SOLIDARNOST Radionica HDD + Kamensko

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Velj
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › SOLIDARNOST Radionica HDD + Kamensko

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
12.2014

SOLIDARNOST Radionica HDD + Kamensko

IZLOŽBA PROTOTIPOVA (23. – 30. 12. 2014.)
SOLIDARNOST  Radionica HDD + KamenskoKamensko271214
 

Od 23. do 30. prosinca u HDD galeriji moći ćete vidjeti prototipove odjevnih dodataka nastalih u sklopu trodnevne radionice koju su ranije ovog mjeseca zajednički održali dizajneri i članice udruge Kamensko. Osim izloženih predmeta u galeriji je kroz fotografsku dokumentaciju i skice predstavljen i sam proces radionice. Izložba i radionica početna su faza dugoročnog projekta suradnje i daljnjeg razvoja proizvoda koje će radnice nastaviti izrađivati pod vlastitom robnom markom Otvoreno Kamensko

Komunikacija HDD-a i udruge Kamensko započela je odmah po njezinom osnivanju, sa željom da se potakne suradnja sa dizajnerima i pruži moderatorska podrška toj suradnji. Prve dvije probne, višednevne radionice održane su u udruzi Kamensko i u HDLU na artOmatu 2012. Namjera tih radionica bila je pokazati podršku članicama udruge, uključiti ih u vedru vrevu blagdanskog sajma i povezati s njegovim sudionicima i posjetiteljima. Na prvoj radionici u udruzi Kamensko dane su preporuke, idejni prijedlozi i smjernice za pozicioniranje i komunikaciju robne markeOtvoreno Kamensko, a na drugoj, niz prijedloga za proizvode koje su članice udruge šivale na samoj manifestaciji i koji su se odmah i prodavali posjetiteljima. Prodaja je bila uspjeh i poticaj za daljnji rad; radilo se brzo, sudionici radionica uključivali su se bez prethodnih prijava, a između njih više od 20, našli su se i brojni izlagači sajma artOmat. U međuvremenu, udruga Kamensko uspostavila je kontinuiranu aktivnost na više polja, od edukacije (radionice šivanja) do šivanja za naručitelje. Kako i dalje smatramo da je suradnja s dizajnerima dobar način kreiranja novih proizvoda udruge, koji bi mogao postati i njen razvojni faktor, odlučili smo još jednom potaknuti povezivanje udruge Kamensko i zainteresiranih dizajnera putem radionice.
 
Tema radionice u 20014. bila je dizajn upotrebnih predmeta koji se mogu tumačiti kao upotrebni modni dodatak ili kao šivani produkt dizajn. Koncepti su proizašli iz zajedničkog čitanja ideje solidarnosti, s težnjom da se kroz nastale predmete komunicira mogućnost kreiranja novih odnosa među ljudima, spremnost na međusobno društveno povezivanje ili dijeljenje u širem smislu (informacija, hrane, topline, prostora, osjećaja...). Sam proces se zasnivao na propitivanju pojma solidarnosti kao dobrovoljne socijalne kohezije, spremnosti da se pomogne i dodijeli međusobna podrška unutar grupe, kao i da se nekoga prihvati i za njega zauzme na temelju osjećaja uzajamne pripadnosti; povezanosti koja ne mora biti očigledna, ali je stvarna. Tako shvaćena solidarnost izostaje i nedostaje u našem društvu svakoga dana bez obzira na dubinu ekonomske depresije, koja bi mogla biti dovoljan razlog za spontani i kreativan otpor okolnostima, ako one onemogućavaju normalan život pa čak i preživljavanje pojedinaca u zajednici i ako time dovode do raspada zajednice kao životne, funkcionalne cjeline. U tom smislu, solidarnost je poput imuno reakcije zajednice aktivirane kako bi se očuvala njezina cjelovitost; snaga i resursi povlače se s mjesta na kojem postoje da bi nadoknadili nedostatak snage i resursa u oslabljenim točkama. Solidariziranje tako, preraspodjelom i angažmanom, štiti integritet društva i njegove principe funkcioniranja. Život u zajednici temeljna je civilizacijska vrijednost, a razina brige o trenutno slabijim članovima, mjera njezinog uspjeha. Ako se solidarnost u vremenu krize nikako ne aktivira spontano i nikako ne promovira na formalnoj razini sustava, može li se na nju podsjetiti apelom iz zanemarivo malog alternativnog izvora, nadajući se da će društvo prepoznati pojam koji mu nedostaje i replicirati ga u svom nesvjesnom sve dok ga ne izgovori na glas?
Radionica manifestno odgovora na društveni, ekonomski, politički kontekst i položaj tekstilnih radnica bivše tvornice Kamensko, ali i na šire procese u društvu koji dovode do sistemskog isključivanja iz zajednice. Polazeći od pojma solidarnosti, predlaže model solidarnosti koji istovremeno služi kao alat odnosno kao Kit za borbu protiv nepravde. Serija osmišljenih odjevnih dodataka, kao rekviziti, simbolično predstavljaju opremu za borbu. Semantička razina riječi ‘kit’, koji u starozagrebačkom žargonu označava momka od oka (faca, frajer), u suvremenoj upotrebi funkcionalni paket povezanih alata za neku svrhu, kao i najvećeg zemaljskog sisavca, koristi se kao pomoćno sredstvo za opis modela solidarnosti na idejnoj, praktičnoj i simboličkoj razini. Proizvodi koji čine ‘kit(a) za borbu protiv nepravde’ funkcioniraju kao odjevni dodaci, a svoj izvor nalaze u faznoj tvorničkoj proizvodnji odjevnih premeta, kategoriziranih kao ‘teška’ konfekcija (sakoi, muška odijela) i ‘laka’ konfekcija (košulje, bluze), u kojoj je svaka radnica bila zadužena za pojedinačnu operaciju u proizvodnji.
 

Bez pretenzija da se sustavno predstave sve operacije u proizvodnji, na radionici su kreirani pojedinačni odjevni dodaci ekstrahirani iz cjelovitih odjevnih predmeta, kao što su manžete, pasice sa stražnjim, prednjim, podstavnim džepovima, rukavi. Svi odjevni dodaci u funkciji solidarnosti istovremeno postaju hommage faznom radu koji je obilježio radni vijek radnica Kamenskog. Radne zasluge, kao i zasluge u borbi protiv nepravde istaknute su uključivanjem u seriju ‘ordena’ za zasluge, koji se referiraju na prepoznatljivi cvjetni tekstilni broš Udruge Kamenko, a simbolički označavaju tranzitni položaj i put radnica. Tekstilne skice odjevnih dodataka nastalih na radionici pokazuju smjer za mogući razvoj koncepcijski jasne serije proizvoda, relevantne u odnosu na iskustvo bivših radnica Kamenskog, članica udruge Kamensko.

 
SOLIDARNOST / Radionica HDD + Kamensko / IZLOŽBA PROTOTIPOVA (23. – 30. 12. 2014.)
Organizacija i vođenje: Ivana Čuljak, Nataša Mihaljčišin, Mirna Ptiček
Dizajnerice: Alica Pancer, Ana Mack, Vedrana Mastela, Ines Vlahović
Udruga Kamensko: Verica Majhen, Marija Havriliv, Iva Keser
Sponzori tiska: Cerovski Print Boutique, Ars kopija
Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Voditelj galerije: Marko Golub
Boškovićeva 18, Zagreb
http://dizajn.hr
Izložba "Solidarnost" je otvorena
Pon – pet 17 – 20 h
Subotom 10 – 15 h
Nedjeljom i blagdanima izložba je zatvorena
Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb. Izložba je sufinancirana sredstvima zaklada Kultura nova i Hrvatska kuća.
 

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Kamensko271214
  • Zagreb Kamenskojedan271214
  • Zagreb Kamenskodva271214
  • Zagreb Kamenskotri271214

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › SOLIDARNOST Radionica HDD + Kamensko