Izložba Lucije Joyce

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
24

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Izložba Lucije Joyce

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
06
 
12.2019

Izložba Lucije Joyce

Ples s ludilom: sputana kći Joyce - u Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u 19 sati - Karlovac
Izložba Lucije JoycePles s ludilom
 

Tematska izložba:

Sputana kći Joyce: Ples s ludilom

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić

16.12.2019 - 03.01.2020., Karlovac

Lucia Anna Joyce (26. srpnja 1907., Trst – 12. prosinca 1982., Northampton) rođena je na početku Odiseje Joyceovih. Njezin otac James Joyce, jedan od najvećih književnika Zapadne književnosti, nadjenuo joj je ime po svetoj Luciji, zaštitnici slabovidnih i slijepih koja je vodila Dantea kroz Pakao, blagoslivljala oči i osvjetljavala put zalutalima u mraku i tami. Ironično, kći Joyce patila je od razrokosti, koja će ju pratiti cijeli život kao fizički kompleks. Rođena u obitelji nevjernika i nevjenčanih roditelja, Lucia nije bila krštena, što je odražavalo boemski život razbibrižna oca, iako je njezinoj neobrazovanoj majci to predstavljalo obiteljsku sramotu. 

Djevojka koja je odrastala poput nomada oca književnika nikad nije bila vezana za Irsku, no jest za Trst i Pariz u kojima je odrastala dok je otac James pisao romane Uliks, a kasnije Finneganovo bdijenje nadahnuto upravo njome. Favoriziranje pisanja svojih romana nauštrb očinstva intenzivirat će se za pisanja upravo Finneganova bdijenja i presuditi odnosu oca i napaćene kćeri koja će početi pokazivati znakove bunta, a obitelj ih u avangardnom Parizu tumačiti kao znakove ludila. No svoj je nemir liječila plesom i postala predvodnicom avangardnih plesova, na nezadovoljstvo roditelja.

Svoje je nezadovoljene roditeljske potrebe pariška djevojka irskih korijena kompenzirala i oponašanjem filmskih likova da bi uskoro zaplesala za svoje spasenje. Pokretom kojim se pokušavala othrvati iz sjene oca u kojoj je bila i ostala do kraja života, Lucia je osnaživala tijelo, glas, ali i svoje samopouzdanje.

Joyceova je mezimica bila magnetski privučena kulturi pariških hipija poput Raymonda Duncana; kontrakulturi koja se temeljila na “kultu drugarstva gdje počinjujemo moralno samoubojstvo -- ubijamo zastarjele navike koje su pronošene samo kroz imitaciju. Mi živimo izvorno.”

Do kraja dvadesetih, plesat će s plesnom pedagoginjom Margaret Morris, Elizabeth Duncan, a potom osnovati svoju plesnu skupinu. Godine 1929. nastupa na Prvom međunarodnom plesnom natjecanju u Parizu, gdje će je gledati očev tajnik, suradnik i prevoditelj - Samuel Beckett. Njezinu fotografiju u avangardnom ribljem kostimu, a koja će obići svijet, do kraja je života u svom novčaniku čuvao Beckett koji ju je također jedini posjećivao za vrijeme boravaka u sanatorijima po očevoj smrti.

U vrijeme prvog vala feminizma, sufražetskih borbi i emancipacije žene u javnoj domeni, Lucia je bila marginalizirana, a njezini emocioanlni istupi etiketirani kao nepoćudni. Lucia je slana na psihijatrijska liječenja, između ostalog i kod Junga, bez prevelikog uspjeha. No neiskušane metodologije liječenja nedefinirane bolesti, narušila su njezinu duševnu stabilnost, a nakon smrti oca, majka i brat potpuno su je zaboravili. Više nikome nije stajala nap utu, a njezin je impuls za plesom zauvijek sputan.

Autor izložbe je Igor Jurilj (Bloomsday Croatia), a nastala je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Irske i Gradske knjižnice i čitaonice Pula u sklopu festival Bloomsday Croatia.

Ulaz je slobodan

Bloomsday Croatia Facebook:

https://www.facebook.com/bloomsdaycro

Otvorenje tematske izložbe Ples s ludilom: sputana kći Joyce u Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić Karlovac, u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u 19 sati.
 
Narativna izložba prati tragičan život Lucije Joyce, kćeri slavnog oca Jamesa, koja je zaplesala u sjeni književnog titana, a njezin je impuls bio doslovce sputan. Nakon niza abortiranih projekata i naglo prekinutih ljubavi sa Samuelom Beckettom i Alexanderom Calderom, Lucia je s krivim dijagnozama skončala u sanatorijima gdje je provela preko četiri desetljeća života. No kći Joyce je u avangardnom kontekstu Pariza u kratko vrijeme postala jedna od najvećih inovatorica u svijetu modernog i terapeutskog plesa.
 
Izložbu su financirali Veleposlanstvo Republike Irske i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.
 
Video o projektu i samoj Luciji Joyce: 
 
 
Pregled videozapisa Bloomsday Croatia 2019 - Reflections na YouTubeu

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ples s ludilom

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Izložba Lucije Joyce