Stipe Ivanišević

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Stipe Ivanišević

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
11.2017

Stipe Ivanišević

novi ciklus slika akademskog slikara - osvrt Miroslava Pelikana
Stipe IvaniševićStipe ivanisevic brod
 

Stipe Ivanišević, akademski slikar iz Splita, istaknuto je ime suvremene hrvatske likovne produkcije. Iako  samozatajan s tek rijetkim pojavljivanjima u javnosti, ostavio je dubok trag svojim opusom.

U izravnom suočavanju s novim Ivaniševićevim slikama i na njemu svojstven, specifični način, obrađenim motivima, često ostajemo bez riječi, bez komentara, nijemo promatrajući djelo.

Stipe Ivanišević nije umjetnik koji se povodi za bilo kakvim ili ikakvim pomodarskim ili znanstveno uvjetovanim utjecajem stupnja razvoja umjetnosti i umjetničkog izričaja, čak niti ne osluškuje glasove, povike, uzvike odobravanja ili neodobravanja u tišina mira vlastitog atelijera, onako pomalo skriven od svijeta i ne uvijek raspoložen za kontakt, kontinuirano promišlja o karakteru motiva koji  živi svoj, osobeni život na  platnima izvedenih u ulju s pastoznim namazima tamnog kolora.

Na Ivaniševićevim uljima, često možemo opaziti figura osamljena čovjeka ispod zatamnjenog neba, u danu s malo ili premalo svjetlosti, figuru, koja stoji, uspravna, zamišljena i nepokretna, uronjena u kozmos vlastitih misli ili je pak brod posve sam, negdje privezan uz obalu ili je na pučini ili je drvo koje strši svojom samoćom u žutom polju ili oblak, tek jedan, jedini, lebdi iznad nas i kao da još uvijek ne zna na koju će stranu.

Dakle, jednina, čovjek, brod, drvo, ptica, cvijet, oblak,tek jedan u cijelom svijetu Ivaniševićeve slike, jedan na stvarnom, cijelom svijetu, sam, posve sam, okružen jedino rojem vlastitih misli, koje kao da samo pojačavaju već uočenu i nedvojbenu samoću.

Prisjećam se egzistencijalista i nihovog učenja o traženju smisla i življenja slobode, promatrajući novi ciklus slika,pitajući se, kakva je struktura svrhe slobode u samoći?

Nije li samoća neotvorivi kavez ( simbolika prevladavajućih tamnih boja )  iz koga se nikako ne može pobjeći, ne može se osloboditi?

Na kraju, ne čini li ponekad ili često, svakome od nas, kako je čovjek, pojedinac uistinu sam, potpuno izdvojen, gotovo izoliran u masi, u buci, u mnoštvu jer dobro zna kako ga nitko u toj vrevi neće ni čuti  i vidjeti.

To je sudbina čovjeka, biti sam u okruženju, to je sudbina, broda, drva, oblaka, svega živog i neživog.

U novom ciklusu ulja Stipe Ivaniševića suvereno vlada boja, kolor je snažno i bez ustezanja prekrio cijelu površinu, razdijeljenu na nekoliko koloristički ploha i moglo bi se reći kako smo dojma da se  katkad ili češće, čuju zvuci glazbe u ritmu pavane, otmjenog i sporog plesa,dodatno umirujući svijet osamljenika, između neba i mora, neba i zemlje.

Izdužena figura čovjeka zarobljena između ploha izrazitog kolora, nepomična, u središtu nezbivanja, u sjecištu svih nepomaka, okrenuta leđima, s licem koje se ne vidi dobro, ne prepoznaje se, okosnica je slike, kao i brod i drvo i oblak.

Novi ciklus slika Stipe Ivaniševića potiče nas intenzivno na ozbiljno razmišljanje o sutrašnjici svakoga od nas, konačno i o sutrašnjici čovjeka, o životu i suživotu, o osami i samoći usred svega, uz snažni, izraziti kolorizam.

likovni osvrt napisao: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Stipe ivanisevic brod
  • Zagreb Stipe ivanisevic crveno nebo ulje
  • Zagreb Stipe ivanisevic cvijece
  • Zagreb Stipe ivanisevic krosnja
  • Zagreb Stipe ivanisevic on
  • Zagreb Stipe ivanisevic prolaz
  • Zagreb Stipe ivanisevic prozor
  • Zagreb Stipe ivanisevic u sieni
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Stipe Ivanišević