SLIKE STJEPKA MAMIĆA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › SLIKE STJEPKA MAMIĆA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
02.2019

SLIKE STJEPKA MAMIĆA

NA POČASNOJ POZICIJI NA ART CAPITAL U GRAND PALAIS!
SLIKE STJEPKA MAMIĆA1 x
 

IZVANREDAN USPJEH DUBROVČANINA U PARIZU!

SLIKE HRVATSKOG SLIKARA STJEPKA MAMIĆA NA POČASNOJ POZICIJI NA ART CAPITAL U ČUVENOJ GRAND PALAIS!

STJEPKO MAMIĆ IZLAŽE NA ART CAPITAL U PARIZU POD POKROVITELJSTVOM PREDSJEDNIKA MACRONA I MINISTRA KULTURE FRANCUSKE!

POD SVODOM VELIČANSTVENE KUPOLE GRAND PALAIS MORSKI MOTIVI DUBROVAČKOG KAPETANA STJEPKA PLIJENE PAŽNJU BROJNE PUBLIKE.

Stjepko Mamić  po četrnaesti  put predstavlja  svoja umjetnička djela pariškoj publici. Ovo je njegovao  treće izlaganje na  prestižnom Art Capital.

U grandioznom zdanju povijesne Grand Palais u Parizu 13. veljače 2019. god. otvorena je međunarodna izložba Art Capital koju od 2006. god.  zajedno organiziraju četiri najvažnija  povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais ( Salon francuskih slikara), Salon des Independants ( Salon samostalnih umjetnika ), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau ( Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon Comparaisons  (Salon Usporedbe). Povijest pariških salona datira od davne 1667. godine kada je Colbert po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Royal Academie. Tradicija izložbi se nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara, svojevremeno  kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Tako se i ovogodišnji Art Capital, koji traje od 13. do 17.veljače 2019. godine, održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske  Republike Emmanuela Macrona, ministra  kulture  Francka Riestera i predsjednika Udruženja Nacionalnih muzeja Francuske-Grand Palais Chris Darcona.

Svečani vernissage je održan u utorak 12. veljače 2019. god. u nazočnosti umjetnika i velikog broja uglednih osoba iz javnog, umjetničkog i političkog života Francuske uz nekoliko delegacija stranih zemalja iz cijelog svijeta. Vernissageu su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj i predstavnik RH u UNESCO-u Gospodin Filip Vučak i savjetnica za kulturu, frankofoniju i iseljeništvo u VRH Pariz Gospođa Lea Lasić kao i članovi Hrvatske katoličke misije u Parizu. 

 Art Capital tijekom 5 dana prosječno posjeti oko  40-50 000 posjetitelja koji vide radove  odabranih 2000 umjetnika: slikara, skulptora, grafičara, fotografa i arhitekata. Izložba Art Capital etablirala se na francuskoj likovnoj sceni kao najznačajnija izložba suvremene umjetnosti i najveće okupljanja umjetnika iz Francuske i svijeta. Samo prvog dana za vrijeme vernissagea Art Capital je posjetilo 15.000  posjetitelja. Ljudi su strpljivo čekali po dva sata u velikim kolonama kako bi ušli i razgledali što sve nudi suvremena umjetnost, različite stilove i tehnike umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta čije su radove odabrali članovi komiteta iz sva četiri  salona kako bi najbolje predstavili aktualnosti u umjetnosti .     

Stjepko Mamić je jedini umjetnik  iz Hrvatske. Izložio  je ukupno sedam slika, od toga dvije  u Salonu du Dessin et de la Peinture a l’Eau dvije slike. Pet slika na lanenom platnu u tehnici mix media je izložio u Salonu des Artistes Independants čiji je član i koji su mu iskazali ogromnu čast jer je ove godine dobio najvažniju počasnu poziciju  A1 tako da svi posjetitelji Art Capitala po ulasku u Grand Palais odmah vide Stjepkove morske motive: “Veliku mrežu” uronjenu u dubine morskog plavetnila uprizorena na njegovoj slici velikih dimenzija 2x1,5 m koja je za ovu prigodu dovežena iz Londona. Druga slika iz te serije  istih dimenzija je vlasništvo Grada Dubrovnika i ranije je bila izložena u Maloj vijećnici. Pažnju brojne međunarodne  publike svih generacija plijene slike “Tiha noć” i “Zelena kornjača II ” u Mamićevom prepoznatljivom stilu romantične suvremene kolorističke interpretacije privukle  su pažnju mnogobrojnih posjetitelja Salona, od kojih je kao i od brojnih umjetnika izlagača za svoj rad dobio velike komplimente. Također je Stjepku  Udruženje nezavisnih umjetnika( Societe des Artistes Independent) iskazalo  čast uvrstivši ga među 50 svojih članova koji će u lipnju 2019. godine izlagati na izložbi u Južnoj Koreji u suradnji sa uglednom međunarodnom kulturnom organizacijom “AIAM” (“Amitiés Internationales André Malraux”).

Svakom umjetniku je velika čast biti dijelom povijesnih Salona ujedinjenih u Art Capital, osobito uzevši u obzir činjenicu da su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji umjetnici i oni su to kasnije postali počev od Renoira, Delacroix, Manet, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac, Vlamnick, , Picasso, Henry Matisse, Kees van Dongena, Salvador Dali, Bernard Buffet i mnogi drugi.  

Stoga je ovo je tek jedan od pokazatelja kakav je  uspjeh na europskoj i svjetskoj kulturnoj sceni već do sada postigao hrvatski slikar, koji je punopravni član uglednih organizacija poput francuske Fondation Taylor i talijanske  Accademia Culturale Europea.

Fotografije: Dražana Martinović Mamić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb 1 x
 • Zagreb 4 x
 • Zagreb 5a xx
 • Zagreb 10
 • Zagreb 16 x
 • Zagreb Img282 perfectlyclear
 • Zagreb 3 x
 • Zagreb 5 x
 • Zagreb 6 x
 • Zagreb 11 x
 • Zagreb Dsc02732 x
 • Zagreb Img283 perfectlyclear
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › SLIKE STJEPKA MAMIĆA