Šimun Matišić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Šimun Matišić

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
07.2018

Šimun Matišić

okupio sjajne glazbenike na albumu prvijencu - "Invocation"
Šimun MatišićSimun matisic
 

Šimun Matišić najbolji je hrvatski vibrafonist i više nego dostojan nasljednik velikog Boška Petrovića! Oformivši sextet sastavljen od vrhunske ekipe glazbenika: Matija Dedić (klavir), Zvonimir Šestak (bas), Davor Križić (truba), Mario Bočić (saksofon) i Krunoslav Levačić (bubnjevi), Šimun na svom autorskom prvijencu, albumu "Invocation", donosi osam autorskih kompozicija masteriranih u slavnom Abbey Road studiju, a koje pokazuju svu raskoš njegovog talenta.

Svojedobno je Boško Petrović na pitanje o budućnosti vibrafona izjavio: "....moja zamjena je već ovdje. Njegovo ime je Šimun i sin je gitarista Mate Matišića. Mali je sjajan u sviranju vibrafona." U vrijeme ove izjave Šimun je imao 14 godina i sa svojim triom objavio je album "Jazz Nocturno" u izdanju Croatia Recordsa.

Danas je Šimun dvadesetdvogodišnjak koji je na svom autorskom prvijencu okupio hrvatsku jazz elitu lansiravši se u sami vrh domaće jazz scene. O Šimunovoj naobrazbi, kvaliteti i skromnosti najbolje svjedoče riječi Matije Dedića s kojim je 2016. godine objavio sjajan album "Fortune Smiles": "Pozitivan je i pošten, nevjerojatno talentiran, a posjeduje ozbiljnu glazbenu naobrazbu. Iako je mlad, zbog svega navedenog imam priličan respekt prema njemu. Vjerujem da će jednoga dana otići izvan granica Hrvatske – mogao bi ostvariti lijepe rezultate."

Netko koga je pod svoje mentorstvo bio uzeo Boško Petrović ili Gary Burton, po mnogima najbolji svjetski vibrafonist, najbolji su dokaz kako se radi o iznimnom talentu o kojem Davor Hrvoj, jazz novinar i publicist, u tekstu za knjižicu albuma piše: "Nije lako izbjeći pad u zamku kopiranja drugih glazbenika, uzimajući u obzir da glazbenici u svojim ranim fazama uče imitirajući svoje idole. Unatoč snažnom utjecaju, Šimun je bio dovoljno mudar kako bi izbjegao upasti u ovu zamku. Do ovog zaključka došli smo slušajući njegov prvi solo album, "Jazz Nocturno", koji je snimio s 14 godina, ali i već spomenuti "Fortune Smiles", oba objavljena za Croatia Records. Do istog zaključka dolazimo slušajući i njegov novi album, značajno djelo hrvatske jazz diskografije."

Likovno oblikovanje albuma djelo je Mirande Herceg, autori fotografija su Petar Milić i Mirna Pibernik dok je za snimanje i mix albuma zaslužan Luka Grubišić-Čabo. Šimun je sanjao o tome da snimi svoj jazz album, a s "Invocationom" je taj san i ostvaren!

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.com
  • Zagreb Simun matisic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Šimun Matišić