Što donosi sutra?

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Što donosi sutra?

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
11.2019

Što donosi sutra?

proslava Svjetskog dana poduzetnica kroz promociju knjige - prvog futurističkog vodiča za poduzetništvo jugoistočne Europe
Što donosi sutra?Zenski poduzetnicki centar foto promo
 

Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova

Eleanor Roosevelt

Ne kaže se uzalud u narodu  - tko ne planira budućnost, neće je ni imati. A upravo je cilj prvog futurističkog vodiča za poduzetništvo jugoistočne Europe – knjige „Što donosi sutra?“ dati prognostiku mogućih sadržaja budućnosti koje nas očekuju na ovim prostorima u nekoliko kategorija života (odgoj djece, tržište rada, medicina, međuljudski odnosi, potraga za klijentima, prodaja proizvoda i usluga, razvoj tehnologije...), a posebice u poduzetništvu.

Jer dok je „svijeta i vijeka“ ljude je zanimala budućnost, ne samo da bi znali što dolazi, nego kako bi se što bolje pripremili na ono što slijedi. Futurologija kao znanost stoga je postala važnim dijelom ne samo poslovnih propitivanja, nego i preslagivanja privatnih života sukladno predviđanjima koje donosi. Napose i onima koje autorica knjige „Što donosi sutra?“ Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra i vlasnica te direktorica tvrtke Expert Product d.o.o. predviđa kroz sljedećih nekoliko desetljeća.

Prognoziranje budućnosti u pravcu onoga što futurologija pruža nije nikakvo vidovnjaštvo, nadrealna procjena, utopija ili čitanje iz šalica kave, karata, dlana, kako neki sude sasvim površno o futurolozima. Riječ je o sustavnom, studioznom i analitičkom poslu predviđanja trendova na temelju onoga što se može iščitati iz ekonomskih, tehnoloških i socioloških kretanja već danas, a s velikom vjerojatnošću da će se ono što predviđamo i dogoditi. Takozvana perspektiva budućnosti koju iščitavamo iz sadašnjih trendova iznimno je pomagalo u planiranju poslovnih aktivnosti i strategija, posebice je od ključne važnosti bilo i jest za poduzetništvo. Ukratko, futurologija je moj karijerni izbor kojim svojim klijentima dajem  informacije o budućim poslovnim mogućnostima zasnovanima na  aktualnim trendovima. U tom pravcu napisala sam knjigu  „Što donosi sutra?“ – prvi futuristički vodič za poduzetništvo jugoistočne Europe u nadi da će pomoći svima onima koji se žele pripremiti za nadolazeću budućnost kazala je u povodu izlaska prvog futurističkog vodiča za poduzetništvo jugoistočne Europe njegova autorica Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva.

Na budućnost koja nam dolazi osvrnuo se i prof. dr. sc. Velimir Srića, recezent knjige „Što donosi sutra?“ u prvom redu pozivajući na prošlost.

Pred stotinu godina o tehnologijama i budućnosti nadahnuto su pisali Jules Verne i H. G. Wells, utemeljitelji žanra znanstvene fantastike koja je kasnije proslavila Artura C. Clarkea i njegovu „Odiseju u svemiru“, Isaaca Asimova i njegove zakone robotike, Georgea Orwella i njegovu „1984“ i Aldousa Huxleya i „Vrli novi svijet“. Inspirativni opisi budućnosti dominiraju djelima Buckminstera Fullera, Jeana Jacquesa Servan-Schreibera, Francisa Fukuyame, Noama Chomskog i Nikole Tesle. Pred kraj prošlog stoljeća javljaju se ambiciozni futurološki scenariji Hermana Kahna i Daniella Bella te knjiga Johna Neisbitta „Megatrendovi“ i Dennisa Meadowsa „Granice rasta“. Prijelaz stoljeća obilježile su misli i djela informatičkih futurologa, ujedno vrhunskih poduzetnika, prije svih Billa Gatesa, Elona Muska, Charlesa Bransona i Stevea Jobsa . Među novijim autorima ističe se Ray Kurzweil, jedan od vodećih svjetskih izumitelja, mislilaca i futurologa. Njegove prognoze budućnosti bile su zadivljujuće precizne i zbog svoje je kreativnosti nazvan „novim Edisonom“. U najuspješnijoj od svojih sedam knjiga promovirao je pojam singulariteta prema kojem nailazi doba strojne superinteligencije s dramatičnim posljedicama na ljudski rod i civilizaciju kakvu poznajemo. Pojava knjige „Što donosi sutra?“ vrlo je značajna i dolazi u pravo vrijeme. Iako je puna globalnih primjera, usmjerena je na lokalno tržište jugoistočne Europe. Iako govori o velikim korporacijama, namjera joj je poslužiti malim i srednjim poduzetnicima i, kao što autorica kaže, odgovoriti na „prizemna“ pitanja poput: hoću li uspjeti, hoću li znati zadovoljiti kupca, hoću li moći pratiti promjene tržišta koje je sve dinamičnije,... Sadržaj podjednako dotiče dvije najvažnije komponente amalgama koji poslovnu budućnost poduzetnika čine zahtjevnim i kompliciranim, a to su tehnologija i ljudske vrijednosti. Zato su obrađene mnoge teme u rasponu od online kupovanja i televizije do zaključka da će „brak postati prašnjavi atavizam“ocijenio je knjigu njezin recezent prof. dr. sc. Velimir Srića.

Promocija knjige „Što donosi sutra?“ prvog futurističkog vodiča za poduzetništvo jugoistočne Europe, autorice Sanele Dropulić, održat će se tijekom proslave Svjetskog dana poduzetnica 19. studenoga 2019. godine od 18:00 sati u Hrvatsko novinarskom domu, Perkovčeva 6, Zagreb.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zenski poduzetnicki centar foto promo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Što donosi sutra?