SUNČEV POZDRAV JESENI

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SUNČEV POZDRAV JESENI

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
09.2018

SUNČEV POZDRAV JESENI

FESTIVAL U NINU
SUNČEV POZDRAV JESENISuncev pozdrav jeseni, marija dejanovic (37)
 

Dok je jesen na kontinentu započela s dobro poznatim promjenama gdje ona svojim bojama oslikava prirodu u mnoge nijanse smeđe, i dok tamo stabla nježno odlažu svoje lišće na još toplu zemlju, polagano nastupaju jutra u kojima se magle razvlače krajolikom, a istovremeno je uz obalu još uvijek živo i toplo.

Takozvano bablje ljeto davalo je prigodu za duže uživanje i kupači su dugo mogli potražiti relaksaciju u još uvijek ugodnom moru koje je pratilo ugodne temperature zraka. Kako bi se što bolje ispratilo ljeto i obilježio početak jeseni u organizaciji Turističke zajednice grada Nina u suradnji sa Muzejem  ninskih starina održalo se zanimljivo događanje. Održan je peti po redu Festival sunčev pozdrav jeseni u crkvi svetog Križa iz 9. stoljeća koja se nalazi u središtu starogradske jezgre Nina na otoku. Turističke djelatnice  Ana Glavan i Anđela Zorić obučene u odore Vile Hrvatice i Vile Milosti koje je opisao u svom djelu Planine znameniti zadarsko-ninski pjesnik Petar Zoranić Ninjanin pozdravljale su na ulasku u crkvu brojne znatiželjne posjetitelje Europske destinacije izvrsnosti i žitelje ovog  povijesnog tritisuće starog gradića Nina.

Ujedno su posjetiteljima dijelile  plodove zemlje koji sazrijevaju u jesen i prospektni materijal na hrvatskom i engleskom jeziku sa bitnim informacijama o tome što se to upravo tog trenutka zbiva u unutrašnjem dijelu crkve sv. Križa. Kako je nekima poznato, a mnogi to tek otkrivaju, na dan ekvinocija svjetlost ulazi kroz tri prozora na istočnim apsidama crkve, preslikavajući tri zrake sunca na pod u središnjem dijelu, istovremeno oslikavajući tri paralelna ovalna svjetlosna oblika. Crkva svetog Križa predromanička je građevina jedinstvenog arhitektonskog stila, a naši pretci su je koristili kao sunčev sat i kalendar i prema njemu su računali važne dane za radove u polju i obilježavanje svetkovina. Dodatna pojašnjenja je posjetiteljima pružala mr. sc. Majda Dadić kustosica Muzeja ninskih starina koja je od početka suradnica na projektima razvijane od strane lokalna turistička zajednica. Jedinstveni Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa kao pozdrav ljetu te Sunčev pozdrav jeseni temelje se na vrednovanju astronomskog i arhitektonskog značaja crkve koju je u 19. st. engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao najmanjom katedralom na svijetu.

Zbog magične igre svjetla i sjene unutar crkve neki je uspoređuju sa Stonehengeom. Sve što se zbiva unutar crkve sv. Križa tijekom godine, a povezano sa Suncem i to posebno za vrijeme zimskog i ljetnog solsticija, te proljetnog i jesenjskog ekvinocija opisao je Mladen Pejaković u svom djelu Broj iz svijetlosti. Mr. sc. Držislav Sikirić na istom je znanstvenom putu i trenutno se bavi istraživanjem povezano sa crkvom sv. Križa i tim fenomenom.

piše: Marija Dejanović

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Suncev pozdrav jeseni, marija dejanovic (37)
  • Zagreb Suncev pozdrav jeseni, marija dejanovic (12)
  • Zagreb Suncev pozdrav jeseni, marija dejanovic (19)
  • Zagreb Suncev pozdrav jeseni, marija dejanovic (24)
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SUNČEV POZDRAV JESENI