STATISTIKA: Zagrepčani najvjerniji čitatelji on line knjiga

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › STATISTIKA: Zagrepčani najvjerniji čitatelji on line knjiga

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
07.2015

STATISTIKA: Zagrepčani najvjerniji čitatelji on line knjiga

Redizajn stranica projekta BEK u dva mjeseca povećao čitanost e-knjiga za 68 posto!
STATISTIKA: Zagrepčani najvjerniji čitatelji on line knjigaBek-citanost
 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) (elektronickeknjige.com) u prvom polugodištu 2015. godine šest novih naslova, te je sada čitateljima od 173 objavljena dostupno ukupno 146 naslova.

Osim novih naslova, od početka travnja čitateljima su dostupne i redizajnirane stranice projekta koje su preglednije, čitkije, informativnije i ažurnije u odnosu na stare. Unaprijeđena je funkcionalnost autorskoga i naslovnog kazala, dodano je pretraživanje po svim sadržajima dostupnim na mrežnim stranicama, što praktično znači da svaka knjiga funkcionira kao da je opremljena kazalom imena i pojmova. Unaprijeđeno je i podešavanje veličine teksta u knjigama, kao i navigacija unutar same knjige.

Posebno su izdvojeni novi naslovi, a čitateljima je omogućeno i izlistavanje najčitanijih naslova po vrstama i žanrovima. Ažurirano je i više od stotinu bio-bibliografskih autorskih bilješki koje su djelomično popraćene i portretima autora te su knjigama dodane kratke informativne bilješke, osvrti ili recenzije.

Podatci servisa Google Analytics pokazuju da je tijekom prvog polugodišta 2014. godine 46.636 jedinstvenih posjetitelja u 54.766 posjeta čitalo 51.200 knjiga te da je tijekom prvog polugodišta 2015. godine 50.986 jedinstvenih posjetitelja u 62.143 posjeta čitalo 55.848 knjiga. To znači da je broj jedinstvenih posjetitelja porastao za 9,3 posto te broj čitanih knjiga za 9 posto. To ujedno i znači da je projekt premašio brojku od milijun i 600 tisuća jedinstvenih posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su 895.494 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno 5.176 čitatelja, a najpopularniji je naslov knjiga Noama Chomskog „Mediji, propaganda i sistem“ koja je skupila više od 84 tisuće čitatelja. Više od 35 posto posjetitelja je iz Zagreba, na drugom mjestu je Beograd sa 6,7 posto te Sarajevo na trećem s 4,3 posto, a iza njih slijede Split, Rijeka i Osijek s oko 3 posto.

Naročito je jasno uočljiv trend porasta čitanja nakon lansiranja redizajniranih stranica projekta početkom travnja: tijekom svibnja 9.846 posjetitelja čitalo je 8.907 knjiga, a u lipnju je 10.602 posjetitelja čitalo ukupno 11.184 knjiga. Dakle, iako zadnji mjesečni rast posjećenosti mrežnih stranica projekta iznosi skromnih 7,7 posto, čitanost besplatnih elektroničkih knjiga porasla je 25,6 posto. A kad se statistički podaci za lipanj usporede s travanjskim, rezultati su još impresivniji: broj posjetitelja porastao je za svega 6 posto, ali je broj čitanih knjiga porastao za gotovo nevjerojatnih 68 posto!

Tijekom prvog polugodišta 2015.objavljeni su „ženski pjesnički blok“ i „muški pjesnički blok“: zbirke pjesama „Kvadratura duge“ Dorte Jagić, višestruko nagrađivane pjesnikinje, „Južne životinje“ Irene Matijašević, višestruko prevođene pjesnikinje i esejistice, „Pleši, Modesty, pleši“ Darije Žilić, koja je dobila nagradu Kiklop za najbolju zbirku poezije 2011. godine, „Trickster“ Branka Maleša, višestruko nagrađivanog pjesnika, prozaika, kritičara, antologičara i prevoditelja, „Predmeti“ Marka Pogačara, najvažnijeg i višestruko nagrađivanog pjesnika mlađe generacije te „Golmanu, lovcu i šumaru“ Tvrtka Vukovića, čije su pjesme uvrštene u gotovo sve antologije i preglede novijeg hrvatskog pjesništva.

Knjige su objavljene uz financijsku potporu Grada Zagreba, a Društvo za promicanje književnosti na novim medijima korisnik je institucionalne potpore zaklade Kultura nova.

DPKM će tijekom rujna objaviti i „ženski prozni blok“: dvije Marineline zbirke priča, „Lift bez kabine“ i „Pušite li?“, te zbirku priča Olje Savičević Ivančević „Nasmijati psa“ za čiji je rukopis autorica 2005. godine dobila nagradu Prozak. U listopadu će biti objavljen i „muški prozni blok“: romani „Ljeto u gradu“ Zorana Lazića, „Posljednji dani panka“ Gordana Nuhanovića i „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića.

Deset najčitanijih naslova u prvom polugodištu 2015. godine:

Noam Chomsky

Mediji, propaganda i sistem

3330

Dražen Šimleša

Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!

1541

Roman Simić

U što se zaljubljujemo

1342

Krešimir Pintarić

Tour de force

1247

Robert Mlinarec

Tkači snova

1045

Dorta Jagić

Kičma

1023

Boris Buden

Barikade

907

Nikica Gilić

Filmske vrste i rodovi

795

Hrvoje Turković

Razumijevanje filma

739

Ana Ahmatova

Tri jeseni

724

Deset najčitanijih naslova od pokretanja projekta u svibnju 2001. godine:

Noam Chomsky

Mediji, propaganda i sistem

84373

Krešimir Pintarić

Tour de force

33508

Robert Mlinarec

Tkači snova

19928

Tomislav Bogdan

Pristajanje

15169

Boris Buden

Barikade

13191

Dražen Šimleša

Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!

13174

Roman Simić

Mjesto na kojem ćemo provesti noć

12872

zbornik

Anarhizam i nasilje

11474

Sanja Pilić

Ah, ludnica

10972

Krešimir Pintarić

Divovski koraci

10903

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bek-citanost
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › STATISTIKA: Zagrepčani najvjerniji čitatelji on line knjiga