STATISTIKA: Zaposlenost raste samo u uzlužnim djelatnostima!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › STATISTIKA: Zaposlenost raste samo u uzlužnim djelatnostima!

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
11.2015

STATISTIKA: Zaposlenost raste samo u uzlužnim djelatnostima!

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „U idućim mjesecima očekujemo pritisak na pad broja zaposlenih prema 1,30 milijuna. Prosječan broj zaposlenih u 2015. godini stoga će biti niži u odnosu na prethodnu godinu, čime bi 2015. godina bila sedma godina za redom u kojoj pada broj zaposlenih u Hrvatskoj.“
STATISTIKA: Zaposlenost raste samo u uzlužnim djelatnostima!Zaposleni-x-15
 

Prema podacima DZS-a na temelju administrativnih izvora, u rujnu su zabilježene 1 345 682 zaposlene osobe, 1 605 141 ekonomski aktivni stanovnik te 259 459 nezaposlenih osoba. Sve navedene kategorije na tržištu rada na nižim su razinama u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, što znači da dinamika kretanja nezaposlenosti i zaposlenosti ne korespondiraju, što pak upućuje na zaključak kako na registriranu nezaposlenost značajno utječu „ostali“ faktori uz zapošljavanje, uglavnom oni koji su proizašli iz strožih odredbi Izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji je stupio na snagu početkom prošle godine. To rezultira i smanjenjem kontingenta aktivnog stanovništva koji je u ovogodišnjem rujnu bio na povijesno niskoj razini (barem otkad postoje mjesečni podaci za donekle relevantnu usporedbu, a to je od rujna 1996. g.), s pooštrenim trendom pada unatrag dvije godine.

Istodobno, administrativni broj zaposlenih u rujnu je bio na najnižoj razini (u usporedbi s istim mjesecom) od 2000. godine, a u odnosu na prošlu godinu bilo je 12,2 tisuće zaposlenih manje. Pritom je u pravnim osobama (koje zapošljavaju oko 80 % ukupno zaposlenih) radilo 1 124 660 osoba, što je 6,9 tisuća manje u odnosu na prošlu godinu. Najveća negativna apsolutna razlika u odnosu na prošlu godinu zabilježena je u djelatnosti građevinarstva (koje upošljava oko 6 % svih zaposlenih u pravnim osobama). Tamo je, naime, u rujnu ove godine radilo 68 759 osoba, 3 202 osobe manje nego u istom mjesecu prošle godine. Nešto niže apsolutno smanjenje zabilježeno je u trgovini (koje upošljava oko 16 % ukupno zaposlenih u pravnim osobama) gdje je u rujnu bilo zaposleno 178 459 osoba, 2 237 manje nego istoga prošlogodišnjeg mjeseca. U prerađivačkoj industriji (koja je pojedinačna osnovna djelatnost koja zapošljava najviše - oko 18 % svih zaposlenih u pravnim osobama) u rujnu je registrirano 196 334 zaposlenih, što je 1 603 zaposlena manje nego prošle godine.

S druge strane, više zaposlenih u odnosu na prošlu godinu zabilježeno je u nekim uslužnim djelatnostima, najviše u turizmu (pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane), gdje je broj zaposlenih porastao za 2,4 tisuće.

Nije teško predvidjeti da će broj zaposlenih pod utjecajem sezonskih kretanja padati do sljedećeg proljeća, a njegova bi se razina krajem godine mogla vrlo blisko ponovno približiti razini od 1,30 milijuna, pa čak i pasti ispod nje. Na razini prosjeka 2015. godine, broj registriranih zaposlenih zasigurno će ostati niži, što će biti sedma uzastopna godina njegova pada, s najnižom razinom od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zaposleni-x-15
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › STATISTIKA: Zaposlenost raste samo u uzlužnim djelatnostima!