Posjetite Arheološki muzej u Zagrebu i upoznajte Sjeverne Ibere

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Posjetite Arheološki muzej u Zagrebu i upoznajte Sjeverne Ibere

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
04.2015

Posjetite Arheološki muzej u Zagrebu i upoznajte Sjeverne Ibere

Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja, vrijeme trajanja izložbe - do 16.08.2015.
Posjetite Arheološki muzej u Zagrebu i upoznajte Sjeverne IbereArheoloski-sjeverni-iberi
 

Izložba Sjeverni Iberi: život, smrt i ritual s druge strane Pirineja koja se otvara 24. ožujka 2015. u Arheološkom muzeju u Zagrebu uključuje reprezentativne primjerke artefakata koje su rabili antički Iberi, posebice oni koji su obitavali na sjeveroistoku Iberskog poluotoka. Izložba je inače dio europskog projekta ArCAFE (ARCHÉOLOGIE et CULTURES de l'ÂGE du FER en EUROPE – ARHEOLOGIJA I KULTURE ŽELJEZNOG DOBA U EUROPI) koji je prihvaćen za financiranje 2013. godine u sklopu programa CULTURE 2007-2013. Koordinator projekta je Centre national de la recherche scientifique (CNRS) - Maison de l'Orient et de la Méditerranée-Jean Pouilloux (Francuska), a partneri su

Site archéologique Lattara - Musée Henri-Prades de Montpellier (Francuska), Arheološki muzej u Zagrebu te Museu d'Arqueologia de Catalunya (Španjolska – Katalonija). Projekt teži predstavljanju i popularizaciji baštine željeznog doba u Europi, s naglaskom na tri protohistorijske populacije, odnosno na Kelte, Ibere i Japode. U sklopu projekta se , među ostalim, organiziraju i dvije velike izložbe, čiji su nositelji Katalonski arheološki muzej i Arheološki muzej u Zagrebu. Zagrebačka izložba o Japodima, popraćena dvojezičnim katalogom, je tijekom 2014. i 2015. godine izložena u Francuskoj (Montpellier – Lattes) i Španjolskoj (Gerona), dok će katalonska izložba biti predstavljena u Zagrebu tijekom proljeća i ljeta 2015. godine.

Većina izložaka pripada zbirkama različitih ogranaka Arheološkog muzeja Katalonije, no na izložbi će biti predstavljeni i predmeti iz drugih katalonskih muzeja (Barcelona, Empúries, Olèrdola), ali i novi, još neobjavljeni nalazi s tekućih arheoloških istraživanja.

Na izložbi će biti prikazano preko 200 predmeta s pratećim tekstovima i audiovizualnim sadržajima, među kojima su i neki koji će ovom prigodom prvi put biti predstavljeni javnosti.

Sjeverni Iberi se razlikuju po svojim kulturnim, svjetonazorskim i životnim specifičnostima od ostatka iberskog svijeta, što je i vidljivo i po bliskoj povezanosti s galskim susjedima te kontinentalnim keltskim svijetom. Bili su smješteni na sjeveroistočnom dijelu Iberskog poluotoka koji danas zovemo Katalonijom.

Iberi su bili predromanski narod na rubu Zapadne Europe. Razvili su vlastitu kulturu duž mediteranske obale Iberskog poluotoka u razdoblju od pola tisućljeća, održavajući bliske kontakte s drugim narodima, prvenstveno Grcima i Kartažanima. Bili su napredna civilizacija s vlastitim jezikom i pismom, a živjeli su kao neovisna plemena sve do invazije Rima kada je njihova zemlja postala poprište Drugog punskog rata. Aristokracija koju su činili ratnici vladala je nad seljacima i obrtnicima. Značajan urbani razvoj, napredne tehnologije poput metalurgije, lončarskog kola, korištenje novca i pisma te specifičan umjetnički izričaj osigurali su Iberima mjesto među vodećim europskim kulturama željeznog doba.

Izložbom se žele prikazati ključni aspekti ove važne civilizacije, njihova teritorijalna i politička struktura, način ratovanja, jezik i pismo, tehnologija kojom se ova drevna civilizacija koristila, svakodnevni običaji pa čak i moda. Posebna se pažnja pridaje novim saznanjima o kultu dekapitacije, odnosno nalazima datiranima u 3. stoljeće prije Krista. Ta su spektakularna otkrića omogućila i 3D rekonstrukcije lica poginulih iberskih ratnika.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Arheoloski-sjeverni-iberi
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Posjetite Arheološki muzej u Zagrebu i upoznajte Sjeverne Ibere