Sirenu i Viktoriju

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Sirenu i Viktoriju

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
02.2019

Sirenu i Viktoriju

kritika hvali, a publika je oduševljena
Sirenu i ViktorijuDsc 3892m
 

Komedija “Sirena i Viktorija” Rusa Aleksandra Galina, topla je, nimalo plošna predstava, prije svega komedija zabune koja prelazi u komičnu melodramu. Osvojila je i kritiku i publiku, a nakon svega četiri izvedbe u Zagrebu, vidjelo ju je više od 1000 ljudi. “Sirena i Viktorija” u veljači se može pogledati 10., 16. i 28. u 20 sati u Maloj dvorani Lisinski.

Režiju Rugantinove “Sirene i Viktorije” potpisuje mladi beogradski redatelj Filip Grinvald, a na sceni se događa apsolutno glumačko majstorstvo troje sjajnih glumaca – Gordane Gadžić, Dubravke Ostojić i Mladena Vasaryja. Ova priča o novopečenoj bogatašici koja se obogatila u tranziciji i njezinoj profesorici engleskog, doktorici znanosti, za koju je tranzicija imala negativni predznak te muškarcu koji ulazi u priču, pod drugom ulogom, ni ne sluteći u kakav trokut, preciznije – ralje, ulijeće...

Ovog puta smo odlučili ne pisati puno o predstavi mi sami, već smo za dojmove pitali gledatelje.
Troje sugovornika, tri različita pogleda na predstavu, međutim – jedinstveni su u visokoj ocjeni predstave i odličnim dojmovima.

Jasna Bilušić, glumica i jazz pjevačica

U teatarskoj literaturi rijetko se sretnu pravi, punokrvni dramski likovi namijenjeni glumicama srednje životne dobi. Stoga je meni kao upravo takvoj glumici bio čisti užitak gledati vrhunski napisan dramski komad Aleksandra Galina ''Sirena i Viktorija'' (i jednako tako sjajno preveden od strane moje kolegice Dubravke Ostojić) u kojima briljiraju Gordana Gadžić i Dubravka Ostojić. 

I Sirena i Viktorija u nekoj drugoj inscenaciji mogu možda biti i neke druge i drugačije osobe s potpuno drugim energijama i osobinama, no Gordana i Dubravka nevjerojatno uvjerljivo nose i brane svoje viđenje tog neobičnog ženskog tandema; savršeno se nadopunjuju u duhovitim i na trenutke do suza komičnim kontrapunktima međusobne igre, ali istovremeno moćno i dirljivo otkrivaju tanane nijanse duboke nesreće vlastitih osamljenih bića.

Sanja Doležal, pjevačica i televizijska voditeljica:

“Sirena i Viktorija” izvanredna je predstava s briljantnim glumcima. Drago mi je da se krenulo u prikazivanje suvremenika, onog što je nama blisko, nekog tko super ocrtava kroz što prolaze tranzicijske zemlje. Svu nemoć i nesnalaženje u tim vremenima. S druge strane, predstava otvara sva filozofska pitanja koja postoje otkada je vijeka. Puno smijeha, ali i grča u želucu, dokaz je da se kroz komediju zabune može držati gledatelj prikovan za stolac cijelo vrijeme.

I za kraj, pravi ’dreletovski’ dojam predstave – Davor Dretar Drele, televizijski i radijski voditelj:

Budući da se slabo razumijem u kazališnu kritiku, ne znam točno objasniti zašto mi se tako jako sviđa “Sirena i Viktorija”, ali mi je jasno k’o dan da ću svima preporučiti da pođu i pogledaju. Vjerojatno zato što jako sliči na život, čas je smiješna, čas ozbiljna, čas komična, a na trenutak i tragična. A možda zato što moje srce osjeća tragičnu, neuzvraćenu ljubav prema Gordani i Dubravki! Ili sam podsvjesno zaljubljen u Mladena? Bilo kako bilo, ako su mene, starog mizantropa i pesimista, ugodno opustili, nasmijali i zabavili, zašto ne bi i vas? Od svega srca preporučujem pogledati “Sirenu i Viktoriju”, barem jednom, a dozvoljeno je i više puta.

AUTORSKI TIM

tekst: Aleksandar Galin
prijevod: Dubravka Ostojić

redatelj: Filip Grinvald
asistentica redatelja: Ana Vidović

glumci: Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Mladen Vasary

scenografija: Dinka Jeričević

asistentica scenografa: Gordana Svilar
kostimografija: Mirjana Zagorec

izbor glazbe: Filip Grinvald, Dubravka Ostojić
dizajn svjetla: Saša Mondecar
dizajn zvuka: Damir Rončević

vizualni identitet: Lara Orešković

fotografija: Ivan Buvinić
šminka: Marija Bingula
tehnička podrška: Zoran Vrabec / Damir Rončević

organizacija: Ružica Karmelić
odnosi s javnošću: Renata Kapicl
izvršna produkcija: Ana Vidović

PRODUKCIJA: TEATAR RUGANTINO
umjetnička ravnateljica
: Gordana Gadžić

Predstava je nastala u suradnji s KKD Vatroslav Lisinski i kazalištem KNAP, a realizirana je uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

O SIRENI I VIKTORIJI

         Raskošna komedija zabune u vremenu tranzicije koja nikako ne prolazi

Komedija “Sirena i Viktorija” ruskog dramatičara Aleksandra Galina, do sada neizvođena u Hrvatskoj, prije svega raskošna je komedija zabune koja, kako se komad razvija, žanrovski prelazi u komičnu melodramu.

Ruski suvremeni dramski pisci iz neobjašnjivih su razloga gotovo nepostojeći na hrvatskim pozornicama. Aleksandar Galin predstavnik je onog dramskog pravca suvremene ruske drame koji se bavi sudbinom čovjeka u situaciji ne samo materijalne bijede, već, možda i važnije i bolnije, moralnog sloma čiji smo nemoćni svjedoci u tzv. procesu tranzicije, koji nikako ne prolazi. U tom smislu, Galin je naš suvremenik u svakom pogledu, a teme, likovi i situacije – našoj su kazališnoj publici bliski i prepoznatljivi.

Ali Galin ne gleda i ne razumijeva svijet s gorčinom i bijesom – njegovi su komadi uvijek komedije. U temeljima tih komedija je njegova plemenitost, koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva ljudsku suštinu svih naših nedoumica i svih naših nemoći.

Novopečena bogatašica, naizgled pobjednica tranzicijskog maratona, za svoju profesoricu engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje pastuha koji za novac ’ispunjava sve seksualne fantazije’, ali u alkoholnoj izmaglici bira pogrešan broj i umjesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava radeći po kućama kao stilist-kinolog... Niz komičnih nesporazuma odigrava se između troje junaka Galinove komedije, koja nas, smijehom razoružane, suočava s vjerojatno najvažnijim htijenjem ljudske vrste: voljeti i biti voljen.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Dsc 3892m
 • Zagreb Dsc 3456m
 • Zagreb Dsc 3753m
 • Zagreb Dsc 3998m
 • Zagreb Img 5885m
 • Zagreb Img 6196m
 • Zagreb Img 6574m
 • Zagreb Sirena i viktorija-banner
 • Zagreb Dsc 3456bm
 • Zagreb Dsc 3737m
 • Zagreb Dsc 3892m
 • Zagreb Dsc 4033m
 • Zagreb Img 6131m
 • Zagreb Img 6208m
 • Zagreb Img 6607m
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Sirenu i Viktoriju