Što čekamo

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Što čekamo

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
02.2017

Što čekamo

drama o ravnopravnosti spolova odabrana je na javnom natječaju
Što čekamoHnk split
 

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu započeli su pokusi drame Što čekamoMarije Dukić u režiji Marice Grgurinović. Autorski tim uz spisateljicu i redateljicu čine i glumice i glumci Andrea Mladinić, Vicko Bilandžić, Ana Marija Veselčić i Luka Čerjan, te kostimografkinja Miranda Vidović, skladatelj Aleksandar Antić, video suradnik Dan Oki, i stručni suradnik  Zvonimir Parać.

            Riječ o produkciji koja nastaje u, za naše scenske prilike, ponešto neobičnim okolnostima jer je tekst Marije Dukić na kojem je temeljena odabran kao najbolji na javnom natječaju, a javnim pozivom odabrana je i redateljica Marica Grgurinović. Produkcija na kojoj je upravo započeo rad, a čija je premijera najavljena za 18. ožujak 2017., rezultat je projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života  sufinanciranoga u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship - Prava, jednakost, građanstvo.

            Između 25 dramskih tekstova pristiglih na natječaj povjerenstvo se odlučilo za tekst mlade i dosad malo poznate spisateljice Marije Dukić, rođene u Splitu, a sa stalnom adresom u Šibeniku. Produkcija će nakon premijere biti predstavljena srednjoškolskoj publici, ali i njihovim roditeljima  u Splitu i četiri županije juga Hrvatske, nakon čega će postati redovan dio sezone splitskog HNK.

Predstava Što čekamo sredstvima interaktivnog forum-teatra problematizira snažno prisutnu društvenu temu (ne)ravnopravnosti spolova i potiče komunikaciju glumaca i publike, čime ukida strogu granicu pozornice i gledališta. Ova drama o drugačijoj obitelji propituje tradicionalne rodno pristrane stereotipove o ulozi žene, ali i muškarca u društvu,  obitelji i profesionalnom okruženju.

            Što se događa kad sin želi odabrati "žensko", a kćer "muško" zanimanje i kakve veze u svemu tome ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama neke su od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa i nametnutih predrasuda o njima. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova. Produkcija Što čekamo izravno stimulira kritičku re-evaluaciju rodnih stereotipova snažno prisutnih i u hrvatskom suvremenom društvu. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hnk split

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Što čekamo