Što je klasik

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Velj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Što je klasik

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
11.2016

Što je klasik

nova emisija o književnosti na Trećemu programu Hrvatske televizije
Što je klasikUrednica emisije sto je klasik karolina lisak vidovic
 

Od ove jeseni gledatelje Hrvatske radiotelevizije poticat će se na čitanje klasika domaće i svjetske književnosti u emisiji Što je klasik, koja će se emitirati svakoga drugog utorka na Trećemu programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) od 23.15. Neka od najpoznatijih književnih djela gledateljima će se nastojati prikazati na popularan i stručan način, ističe vršitelj dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) Krešimir Čokolić.

„Sve se manje čitaju klasična književna djela, što je posebice izraženo kod mlade publike. Zato je Hrvatska radiotelevizija pokrenula emisiju koja se bavi upravo tom problematikom, a namjera je i da Treći program Hrvatske televizije time podigne kvalitetu sadržaja posvećenu književnosti. Emisija će otvarati krucijalne teme povezane s važnošću klasika književnosti, a u pripremi je još jedna emisija o toj temi, koja će se emitirati petkom i bavit će se širim književnim temama“, pojašnjava Krešimir Čokolić.

Prva emisija, emitirana 25. listopada, bila je posvećena kultnome romanu Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova. Doajen književne znanosti, legendarni književni teoretičar akademik Milivoj Solar istaknuo je kako mu je to djelo najdraži roman svih vremena, dok je dijelove romana čitao glumac Silvijo Mumelaš. O Bulgakovu je govorila rusistica dr. sc. Ivana Peruško, koja je samo ove godine triput boravila u Moskvi, upravo zbog proučavanja njegova opusa. Urednica emisije Karolina Lisak Vidović ističe kao posebnu zanimljivost da je izravno iz Muzeja Mihaila Bulgakova u Moskvi odobreno pravo na emitiranje televizijske reportaže u kojoj je govorila Marijeta Čudakova – najvažnija proučavateljica opusa Mihaila Bulgakova.

„Reakcije nakon prve emisije bili su izvrsne. Na našoj stranici na Facebooku, na kojoj najavljujemo svaku novu emisiju, javilo nam se mnogo gledatelja s odličnim dojmovima, a čestitke zbog pokretanja takve emisije stižu nam sa svih strana“, istaknula je Karolina Lisak Vidović.

U drugoj su emisiji gledatelji HRT-a mogli doznati više o poznatome djelu Jane Austen Ponos i predrasude, primjerice zbog čega je to djelo najpopularniji roman te književnice koja se koristi ironijom kao omiljenom figurom te zbog čega francuski ekonomist Thomas Piketty svoje analize temelji upravo na romanima Jane Austen.

O tim pitanjima govorila je naša istaknuta anglistica prof. Tatjana Jukić. Za tu su emisiju angažirane mlade nade hrvatskoga glumišta: glumice Iva Šimić i Veronika Mach, koje su tumačile legendarne likove romana Ponos i Predrasude – Elizabeth Bennet i Lady Catherine de Bourgh.

Obje su emisije dostupne za naknadni pregled na našoj multimedijskoj usluzi HRTi, a već su u pripremi emisije o Dostojevskome, Ivani Brlić Mažuranić, Thomasu Mannu i mnogim drugim velikanima domaće i svjetske književnosti.

Producentica je emisije Što je klasik Tihana Čuljak, asistentica redatelja Željka Šešerko, redatelj Mislav Hudoletnjak, a urednica Karolina Lisak Vidović.

Autor fotografija je Krasnodar Peršun 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Urednica emisije sto je klasik karolina lisak vidovic
  • Zagreb Urednica emisije sto je klasik karolina lisak vidovic (2)

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Što je klasik