SPLITSKI AKVAREL

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › SPLITSKI AKVAREL

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
08.2020

SPLITSKI AKVAREL

grupna izložba na Peristilu - otvorenje 13. 08. 2020. u 20 sati
SPLITSKI AKVARELSplitski akvarel
 

Splitski akvarel

Splitsko slikarstvo, prva skica (tradicionalni slikarski mediji u umjetnosti danas)

Suvremeno splitsko slikarstvo dosad nije bilo temom skupnih izložbi članova strukovne udruge (HULU-a), ili izložbe prema kustoskoj koncepciji. S druge strane, HULU-ove izložbe u godišnjem programu, primarno u prostoru Salona Galić, nikad ne bivaju uključene u turističku ponudu Splita. U pokušaju da iskoristimo ponuđeni ljetni termin izložbe u ikoničkom prostoru u povijesnoj jezgri, skiciramo pregled suvremenog slikarstva: autora aktivnih u ovom trenutku u Splitu. Pripadaju svim generacijama umjetnika školovanih najprije uglavnom na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, oni već srednje i mlađe generacije na splitskom UMAS-u, a među predstavljenim je autorima i bivši student slikarstva na splitskoj akademiji iz Slovenije, potvrđujući međunarodni karakter studija. Neki među predstavljenim umjetnicima slikarstvom se služe kao tzv. tradicionalnim likovnim medijem, a drugima je jedan od medija njihovog rada izvođenom primarno u drugom mediju, ili pak tradicionalne slikarske tehnike tretiraju kao prošireni medij suvremene umjetnosti.

Među izlagačima ima mladih autora koji imaju potencijal da uspostave novu splitsku slikarsku scenu, a koja u ovom trenutku ipak ne postoji, čak ni u najbanalnijem smislu specifičnog stila, kruga ili škole. Možemo, dakle, govoriti tek o nekoliko značajnih slikarskih opusa, potom o nekoliko autora/ica koji se u svom radu tradicionalnim likovnim medijima koriste usputno ili ih „dekonstruiraju“, te o cijelom nizu dobrih slikara/ica koji svoje akademsko obrazovanje koriste kao vještinu, usmjereni na prodaju svojih slika kao suvenira ili oprema apartmana. Takva djela s primarno mediteranskim motivima za većinu građana i široke publike bivaju izjednačeni s „dobrom umjetnošću“, odnosno onim što umjetnost jest. Zadaća strukovne udruge jest i postuliranje takvih problema, kao i edukacija i gotovo „odgoj“ nove publike.

Želja nam je ovakvim izmakom u paket turističke kulturne ponude u doba u kojemu je započela nova epoha (s Covidom-19) – za temu izložbe nudeći medij izlaganih radova otvarajući problem, odnosno postulirajući pitanje postoji li splitska slikarska scena? – uspostaviti uvjete za buduću ozbiljnu studiju na temu lokalne suvremene umjetničke produkcije, a koju već tradicionalno predstavljamo na tematskim bijenalnim izložbama Splitskog salona.    

Silva Kalčić, selektorica izložbe u svojstvu člana Umjetničkog savjeta HULU-a

Na izložbi sudjeluju: Vinko Barić, Eric Del Castillo, Luka Duplančić, Sonja Gašperov, Dejan Jokanović Toumin, Petar Katavić, Nikolina Kuzmić, Nataša Ljubetić Tomić, Anita Miloš, Andre Musa, Marija Paparella Legentin, Viktor Popović, Tanja Ravlić, Jadranko Runjić, Neli Ružić, Josip Šurlin, Vice Tomasović, Jan Tomažin i Matko Trebotić.

Grupna izložba splitskih slikara

SPLITSKI AKVAREL 

Splitska kuća jezika i kulture – Peristil 

ČETVRTAK, 13. 08. 2020. u 20 sati

13.08. - 15.09. 2020.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Splitski akvarel

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › SPLITSKI AKVAREL