SPLIT: 6. MAGfestival

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:59
Velj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › SPLIT: 6. MAGfestival

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
08.2015

SPLIT: 6. MAGfestival

Međunarodni festival komorne glazbe * 28. kolovoza – 06. rujna
SPLIT: 6. MAGfestivalMagfestival
 

MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine održati po šesti puta u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Festival je to koji je već odavno prerastao okvire lokalnog događaja. Naime, osim što su važnost MAGfestivala na lokalnoj i nacionalnoj razini prepoznali Grad Split, Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Splita, koji već godinama financijski potpomažu ovu manifestaciju, od ove godine MAGfestival dobiva priznanje i na europskoj razini – od strane Europskog festivalskog udruženja (EFA – European Festivals Association) MAGfestivalu je na osnovu originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenog programa dodijeljena titula EFFE Festival Label.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), pokrenut od strane Europskog festivalskog udruženja, je međunarodna platforma pokrenuta s ciljem povezivanja različitih vrsta festivala iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu, Očekuje se da će odabrani festivali putem ove platforme, portala i publikacija koje će se izdavati, ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe, kao i lakše umrežavanje i razmjenu iskustava među izvođačima i organizatorima, sve u cilju daljnjeg programskog i organizacijskog napretka.

Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG), osnovana je 2010. godine iz želje za udruživanjem velikog broja mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita. Do sada je u organizaciji Udruge MAG održano pet MAGfestivala komorne glazbe i pet koncertnih sezona sa ukupno više od 60 koncerata klasične glazbe, što predstavlja kontinuitet kakav u Splitu dugo nije postojao. Udruga MAG dobitnik je i Posebne nagrade za umjetnost koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (cca. 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se kroz šest koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Svi koncert počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su za pojedinačne večeri 40 kn, a komplet za 6 koncerata 160 kn. Uz kupljenu ulaznicu za koncert posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala. Sve informacije dostupne su na recepciji Muzeja grada Splita, kontakt telefon 021/360-171.

PROGRAM 6. MAGFESTIVALA

Petak (28.08.) – otvaranje 6. MAGfestivala

Trio GIG (Gordan Tudor - saksofon, Ivan Batoš - klavir i Goran Jurković - saksofon),

Ovaj atraktivni komorni sastav je utemeljen 2006. godine i nagrađivan na glazbenim festivalima diljem Hrvatske. Osim (pra)izvedbi skladbi domaćih i stranih skladatelja, nastalih na poticaj članova ansambla, okosnicu repertoara trija GIG čine transkripcije kapitalnih djela komornog repertoara za klavirski trio i slične ansamble.

Nedjelja (30.08.)

Mandolina kroz stoljeća“

Jedinstven i originalan program, kakav se rijetko može čuti na glazbenim pozornicama i festivalima u Hrvatskoj. Čak devet glazbenika izvest će široku lepezu glazbe napisane za mandolinu od razdoblja baroka preko reomantizma i klasike pa sve do modernog doba. Na ovom koncertu ćemo čuti i kako mandolina zvuči u suzvučju sa instrumentima s kojima obično nije u doticaju - harfom, flautom i oboom.

Ponedjeljak (31.08.)

Festivalski ansambl sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju

Posebnu atrakciju svakog MAGfestivala čine koncerti festivalskog ansambla. I ove godine festivalski ansambl sastavljen od, mahom mladih splitskih glazbenika, članova Udruge MAG i gostiju, njih preko dvadeset, izvest će program kakav publika u Splitu do sada nikada nije imala priliku čuti.

Srijeda (02.09.)

Zagrebački gitaristički kvartet (Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković, Frane Verbanac - gitare)

Jedan od ponajboljih komornih sastava ove vrste u Europi, nastupao diljem svijeta, sa dvadesetpetgodišnjom tradicijom muziciranja, izvest će raznovrstan program, od skladbi baroknih majstora pa sve do atraktivnih skladbi južnoameričkih autora.

Subota (05.09.)

Kairos trio (Lucija Mandić - violina, Robert Žburin – violončelo i Kristina Cvitanić – klavir)

Posebna ideja MAGfestivala je i osiguravanje platforme mladim glazbenicima i komornim sastavima za afirmaciju na glazbenoj sceni. Kairos trio, nedavno osnovan u Trogiru, po prvi puta će se predstaviti splitskoj publici i to djelima Haydna, Papandopula i Rahmanjinova.

Nedjelja (06.09.)

Gudački kvartet Pegasos (Njemačka) i Ivana Štimac (klavir)

Međunarodni karakter ovogodišnjeg MAGfestivala će opravdati gudački kvartet Pegasos osnovan 1991. u Stuttgartu. Njima će se na ovom koncertu pridružiti i mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac u zajedničkoj izvedbi Schumannovog klavirskog kvinteta.


 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Magfestival
  • Zagreb Magfestival-plakat
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › SPLIT: 6. MAGfestival