Smrtni grijesi feminizma

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:59
Srp
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Smrtni grijesi feminizma

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
02.2020

Smrtni grijesi feminizma

Slavenka Drakulić - prošireno izdanje 2020. + najava festivala "Feminizam je za sve"
Smrtni grijesi feminizmaSmrtni grijesi feminizma
 

Kada je 1984. objavljena u kultnoj biblioteci &td, prva knjiga Slavenke Drakulić Smrtni grijesi feminizma izazvala je buru u javnosti, a ta se bura, za divno čudo, nije stišala do dana današnjeg. Ponovno objavljivanje ovih tekstova koji su nastajali krajem  sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća pokazuje koliko su teme o kojima je pisala jedna od pionirki feminizma na ovim prostorima i dalje bitne, čak nezaobilazne.

Kada tome dodamo novih dvadesetak tekstova objavljivanih od prvog izdanja knjige do danas, bjelodano je da Slavenka Drakulić ne samo da se konstantno bavi feminističkim temama već da im i dalje pristupa jednako oštro, beskompromisno i aktualno.

Nasilje nad ženama ne jenjava, reproduktivna ženska prava ponovno su ugrožena, djevojčicama kroz odgoj i obrazovanje šaljemo drugačije poruke nego dječacima, ukratko, patrijarhat je žilav. Stoga je pitanje ravnopravnog položaja žene u društvu i obrane njezinih prava vječno aktualno, čini se kao da ga svaka generacija žena mora ponovno izboriti, samo je pitanje jesu li mlade žene toga svjesne. 

Smrtni grijesi feminizma u ovom proširenom izdanju idealni su prilog tom osvještavanju. 

Pokazuje se ne samo da su eseji Slavenke Drakulić itekako aktualni već i da se bez njih ne može ni početi misliti o feminizmu jučer, danas i sutra.

Slavenka Drakulić

Smrtni grijesi feminizma

Special cijena 134,10 kn 149,00 kn

Jezik izvornika: hrvatski

Broj stranica: 393

Datum izdanja: veljača 2020.

ISBN: 978-953358203-0 

Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

Visina: 204 mm 

Slavenka Drakulić, novinarka i spisateljica, rođena je u Rijeci 1949. Piše knjige na hrvatskom i engleskom, a neke su prevedene na više od dvadeset jezika (www.slavenkadrakulic.com). U izdanju američke izdavačke kuće Penguin izašlo joj je šest naslova. U publicističkim knjigama uglavnom se bavi svako­dnevicom u socijalizmu, a poslije 1989. i ratom. Njezina prva publicistička knjiga Smrtni grijesi feminizma (1984.) jedan je od prvih priloga feminizmu u bivšoj Jugoslaviji. Uslijedili su publicistički naslovi Kako smo preživjeliOni ne bi ni mrava zgaziliTijelo njenog tijela i Basne o komunizmu.

U književnim djelima Slavenka Drakulić okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi, propitujući i živote kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Objavila je romane Hologrami strahaMramorna kožaKao da me nema, Božanska gladFrida ili o boliOptužena, Dora i Minotaur, Mileva Einstein, teorija tuge i knjigu priča Nevidljiva žena i druge priče. Izdavačka kuća Profil objavila je njezine Sabrane eseje i Sabrane romane.

Živi na relaciji Hrvatska – Švedska. Objavljuje članke, kolumne i političke komentare u domaćim i stranim novinama i časopisima, među kojima su The NationThe New RepublicThe New York Times MagazineThe New York Review of BooksSüddeutsche ZeitungInternazionaleDagens NyheterThe GuardianNeue Zürcher Zeitung i Eurozine.

 

Što je feminizam danas?

Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja?

Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad?

Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu?

Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice festivala FEMINIZAM JE ZA SVE, četverodnevnog festivala koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme.

Festival FEMINIZAM JE ZA SVE održat će se od 8. do 11. ožujka 2020. u Uraniji - prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3), a u četiri dana njegovi programi ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina. 

U okviru festivala održat će se večer poezije i šest tribina: četiri tribine odnosno okrugla stola na kojima će sudjelovati više autorica i dvije tribine Razotkrivanje. Sudionice festivala bit će Asja Bakić, Sanja Baković, Rada Borić, Ana Brnardić, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Slavenka Drakulić, Nataša Govedić, Barbara Gregov, Maša Grdešić, Monika Herceg, Lea Horvat, Željka Horvat Čeč, Sonja Hranjec, Zsófia Lóránd, Neva Lukić,  Danijela Lugarić Vukas, Sonja Manojlović, Lara Mitraković, Marija Ott Franolić, Romana Perečinec, Sibila Petlevski, Barbara Pleić Tomić, Lana Pukanić, Mima Simić, Jelena Tešija, Jelena Veljača, Jasna Jasna Žmak...

Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje osam knjiga neposredno prije njegova početka, u izdanju Frakture: jedna knjiga iz povijesti feminizma – Zsófia Lóránd, Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji, jedna knjiga začetnice feminizma na našim prostorima – Slavenka Drakulić, Smrtni grijesi feminizma (prošireno izdanje), i šest knjiga eseja urednica i autorica Mufa koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asja Bakić, Dođi, sjest ću ti na lice, Maša Grdešić, Zamke pristojnosti, Lea Horvat, Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu, Barbara Pleić Tomić, Mama kuha ručak, tata čita novine, Lana Pukanić, Tinejdžerke i drugi monstrumi, i Jasna Jasna Žmak, One stvari.

Festival počinje 8. ožujka, tj. 8. marta – na Međunarodni dan žena! Kako se na taj dan u Zagrebu već tradicionalno održava Noćni marš kojim se slave žene i ženska borba, tako će ove godine i festival FEMINIZAM JE ZA SVE biti prirodni nastavak Noćnog marša – mjesto na kojem se glasno progovara o neravnopravnostima i na kojem se nastavlja borba za jednakost!

Program

Nedjelja, 8. 3.
20.00
Poezija je ženskog roda: Sanja Baković, Ana Brnardić, Monika Herceg, Neva Lukić, Sonja Manojlović, Lara Mitraković, Sibila Petlevski i Darija Žilić, moderira Romana Perečinec

Ponedjeljak, 9. 3.
18.00
Feminizam za kućnu upotrebu: Slavenka Drakulić, Lea Horvat i Barbara Pleić Tomić, moderira Marija Ott Franolić
20.00
Razotkrivanje: Zsófia Lóránd, vodi Danijela Lugarić Vukas

Utorak, 10. 3.
18.00
Forsiranje feminizma: Rada Borić, Maša Grdešić i Lana Pukanić, moderira Anda Bukvić Pažin
20.00
Feminizam je za sve: Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Sonja Hranjec, Mima Simić, Jelena Tešija i Jelena Veljača, moderira Barbara Gregov

Srijeda, 11. 3.
18.00
Hrvatske kuje: Asja Bakić, Mima Simić i Jasna Jasna Žmak, moderira Željka Horvat Čeč
20.00
Razotkrivanje: Slavenka Drakulić, vodi Nataša Govedić

Ulaz na festival je slobodan, a broj mjesta je ograničen.

Organizator festivala FEMINIZAM JE ZA SVE je nakladnička kuća Fraktura.

Partneri festivala: Urania – prostor kreacije i Balassi Institut.

Medijski pokrovitelji festivala: 24sata, Express, 

VoxFeminae.netLibela.orgJournal.hr.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Smrtni grijesi feminizma
  • Zagreb Feminizam je za sve
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Smrtni grijesi feminizma