Šokačka kuća-Vajska

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:59
Lis
2019
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Šokačka kuća-Vajska

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
07.2019

Šokačka kuća-Vajska

svečano otvorena
Šokačka kuća-Vajska8
 

Svečano otvorena Šokačka kuća

10.07.2019., Vajska

U Vajskoj, mjestu u šokačkom Podunavlju, otvorena je Šokačka kuća koju je mjesna udruga Hrvata HKU »Antun Sorgg« kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko–srijemske županije. Time je ova udruga ostvarila svoju želju da dobije prostor za svoje aktivnosti, ali i prostor u kome će se njegovati i čuvati tradicija Hrvata Šokaca iz ovog dijela Podunavlja. Presjecanjem crvene vrpce župan Vukovarsko–srijemske županije Božo Galić službeno je otvorio Šokačku kuću.

»Naša županija granična je županija sa Republikom Srbijom. Oko 16 posto stanovništva naše županije jesu pripadnici srpske majinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici sa druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u području kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ta suradnja bude i u sportu, gospodarstvu. Da na taj način gradimo odnose za budućnost«-rekao je župan Galić.

Ideja za kupnju kuće želja je Vajštanaca okupljenih u udruzi »Antun Sorgg« još od osnutka udruge. » Tu ideju smo uspjeli sprovesti do kraja prije svega zahvalujući trudu pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko–srijemske županije Andrije Matića i dopredsjednika HNV–a Željka Pakledinca. Njihovi napori rezultirali su time da župan Galić prepozna njihovu ideju, da nam pomogne predsjednica HNV–a Jasna Vojnić, predsjednik DSHV–a Tomislav Žigmanov. Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali bit će otvorena i za druge udruge i službene hrvatske institucije«-rekao je predsjednik HKU »Antun Sorgg« Mladen Šimić. Kaže kako u početku ni sami Vajštanci nisu vjerovali da će ova ideja biti realizirana, ali kada se sama realizacija približila kraju Vajštanci su ponudili pomoći pokućstvom i drugim stvarima kojima treba biti opremljena ova kuća. No, u udruzi kažu da ne žure, jer ima još radova koje treba uraditi na samoj kući.

»Nadam se da je ovo u Vajskoj samo jedan početak, jer upravo je strategija Hrvatskog nacionalnog vijeća da u malim mjestima , u puno mjesta napravimo jezgru koja će kasnije činiti mrežu Hrvata. Od 54 aktivne udruge samo sedam ima prostor u svom vlasništvu, 25 posto hrvatskih udruga nema pristupa nikakvom prostoru za okupljanje, tako da je velika stvar što će evo osma udruga imati svoje mjesto. Ne smo za potrebe udruge već i stanovništva u Vajskoj, Plavni, Baču. Ovo u Vajskoj je jedan izuzetan primjer kako smo za šet mjeseci mogli realizirati jedan projekt. Ideja jeste potekla iz udruge, HNV je potpomogao da se ideja stavi na papir, DSHV je pomogao svojim lobiranjem i ovo je samo dokaz kako zajedničkim djelovanjem brzo možemo uraditi ono što je potrebno našoj zajednici«, kazala je predsjednica HNV–a Jasna Vojnić.

Otvorenju Šokačke kuće nazočio je i veleposlanik RH u Beogradu NJ. E. Gordan Bakota. » Iznimo je bitno da dodatno damo potporu oko nekih projekata u kojima je ključna suradnja lokalnih samouprava i uprava. Moramo stvari spustiti na lokalnu razinu, jer će lokalna sredina u nekim trenutnica bolje i kvalitetnje prepoznati značaj određenih projekata za lokalno stanovništvo«, kazao je veleposlanik Bakota.

Otvorenju Šokačke kuće nazočili su i konzul prvog razreda Konzulata RH Mihael Tomšić u Suborici, dopredsjednik HNV-a Željko Pakledinac, predsjednik Odbora za kultura HNV–a Darko Sarić Lukendić i predsjednik općine Bač Borislav Antonić.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 8
  • Zagreb 1
  • Zagreb 3
  • Zagreb 5
  • Zagreb 7
  • Zagreb 2
  • Zagreb 4
  • Zagreb 6
  • Zagreb 8

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Šokačka kuća-Vajska