SC Znanstveni kafić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SC Znanstveni kafić

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
02.2020

SC Znanstveni kafić

tehnologija, javnost i svijet- tribina/radionica u kafiću &TD-a - četvrtak, 27. veljače su Maja Uzelac i Karmen Ratković
SC Znanstveni kafićSc znanstveni kafic foto promo
 

Gošće drugog izdanja SC Znanstvenog kafića koji će se održati u četvrtak, 27. veljače su Maja Uzelac i Karmen Ratković. Tribina/radionica naziva Tehnologija, javnost i svijet ima za cilj senzibilizirati građane na aktualnim kontroverzama u smjeru razmišljanja i djelovanja u lokalnoj zajednici. Počinjemo u 18:00 u kafiću &TD-a ( Savska 25), a ulaz kao i sudjelovanje su besplatni.

Osnovna pitanja /kontroverze kojima će se baviti ova tribina/ radionica su tehnologija kao biotehnologija, javnost selfija i društvenih mreža kao antipod javnom interesu i suvremeni svijet kao biokemijski algoritam - gdje se čovjek postupno preobražava u hakirano biće. Gošće tribine demonstrirat će svoj način rada na tim temama u lokalnoj zajednici s građanima, kako ih osvještavaju, ohrabruju i podržavaju u transformiranju očišta kroz komunikaciju (razvijanjem empatije i asertivnosti), kooperaciju (prevođenjem osobnih potreba u javni interes), kritičko mišljenje (primjenom majeutičke metode) i transparentno donošenje odluka (razvijanjem odgovornosti).

Maja Uzelac - magistra filozofije i doktorandica politologije, profesorica na Matematičkoj gimnaziji i republička savjetnica za izradu kurikuluma iz filozofije, sociologije, psihologije, logike, etike, osnova marksizma, urednica u Školskoj knjizi, autorica niza publikacija (priručnika, udžbenika, cijelih biblioteka), prevoditeljica, recepcionerka, članica niz stručnih društava i nevladinih udruga.

Zadnja dva i pol desetljeća intenzivno radi u/na političkoj uključenostii građana: prvo kao kandidatkinja stranke Zelenih pri prvim parlamentarnim izborima 1991., zatim kao osnivačica i inicijator niza novih civilnih inicijativa, pokreta i organizacija (između ostalog, Centra za mirovne studije, Centra za ženske studije, a kao predsjednica vodi 25 godina Centar za kulturu mira i nenasilja Mali korak.
 
Kao majstor grupnog procesnog rada u obliku radionica postigla je međunarodni ugled djelujući osam godina u Glavnom odboru internacionalne mrežne organizacije DARE (Democracy and Human Rights Education), a kao voditeljica velikog broja programa i projekata edukacije za mir, ljudska i dječja prava, nenasilnu komunikaciju i medijaciju (u suradnji s UNICEFom i UNESCOm), dobila je poziv da govori na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN -a 2002. u New Yorku o pravu djece na mir. Dobitnica je Nagrade za životno djelo za promicanje prava djeteta (2011. godine). 2016. je dobila Nagradu „Borislav Blažević“ od HUM-a (Hrvatske udruge miritelja) za izniman doprinos u promicanju kulture mira i medijacije u Republici Hrvatskoj. Kao članica HUM-a ima status miritelja i eksperta za edukaciju miritelja. Ima i internacionalni certifikat Vijeća Europe za edukaciju i rad na ljudskim pravima.
 
Također je završila i niz interdisciplinarnih tečajeva i doškolovanja: iz psihologije (master class kod Marshala Rosenberga, PhD i Arnolda Mindela PhD), mirovne edukacije (kod Pierre Weila i Betty Reardon, PhD), medijacije (kod Janett Riffkin, PhD) i uspostavljanja dijaloga u podijeljenoj zajednici (Magnus Havelsrud, PhD). Predavala je na IUC Dubrovnik i CEU Budimpešta te kao gost na Filozofskom fakultetu u Utrechtu i na Columbia-univerzitetu u New Yorku.
 
Karmen Ratković diplomirala je povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i studirala arhitekturu na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Na Interuniverzitetskom studiju u Dubrovniku pohađala je postdiplomski studij Filozofija znanosti (1990/1991.). Na Central European University u Budimpešti pohađala je doktorski kurs Theories of Gender in Culture (1996.), te doktorski studij Gender Studies (2003/04). 2001. godine usavršavala se kod Betty Reardon na Columbia University, New York. Od 1989. do 2000. godine predavala je na XV. gimnaziji u Zagrebu i na International Baccalaureate School. Kooautorica je udžbenika likovne umjetnosti za 4. razred gimnazije Likovna umjetnost XX. stoljeća, te autorica istoimenog priručnika. Aktivno djeluje u projektu Community Art - Umjetnost zajednice u kojem koordinira rad Škole umjetnosti zajednice.
 
Jedna je od osnivačica nevladine udruge Mali korak u kojem je sada članica projektnog tima i koordinatorica programa. Na civilnoj sceni je od 1992. godi i vodi treninge iz nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja sukoba metodom procesnog rada Arnolda Mindella. Od 1993. godine sudjeluje u mirovnoj edukaciji učitelja i nastavnika iz Hrvatske, a od 1995. i članova nevladinih organizacija iz Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine te Istočne Europe. Od 1995. do 2000. godine sudjeluje i u UNICEF-ovom projektu “Miroljubivo rješavanje problema u školi”. 1994. godine bila je suradnica na projektu Alpe-Adria Odgoj za mir (prilozi u četverojezičnom izdanju knjige Das neue Europa wächst von unten – Nova Europa izrasta odozdo). Članica Centra za mirovne studije od njegova osnutka, voditeljica radionica Nenasilne komunikacije i upravljanja sukobom na Miramidi 1999. i na Miramidi Plus 2000-2003, te redovnog kolegija Uvod u mirovne studije na Mirovnim studijima.
 
Jedna je od suosnivačica Ženskih studija u Zagrebu na kojima od njihova početka drži kolegij Ekofeminizam i duboka ekologija. Posebno ju zanima pitanje teorijskih paradigmi i konceptualnih okvira moderne znanosti s motrišta ekofeminističke epistemologije. Urednica je tematskog bloka o ekofeminizmu u časopisu Treća (br.2. vol.2. 2000.). Godine 2000. i 2007. držala je predavanja o ekofemizimu na Univerzitetu u Novom Sadu.
 
Od 2007. godine članica je HUM-a (Hrvatske udruge miritelja) i ovlaštena miriteljica u području školske medijacije i medijacije u zajednici. Trenerica je na seminarima o izvansudskom rjesavanju sporova za suce i odvjetnike u organizaciji Pravosudne akademije i HUM-a. Na Regionalnoj konferenciji Foruma za mirenje zemalja jugoistočne Europe održanoj 7.-8. studenoga 2008. u Zagrebu, imala je izlaganje "Značenje procesnog rada za medijaciju u zajednici".

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Sc znanstveni kafic foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SC Znanstveni kafić