija političke moći, neoliberalne kapitalističke želje naroda i nacionalističke planove s jedne strane te vjernost vjerskim i duhovnim tradicijama s druge strane.

Izložba „ČETVEROSTRUKO. Pozicije iz Berlina“

Riječ je o izložbi koja istovremeno na ozbiljan, ironičan, poetičan i radoznao način predstavlja vizualnu kritiku uniformiranih identiteta.

Četverostrukost izložbene platforme manifestira se kroz prezentaciju radova berlinskih umjetnika čije je podrijeklo na četiri različite strane svijeta: vizualni umjetnik Ali Kaaf (*Damask), multimedijska umjetnica Silvina Der-Meguerditchian (*Buenos Aires), fotograf Anton Roland Laub (*Bukurešt) te House of Taswir (Istanbul/Berlin).

Dakle, ideja je projekta promatrati umjetnost kao mjesto koje omogućuje višestruke oblike identifikacije i područja pripadnosti pojedinca. Naime, njegovi sudionici kritički promišljaju vlastitu identifikaciju i pripadnost, a njihova umjetnička istraživanja često adresiraju destrukciju tradicije i pružaju otpor nestanku određenih mjesta, narušavanju ljudskih prava i općenito gubitku memorije. Umjetnici demonstriraju kako mobilnost, dislokacija i neukorijenjenost mogu postati vrijedni kreativni resursi nove i drugačije vrste pripadnosti, te snažne sile otpora.  

Na ovom u mnogome zanimljivom projektu u Salonu Galić u Splitu publici će biti predstavljana ikonička djela iz Ali Kaafove serije “Rift” series, novonastalo djelo “Impuls” Silvine Der-Meguerditchian, suvremeno izdanje slavljene serije fotografija “Mobile Churches”  Antona Rolanda Lauba, te svjetski premijerno od strane House of Taswira “Turkish Echo Chamber.” - performativna kuća poučavanja. "Turkish Echo Chamber"(„Turska komora jeke“) je instalacija inspirirana arhivima istanbulske kustosice Berala Madre sa stotinama digitalnih fragmenata murala koji pokazuju umjetnička djela i tekstove, fragmente poezije, isječke zvuka i pokreta, pisma te druge objekte koji se odnose na BM CAC, jedan od najbitnijih arhiva suvremene umjetnosti u cijeloj regiji. „Turkish Echo Chamber“ je realizirana u suradnji s Kulturakademie Tarabya i zagrebačkim Goethe-Institutom, a koncept je osmislila Shulamit Bruckstein u suradnji sa Sinanom Erenom Erkom (Istanbul) i Hannom Lehun (Berlin). NA IZLOŽBI SUDJELUJU

Taswir projects, ili House of Taswir

Taswir projects je koloborativna je agencija za umjetnička istraživanja i studije dijaspore, te međunarodna istraživanja i kolektivna međunarodna umjetnička djelovanja koja organizira izložbe i istraživačke projekte za sveučilišta, muzeje, galerije i druge institucije u kulturi.

Taswir projekt, koji djeluje kao nevladina udruga i slobodni institut za istraživanja u Berlinu, osnovan je 2003. godine od strane grupe umjetnika i studenata predvođenih A. S. Bruckstein, kustosicom platforme.

ALI KAAF

Rođen 1977. godine u Oranu (Alžir) u sirijskoj obitelji, Ali Kaaf diplomira na Institut des Beaux-Arts u Bejrutu (Libanon) i nastavlja studirati na Universität der Künste (UdK) u Berlinu. Njegova djela su izlagana na samostalnim izložbama na prestižnim lokacijama u Amanu, Damasku, Bejrutu, Berlinu, Rimu, Billingsu (SAD) i  Parizu. U njegovom višeslojnom radu, Ali Kaaf razvija unikatne umjetničke forme, istražujući točku i liniju, plitke prostore i dubinu, crno i bijelo, površine i oblike, ritam, vatru, eroziju, svjetlo i sjenu – uklopljene u različite varijacije i spektar različitih materijala. Trenutačno živi i radi u Berlinu.

ANTON ROLAND LAUB 

Rođen u Bukureštu, Anton Roland Laub živi i radi u Berlinu. Nedavna povijest Bukurešta i naslijeđe Ceaușescuove diktature su među centralnim temama njegove umjetničke prakse, a njegov rad se temelji na opsežnim istraživanjima. Radom „Mobile churches“ je zaradio nominaciju za nagradu Dummy Book Award na međunarodnom festivalu fotografije Les Rencontres de la photographie (Arles) i na sfotografskom sajmu Unseen (Amsterdam). Istoimena serija fotografija mu je donijela nominaciju za nagradu New Discovery Award na Les Rencontres de la Photographie u Arlesu 2018. godine. Izlagao je radove na više festivala i sajmova: Photo Saint-Germain, Paris; MakeCity Festival, Berlin; Europski mjesec fotografije u Ateni i Berlinu; Format Festival, Derby; atelier35, Bukurešt.

SILVINA DER-MEGUERDITCHIAN

Umjetnica je unuka armenskih imigranata u Argentinu, a od 1988. godine živi u Berlinu. 
Silvina Der-Meguerditchian izvodi multidisciplinarna mjetnička istraživanja i koristi različit medij za svoj rad. Od 2010. godine je umjetnička upraviteljica za Houshamadyan, projekt namijenjen rekonstrukciji Osmanskog armenskog grada i seoskog načina života. Godine 2014./2015. bila je suradnica na Kulturakademie Tarabya / Tarabya Kültür Akademisi, rezidencijskom programu njemačkog ministarstva vanjskih poslova i na Goethe-Institutu u İstanbulu. Godine 2015., sudjelovala je u "Armenity", armenskom paviljonu nagrađenim Golden Lionom (Zlatnim Lavom) za najistaknutije nacionalno sudjelovanje na 56. Venecijanskom bijenalu. Njeni radovi izlagani su širom svijeta (Njemačka, Argentina, SAD, Turska). Njen najkasnije pokrenuti kolektivni projekt "Grandchildren, new geographies of belonging" („Unučad, nove geografije pripadanja“) zbio se u DEPO Cultural Centru u Istanbulu. Godine 2018. Je sudjelovala na Hello World. Revising a Collection (Zdravo, svijete. Revizija kolekcije), kritičkom ispitivanju kolekcije u Nationalgalerie i njenog pretežito zapadnjačkog fokusa, u Hamburger Bahnhof Muzeju u Berlinu. Od 2014. radi s „Women mobilizing memory“ („Žene koje mobiliziraju memoriju“), skupinom umjetnika, autora, muzeologa, društvenih aktivista koji se fokusiraju na svjedočenje kao odgovor na nametnute ranjivosti i povijesne traume.

SHULAMIT BRUCKSTEIN

Shulamit Bruckstein, odnosno Shulamit Çoruh, utemeljiteljica je i umjetnička upraviteljica Taswir projekata, suradničke platforme za umjetničko istraživanje i dijasporičko razmišljanje (Berlin/Istanbul). Spisateljica je, kustosica, likovna kritičarka i arhitektica Taswirovog atlasa. www.taswir.org

U sklopu projekta najavljujemo i razgovore s umjetnicima, o čemu ćemo Vas još posebno obavijestiti 

/ razgovori s umjetnicima /

SALON GALIĆ 

Marmontova 3 , Split 

subota 8.6. 2019.

12:00 sati - Razgovor s umjetnikom  ALI KAAF

16:00 sati - Razgovor s umjetnikom ANTON ROLAND LAUB 

nedjelja 9.6.2019.

15:00 sati - Razgovor s umjetnicom  SILVINA DER-MEGUERDITCHIAN 

* Projekt je organiziran od strane HULU Splita u partnerstvu s Galerijom umjetnina te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, Njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (IFA),  Zaklade Kultura nova, Grada Splita, Splitsko – dalmatinske županije, Turističke zajednice grada Splita, Kulturakademie Tarabya,  Goethe-Institut i Kalfayan Galleries (Atena). 

Ulaz na izložbu i sve popratne aktivnosti je besplatan,

a HŽPP će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte vlakom.   

HULU Split – Hrvatska udruga likovnih umjetnika

Obala hrvatskog narodnog preporoda 24 / I

http://www.hulu-split.hr/

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Salon galic

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › SALON GALIĆ