SAVJETI: Ljetna skrb o auto gumama

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › SAVJETI: Ljetna skrb o auto gumama

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
07.2015

SAVJETI: Ljetna skrb o auto gumama

Putujete li sigurno? Saznajte u nekoliko sekundi!
SAVJETI: Ljetna skrb o auto gumamaSavjeti-gume-ljeti
 

Svjetski poznata tvrtka Delticom, pokazala je svoju brigu za vozače već mnogo puta, između ostalog organizirajući akcije besplatne podijele žetone za provjeru ispravnosti guma u nekoliko europskih zemalja. Na akciji se uvijek traži žeton više jer on osigurava da vozači na licu mjesta budu obavješteni o stanju svojih guma. Žeton je potrebno samo prisloniti u utor gume te tako izmjeriti istrošenost same gume.

Tijekom cijele godine potrebno je brinuti o stanju guma, a pogotovo u ljetno doba kada se spremamo na duga putovanja. Stoga vam donosimo savjete za očuvanje kvalitete pneumatika tijekom ljeta, koje je u punom zamahu. Svi znamo da je kotače bitno prekriti što svjetlijom tkaninom ukoliko znate da će automobil dugo stajati na jakom suncu, no tu ne staje vaša briga oko osiguravanja sigurne vožnje.

Prije nego što krećete na put, jedna od najbitnih stvari je provjeriti tlak u pneumaticima jer ćete voziti auto sa više putnika i dosta prtljage, a tlak u pneumaticima utječe na njihovo ponašanje na cesti kao i prianjanje za podlogu tijekom prolaska kroz zavoje. Također, utječe na put kočenja koji se uvelike produljuje i sa dodatnim teretom u automobilu što ugrožava sigurnost vas i vaših najmilijih. Naravno, tu je i potrošnja goriva koju možete znatno regulirati prilagodbom tlaka, jer se ona povećava ako je tlak manji nego što bi trebao biti s obzirom da tako veća površina gume dodiruje cestu i samim time povećava se otpor kotrljanja koji automobil mora svladati.

Tlak veći od propisanog može izazvati prijevremeno habanje gazećeg sloja, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do pucanja gume, ili, ukoliko je guma starijeg datuma, može dovesti i do oštećenja i sitnih pukotina na obodu guma, koje su konačan znak da je potrebna njihova zamjena.

Iako nam se tijekom kupovine ne čini da ima smisla kupovati ljetne pa zimske gume jer nam je to velik trošak, to zaista ima smisla jer ljetne I zimske gume kao i više sezonske gume imaju potpuno drugačija svojstva. Ljetni pneumatici su predviđeni za uporabu na temperaturama iznad cca. 7 °C, te bolje prijanjaju uz cestu tijekom kišnih uvijeta. Zimski ili M+S pneumatici prilikom ljetnih temperatura postaju  premekani i njihova vozna svojstva ne zadovoljavaju sigurnosne preporuke radi lošijeg prianjanja uz podlogu i produljenog puta kočenja, a vijek trajanja im se samim bržim trošenjem uvelike skraćuje što dovodi do većeg troška.
Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada smo naišli na veću količinu vode na kolniku te smo na sekundu izgubili nadzor na vozilom. Radi izbjegavanja takvih situacija mora vam ući u naviku i provjera dubine utora gume jer ispravna dubina utora ravnomjerno i bolje odvodi vodu od pneumatika  te smanjuje učinak  ranije spomenutog “aqua planinga”.

Ukoliko niste sigurni koji je pravilan tlak za vaš automobil, ne brinite, u svakom automobilu postoji pisana preporuka prilagodbe tlaka od strane proizvođača automobila, a uputa se nalazi na vozačkim vratima, na poklopcu goriva ili drugom lako vidljivom mjestu.
Godišnji odmor je pravo vrijeme da odaberete i svoje nove gume ali i postavite sva pitanja na koja do sada niste dobili odgovor. Predlažemo da pogledate ponudu na on line shopu  www.gume.com.hr na kojem ne samo da možete birati između velikog izbora guma nego ste u mogućnosti odabrati i stanicu za montažu koja vam najbolje odgovara

Brinite o svojim gumama jer tako brinete o sebi!

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Savjeti-gume-ljeti
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › SAVJETI: Ljetna skrb o auto gumama