Studentice i studenti FER-a

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Studentice i studenti FER-a

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
07.2019

Studentice i studenti FER-a

nagrađeni rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu
Studentice i studenti FER-aFer rjesenja 3
 

Sustavan rad na borbi protiv energetskog siromaštva u gradu Zagrebu

Krajem lipnja rad studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER)  nagrađen je Rektorovom nagradom od strane Povjerenstva za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2018./2019. Predložen rad rezultat je rada na projektu FER rješenja za bolju zajednicu koji se provodi u suradnji Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Grada Zagreba  i Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a uključio je posjete energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu s ciljem borbe protiv energetskog siromaštva u Hrvatskoj.

Projektom FER rješenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 kućanstava s područja Grada Zagreba, koji je partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od rastućih problema u Hrvatskoj budući da sve više stanovnika ima financijskih problema u podmirenju troškova za energiju nužnu za život u prihvatljivim uvjetima.

Studenti, Bruno Bijelić, Nikolina Čović, Teo Gregov, Marija Horvat, Maja Matešić, Matija Melnjak, Natalia Risonjić, Dajana Šeketa i Lucija Šošić, nagrađeni su za rad pod nazivom FER rješenja za bolju zajednicu u kategoriji (f) Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u području tehničke znanosti. Svečana dodjela Rektorove nagrade održana je 3. srpnja 2019. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan od ciljeva projekta je uspostava programa društveno korisnog učenja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pokretanjem vještine „Primjena tehničkog znanja u društveno korisne svrhe“. Potreba za sustavnim bavljenjem ovom temom te uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete prepoznata je kroz provedbu prošlih projekata DOOR-a, REACH i Znanjem do toplog doma kroz koje su provedeni energetski pregledi u Sisačko-moslavačkoj županiji te na području Grada Zagreba. Namjera programa društveno korisnog učenja je studentima FER-a omogućiti razvijanje socijalne osviještenosti, primjenu svog znanja na konkretnim društvenim problemima te tako dugoročno doprinijeti dobrobiti zajednice.

Volonterski rad studenata uključio je terenske posjete energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja. Studenti su u sklopu projekta prošli praktičnu obuku za rad na terenu, približena im je problematika energetskog siromaštva u Hrvatskoj te su samostalno proveli energetske preglede. Kako je projekt u završnoj fazi, broj trenutno posjećenih kućanstava je iznad 90. Svakom kućanstvu koje posjećuju, studenti donose paket energetski učinkovite opreme (LED žarulje; perlatore; brtvene trake za prozore i vrata; reflektirajuće folije; produžni kabel s prekidačem te vremenski uklopni sat) za provedbu jednostavnih mjera energetske učinkovitosti, vrše jednostavan energetski pregled i educiraju ukućane o racionalnom korištenju energije i vode. Uz pregled, studenti provode kratku anketu s ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati prijedlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva zna području Grada Zagreba te uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Također, po završetku svih posjeta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procjenu energetskih potreba za pojedino kućanstvo na temelju rezultata energetskih pregleda.

Ovim putem studentima čestitamo i zahvaljujemo im na predanom radu koji su provodili kroz terenske posjete energetski siromašnim kućanstvima.

Da biste saznali više o energetskom siromaštvu posjetite DOOR-ov YouTube kanal:

Što je energetsko siromaštvo?

Više o projektu:

http://door.hr/portfolio/fer-rjesenja-za-bolju-zajednicu/ .

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Fer rjesenja 3
  • Zagreb Fer rjesenja 1
  • Zagreb Fer rjesenja 2

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Studentice i studenti FER-a