Sloboda u prirodi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Sloboda u prirodi

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
31
 
07.2020

Sloboda u prirodi

ljetna virtualna fotografska izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb 2020.
Sloboda u prirodiKresimira gojanovic zablja ljubav
 

30. 07. 2020. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb treću godinu zaredom na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” organizira ”Ljetnu virtualnu fotografsku izložbu”, ove godine sa temom ”Sloboda u prirodi”, na kojoj smo putem natječaja okupili 34 autora iz različitih strukovnih udruga, ali i one izvan udruga, sa ciljem da populariziramo fotografiju i umjetnost domaćih stvaralaca na internetu, gdje se danas nadrastaju neke tradicionalne materijalne granice između umjetnika i njihovih inicijativa.

U vremenima kad mnogi umjetnici sumnjaju u ulogu umjetnosti u društvu i svoje poslanstvo u suvremenom svijetu, pojavila se potreba za povratkom nekim esencijalnim vrijednostima, kroz koje možemo sintetizirati svoju potragu za smislom i cjelovitu alkemiju življenja u suživotu sa prirodom oko nas, ali i onim unutarnjim, duhovnim usmjerenjem, koje na dubokim razinama našeg bića afirmira nagon za životom i stvaranjem, čak i u vrlo teškim vremenima, koja ne ostavljaju puno mjesta za optimizam.

Priroda koja se transformira u ciklusima kroz sve svoje dijelove, u arhetipskom ljubavnom plesu između svjetla i tame, onoga što poznajemo i onoga što je još uvijek tajna za naše spoznajne sposobnosti, postaje tako uvijek iznova ”zemlja mogućnosti” koje tek trebamo otkriti, strastveni izazov za mistične tragaoce, ali i milostivo utočište za sve one koje je umorio nesklad i razdrobljeni nered civiliziranog svijeta. U potrazi za Jedinstvom duha i tijela, između ljudskog i životinjskog, u želji da se spaja ”nespojivo” kroz afirmativne vizure naše budućnosti koje otkrivaju nova duhovna obzorja i inovativna rješenja, kreativni um u nama se tako stalno regenerira, proširujući svoje znanje i vjeru u samoga sebe. Kontinuirano posmatranje prirode, bilježenje njezinih manifestacija, iscjeljivanje i njega njezinih plodova ujedno osnažuju i kreativnu prirodu u nama, koja se samo-spoznaje kroz umjetnost i ljubav, otvaranje prema drugim ljudima i stvorenjima s kojima djelimo ovaj planet, drevni vrt čovječanstva.

Prerastanjem svojih ograničenja u skladnom susretu sa nečim većim od nas, linearno vrijeme pretapa se u osjećaj bezvremenosti, staro se povezuje sa novim, iz kaosa nastaje red višeg smisla – kompleksni među-odnosi živih bića, elemenata, prirodnih pojava i krajolika. Biće umjetnika koje vibrira u toj budnosti, finim nitima povezuje se sa energetskim mrežama Zemlje, kroz koje se crpi duhovna hrana trajnih nadahnuća i stvaralačkih manifestacija. U tom univerzumu Prirode rastapaju se i društvene hijerarhije, jednako kao i sve uskogrude dualističke koncepcije sklone isključivanju ”drugačijih” i neprilagođenih: u prirodi su bitni svi dijelovi cjeline, njezina ljepota apsorbira čak i ‘ružnoću’ u smislenosti postojanja, pri čemu sve što jeste i opstaje, nečemu služi – ništa se ne smije odbacivati, već se sve mora istražiti i razumjeti.

Kao leptir koji izranja iz kukuljice okoštalih konvencija i tradicionalnih pristupa koji su izgubili svoju smislenost u brzo razvijajućem informatičkom dobu, umjetnik tako mora izoštriti svoju percepciju da ispod površine zbivanja uoči nadolazeće izazove, u ‘mističnom vjenčanju’ sa drevnim silama prirode osnaži svoje stvaralačko biće, poveže rijeke i svjetlost u krošnjama sa skrivenim zemaljskim putevima, sa tankoćutnim žarom uoči gibanje u najsitnijim česticama, jednako kao i u najširim prostranstvima. Kroz sposobnost razabiranja, promjenu raznih perspektiva, razvijajući simbolički jezik da bi razumjeli tajne koje se ne mogu spoznati racionalnim umom, umjetnici u poštovanju prirode, svih živih bića i njihovih staništa pronalaze novu inspiraciju, sa kojom donose oživljujuće poruke o suštini, iscjeljenju i cjelovitosti za umorni svijet. Tako nas i ova virtualna izložba sa svojim autorima poziva na uzbudljivo istraživanja kroz fotografiju prirode, koja nosi naznake nekih budućih inovativnih sinteza umjetnosti i duhovne ekologije, prezentirane u suvremenim medijima.

likovni osvrt izložbi napisala: mr. art Krešimira Gojanović

Izlagači na ovoj izložbi su: Ema Babić, Ana Bušalić, Antonija Cesarec, Zvonimir Čačić, Dora Čukelj, Dražena Filjak, Krešimira Gojanović, Rita Guić, Ana Gutschy, Zlatko Lula Isaković, Daniela Jakšić, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Zvonko Kežić, Biljana Knebl, Ivana Kolić, Mateo Kolić, Mira Kos, Denis Kožljan, Kristina Krpan, Marija Kruljac, Stjepan Kulfa, Aleksandra Marković, Rada Marković, Boris Pecigoš, Krešimir Radas, Iva Sabolić, Sonja Skalamera Novak, Jasenka Šturman, Adrijana Šuran, Tomislava Turčin, Gordana Vukin, Andrej Zbašnik, Valentino Zvonarek.

izložene radove možete prelistati na ovoj poveznici:  

https://likumzg.wordpress.com/ljetna-virtualna-fotografska-izlozba-clanova-i-prijatelja-hdlu-zagreb-2020-sloboda-u-prirodi/#jp-carousel-16828

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Kresimira gojanovic  zablja ljubav
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Sloboda u prirodi