SRIJEDA U MUZEJU

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SRIJEDA U MUZEJU

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
02.2018

SRIJEDA U MUZEJU

KONJ I ČOVJEK – NEKAD I DANAS, predavanje u Varaždinu
SRIJEDA U MUZEJUSrijeda 59630, stjepan leitner kod kapele sv. roka
 

        U sklopu Srijede u Muzeju 21. veljače, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), održava se predavanje pod nazivom Konj i čovjek – nekad i danas. Predavanje je pripremio dr. sc. Miljenko Ernoić, koji se tematikom uzgoja konja i njihova korištenja u svakodnevnom životu bavi više od 30 godina, i to isprva profesionalno kao mladi znanstvenik, a kasnije više iz hobija i ljubavi. U svojem predavanju dr. sc. Ernoić osvrnut će se na razvoj „suživota“ čovjeka i konja kroz povijesno razdoblje do danas, kada itekako ima razloga da ove plemenite životinje budu dio i naše suvremene civilizacije.

        Smatra se da su konja pripitomili i udomaćili nomadski narodi u stepama južne Rusije i Perzije prije 4000 do 5000 godina. Čovjek je prvobitno u korištenju osobina konja odabiranjem potencirao njegove transportne i radne sposobnosti. Budući da su konji ispunjavali sve navedene uvjete, čovjek je postupno od lovca na konje (zbog mesa i kože) postao uzgajivač konja (koristeći ih za rad i transport). Onog trenutka kada ga je uzjahao i upregnuo u kola, razvoj ljudske civilizacije naglo je ubrzan. Nažalost, konj je poslužio i za ratna osvajanja. Može se reći da su pod njegovim kopitima nastajala i nestajala carstva i kulture. Kako je konj postupno izgubio svoj značaj u poljoprivredi i vojsci, promijenila se i njegova uloga u službi čovjeka, pa su neke njegove druge vrijednosti došle u prvi plan. Tako je konj i treći put u svojoj dugoj povijesti promijenio svoju namjenu u službi čovjeka i opet mu se pokorio: od hrane, preko ratnoga i radnog druga postao je partner u sportu, rekreaciji, prijatelj u samoći, antistresni faktor urbanoga i frustriranog života, odnosno doticaj čovjeka s prirodom i onime što je čovjek nekada bio. Osim toga, konj čovjeka i izravno liječi: kobilje mlijeko koristi se u medicini, farmaciji i kozmetici, a sam konj i u terapijske svrhe. Tako je konj i danas našao razlog opstanka uz čovjeka, potvrđujući davno poznatu izreku da je povijest ljudske civilizacije ispisana na leđima konja. Zato ga je čovjek oduvijek više smatrao partnerom, drugom u bitci ili sportu, pa čak i članom obitelj negoli običnom domaćom životinjom. Usprkos mnogobrojnim promjenama kroz povijest, konji su i danas ostali simbol moći, snage i slobode.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

O predavaču:

Dr. sc. Miljenko Ernoić diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu „Uzgoj holstain konja u Hrvatskoj“, gdje je potom i magistrirao na temu „Proizvodnja kobiljeg mlijeka kao alternativa iskorištavanja konja u Hrvatskoj“. Autor je i koautor više od 50 stručnih i znanstvenih radova, kao i 6 objavljenih knjiga. Bio je inicijator ponovnog osnivanja Konjičkog društva Varaždin 1986. godine, te je dugi niz godina bio predsjednik Konjičkog kluba Varaždin 95. Član je Varaždinske husarske graničarske pukovnije, u kojoj djeluje aktivno kao jahač.

SRIJEDA U MUZEJU 

KONJ I ČOVJEK – NEKAD I DANAS

- GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 21. 2. 2018., 19 sati -

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Srijeda 59630, stjepan leitner kod kapele sv. roka
  • Zagreb Srijeda 73214-3, valter sorlini
  • Zagreb Srijeda 77667-44, konjanik i bicikl
  • Zagreb Srijeda konj1
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SRIJEDA U MUZEJU