Stop teroru petardama

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Tra
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Stop teroru petardama

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
12.2017

Stop teroru petardama

prijatelji životinja traže zabranu pirotehnike i žele Novu Godinu bez ozlijeđene djece i životinja
Stop teroru petardamaPas ispod kreveta
 

Iako se pirotehnička sredstva smiju koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, i ove godine udruga Prijatelji životinja primila je tijekom prosinca brojne dojave građana koji se žale na blagdanski teror petardama koji, osim ljudi, naročito pogađa životinje. Glasna pucnjava i bučne eksplozije petardi „zabava” su koja rezultira prestravljenim i traumatiziranim, a ponekad i ozlijeđenim psima, mačkama, pticama i drugim kućnim i divljim životinjama. Osim što velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar, mnoge životinje pogođene petardom stradavaju od opeklina ili  pod kotačima automobila nakon što u panici i strahu pobjegnu.

Prijatelji životinja još su 2015. godine predali više od 15 000 potpisa za zabranu petardi te zatražili da se drastično postroži Zakon o eksplozivnim tvarima i potpuno zabrani prodaja i uporaba pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine. Iako je Zakon od srpnja ove godine donio neke promjene nabolje, Luka Oman iz Prijatelja životinja izjavljuje: „Pohvalno je što su uvedene kazne od 1000 do 3000 kuna za roditelje i skrbnike čija djeca bacaju petarde te što su povećane kazne za nedopušteno korištenje pirotehničkih sredstava do 15 tisuća kuna. No kako je zbog lake dostupnosti i učestale zlouporabe pirotehničkih sredstava teško nadzirati provođenje zakonskih odredbi, i dalje se zalažemo za potpunu zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine.”

U Italiji je još 2011. u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći pucati petardama, a grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta samo tihe vatromete kako bi se spriječile traume pasa. Zabrane postoje i u drugim dijelovima Europe i svijeta. Petarde nisu samo noćna mora za životinje nego uzrokuju i djeci opasne ozljede kao što su unakaženost lica, gubitak sluha i vida te teške ozljede prsta ili šake. Samo prošle godine nastradalo je više od 30 ljudi, od čega su većina bila djeca. Glasna buka pri korištenju pirotehnike smeta maloj djeci, starijim osobama, kao i svim drugim građanima koji žele provesti blagdane i novogodišnje slavlje u sigurnosti. Posljedice su vidljive i u materijalnoj šteti i onečišćenju okoliša.

Prijatelji životinja savjetuju svima da tijekom blagdana ne puštaju životinje izvan kuće te da im osiguraju mjesto na kojemu će se osjećati zaštićeno, a spuštanjem roleta smanje ulazak buke. Pomoći će i glazba koja će nadglasavati petarde, neposredna blizina skrbnika, a u krajnjem slučaju može se posegnuti za nekim od preparata za smirenje, namijenjenih životinjama. Prijatelji životinja podsjećaju i da novi Zakon o zaštiti životinja zabranjuje bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava na životinje. Propisana kazna iznosi od 10 do 30 tisuća kuna. Ne dopustimo da novogodišnje slavlje zamijene zvukovi sirena i da, umjesto u toplom domu, blagdane provedemo u bolničkim i veterinarskim hodnicima. Više informacija o kampanji za zabranu petardi potražite na www.prijatelji-zivotinja.hr

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Pas ispod kreveta
  • Zagreb Ozljeda petarda
  • Zagreb Pas ozlijedjen petardom
  • Zagreb Petarde ruka

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Stop teroru petardama