Savjetodavna potpora

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
16:59
Sij
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Savjetodavna potpora

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
12.2018

Savjetodavna potpora

za razvoj malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj - EBRD, EK, EIB i Savjetodavni centar EIB-a pokreću program potpora
Savjetodavna potporaEbrd foto promo
 

Novi savjetodavni program pokrenut je danas u Zagrebu i pomoći će domaćim poduzećima u Hrvatskoj da povećaju svoju konkurentnost u okviru zajedničke inicijative Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske komisije (EK), Europske investicijske banke (EIB) i Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU).

Program je dio Komisijina Plana ulaganja za Europu, koji je usmjeren na poticanje ulaganja u svrhu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja rasta pametnom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima te osiguravanjem veće vidljivosti i tehničke pomoći za projekte ulaganja.

Novim programom nastoji se poduprijeti 250 malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj pružanjem prilagođenih poslovnih savjeta u razdoblju od dvije godine. Pružene usluge poduzećima će omogućiti pristup domaćim i međunarodnim konzultantskim uslugama kako bi povećali svoju konkurentnost i podigli poslovanje na višu razinu. Mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj imat će izravne koristi od programa, u okviru kojega će im se pružiti stručna znanja iz raznih područja, uključujući strategiju, procese, financijsko upravljanje, marketing i pristup međunarodnim tržištima.

Nadia Petkova, direktorica EBRD-ove Regionalne mreže za financiranje i razvoj malih i srednjih poduzeća, izjavila je: „Budući da više od 95% svih poduzeća u Hrvatskoj čine mala poduzeća, možemo zaključiti da u zemlji vlada snažan poduzetnički duh. U okviru inicijative pružit ćemo prilagođeno poslovno savjetovanje kako bismo zadovoljili potrebe i potaknuli rast tih poduzeća. Iznimno smo ponosni na svoje partnerstvo s Europskom unijom i Europskim savjetodavnim centrom za ulaganja, s kojima smo odlično surađivali u Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Zajedno ćemo ojačati utjecaj koji imamo na domaća gospodarstva u regiji.”

Manica Hauptman, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, navela je: „Hrvatska je imala brojne koristi od Junckerova plana, za koji se očekuje da će potaknuti više od 1 milijarde eura ulaganja u Hrvatsku. No hrvatski građani i poduzeća od njega mogu ostvariti dodatne koristi – zajednički projekt usluga potpore pružit će prijeko potrebnu tehničku pomoć hrvatskim malim i srednjim poduzećima kako bi mogli ostvariti više ulaganja, poboljšati svoju konkurentnost i otvarati nova radna mjesta.”

Jean-Luc Revéreault, Voditelj odjela za strategije, Savjetodavne usluge, Europska investicijska banka, rekao je: „Posebno nam je drago što možemo surađivati s EBRD-om u okviru Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU) i ponuditi ovu uzbudljivu novu priliku kako bismo pomogli hrvatskim malim i srednjim poduzećima da se šire, otvore nova radna mjesta i dosegnu svoj puni potencijal. Europska investicijska banka i Europska komisija surađuju diljem Europe kako bi stavljanjem stručnih znanja na raspolaganje potaknule nova ulaganja i osnažile poslovnu aktivnost. Jedan od posebnih ciljeva je razviti mrežu partnera na lokalnoj i međunarodnoj razini te ponuditi komplementarne usluge relevantnih institucija. Suradnja s EBRD-om odražava taj pristup i predstavlja značajan korak u ispunjavanju potrebe za savjetodavnom potporom u sektoru malih i srednjih poduzeća.”

U programu mogu sudjelovati poduzeća s manje od 50 milijuna eura prihoda i manje od 250 zaposlenih, pod uvjetom da su u većinskom domaćem vlasništvu. U bliskoj suradnji s EBRD-om, prvi korak poduzeća u okviru programa jest procjena vlastitih potreba i mogućnosti za razvoj. EBRD zatim povezuje tvrtku sa stručnim konzultantom ili međunarodnim savjetnikom koji može pružiti relevantna stručna znanja. Program pruža i prilike za edukaciju malih i srednjih poduzeća i konzultanata kako bi usvojili vještine potrebne za daljnje unaprjeđenje poslovanja.

Osnovne informacije

O Planu ulaganja za Europu

Plan ulaganja za Europu ili Junckerov plan jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije. Usmjeren je na poticanje ulaganja u svrhu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja rasta pametnijom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima te osiguravanjem veće vidljivosti i tehničke pomoći za projekte ulaganja.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) središnji je stup Junckerova plana. EFSU pruža jamstvo za prvi gubitak i time EIB-u omogućuje ulaganja u veći broj, često riskantnih, projekata. Fond već ostvaruje konkretne rezultate. Očekuje se da će projekti i sporazumi odobreni za EFSU-ovo financiranje od studenoga 2018. mobilizirati više od 360 milijardi eura ulaganja i poduprijeti oko 850 000 malih i srednjih poduzeća u 28 država članica.

O Europskom savjetodavnom centru za ulaganja

Europski savjetodavni centar za ulaganja (ESCU ili Centar) jedan je od elemenata Plana ulaganja za Europu, inicijative Europske komisije i Europske investicijske banke kojom se želi povećati ulaganja u strateške projekte diljem Europe i osigurati da sredstva dopru do realnog gospodarstva.

Centar je osmišljen kao jedinstvena točka pristupa sveobuhvatnoj ponudi savjetodavne pomoći u EU-u te se oslanja na  stručna znanja Grupe EIB-a, Europske komisije, nacionalnih razvojnih institucija i upravljačkih tijela država članica. Centar podržava projekte koji bi mogli biti prihvatljivi za EIB-ovo financiranje (u okviru EFSU-a ili na neki drugi način), no savjetodavna potpora dostupna u okviru Centra nije ograničena samo na projekte koje financira EIB.

O Europskoj investicijskoj banci

Europska investicijska banka jest banka Europske unije. EIB je institucija EU-a koja pruža dugoročne zajmove i jedina banka koja je u vlasništvu i zastupa interese država članica Europske unije. Banka osigurava dugoročno financiranje dobrih ulaganja kako bi pridonijela ostvarenju ciljeva politike Europske unije. EIB blisko surađuje s drugim institucijama EU-a na provedbi politika EU-a.

Kao najveći multilateralni zajmoprimac i zajmodavac, EIB osigurava financiranje i stručna znanja za dobre i održive projekte ulaganja koji pridonose ostvarenju ciljeva politike EU-a. Više od 90% EIB-ovih aktivnosti usmjereno je na Europu, ali podupire i vanjske i razvojne politike EU-a.

O Europskoj banci za obnovu i razvoj

Ulaganjima u regijama u kojima djeluje EBRD nastoji pridonijeti razvoju konkurentnih, uključivih, zelenih i integriranih gospodarstava kojima se dobro upravlja. EBRD je vodeći investitor u regiji te je dosad samo u Hrvatskoj uložio 3,7 milijardi eura u više od 200 projekata.

Od 1993. EBRD je pružio pomoć u više od 20 000 projekata u državama diljem južne i istočne Europe, sjeverne Afrike i srednje Azije kako bi osigurao pristup savjetodavnim uslugama i učinkovito transformirao poslovanje. U roku od godine dana od završetka savjetodavnog projekta 68% poduzeća koja su surađivala s EBRD-om ostvarilo je povećanje prihoda u prosjeku za 30%, a u 56% poduzeća produktivnost se povećala u prosjeku za 26% uz širenje poslovanja.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ebrd foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Savjetodavna potpora