Svemir u hrvatskim školama

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Tra
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Svemir u hrvatskim školama

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
04.2019

Svemir u hrvatskim školama

kroz Svjetski tjedan svemira i suradnju s ESA-om
Svemir u hrvatskim školamaPo slatinikdrenjski1
 

Uspješni projekti edukacije kroz svemirske aktivnosti u hrvatskim odgojno-obrazovnim organizacijama – Svemir u hrvatskim školama kroz Svjetski tjedan svemira i suradnju s ESA-om

Tijekom godine, organizacija World Space Week Hrvatska uz središnje obilježavanje Svjetskog tjedna svemira organizira i niz drugih aktivnosti u suradnji s zainteresiranim organizacijama, ponajviše odgojno-obrazovnim institucijama. Jedna od njih je i vrlo uspješna Osnovna škola Drenje, odnosno njihov Područni odjel Slatinik Drenjski s učiteljicom Željkom Rossi.

U 2018.g. Svjetski tjedan svemira u Hrvatskoj obilježen je kroz 157 različitih aktivnosti vezanim uz svemir, aktivnosti koje su službeno zabilježene u svjetskom kalendaru događanja (može se pronaći na adresi: www.worldspaceweek.org/nations/croatia/), što je Hrvatsku i našu organizaciju World Space Week Hrvatska postavila na 7. mjesto u svijetu (više o aktivnostima obilježavanja Svjetskog tjedna svemira kod nas i u svijetu pročitati se može u godišnjem izvještaju na adresi: WSW Annual Report 2018, gdje Hrvatska ima posebnu čast predstavljanja svog djelovanja kao središte pažnje godišnjeg izvještaja). Kako su svemir u svoju nastavu ugradili učenici PO Slatinik Drenjski  reći će nam njihova učiteljica i razrednica Željka Rossi.

„Motivirani Sunčevim sustavom, o kojemu smo učili još prošle školske godine, ove smo nadogradili svoje znanje. Pogledali smo filmove Armageddon i Gravity, a pogledali smo i mnoge videozapise o životu u orbiti u svemirskim postajama, kako astronauti peru zube, kako peru kosu, jedu, vježbaju i obavljaju ostale dnevne aktivnosti. Upoznali smo se i s pojmom gravitacije i radili eksperimente koji će predmeti prije pasti na zemlju. Napravili smo zbirku svemirskih matematičkih zadataka. Učili smo svemirske imenice i glagole te koristili hrvatske nazive umjesto engleskih, npr. za spaceship – svemiroplov itd.. Izrađivali smo zajedničke slike i grafike o svemiru.

U svojim školskim aktivnostima pisali smo pjesme o svemiru i izvodili svemirske rap pjesme. Izrađivali smo društvene igre sa svemirskim zadacima te tako učili o planetima Sunčevog sustava, a kroz aplikaciju Solar Walk promatrali smo planete, komete, asteroide, satelite, s izmjenama dana i noći, kruženju Zemlje oko Sunca, uspoređivali njihovu veličinu, promatrali zvijezde, promatrali Zemlju iz svemira te koji je dio osvijetljen, a na kojem je dijelu Zemlje mrak i zašto je mrak.

U Svjetskom tjednu svemira sudjelovali smo i na zanimljivom predavanju "Život u orbiti" koje je održao gosp. Goran Nikolašević ispred organizacije World Space Week Hrvatska u Gradskoj knjižnici Đakovo. U Tjednu smo izrađivali origami svemiroplove i napravili cijelu eskadrilu te se natjecali čiji će najdalje odletjeti i tako vježbali bacanje i gađanje. Kroz mnoge aktivnosti puno toga smo naučili i dobro se zabavili, a tema i metode rada djeci su bile jako zanimljive i poticajne.

Učenicama i učenicima je posebno bio zanimljiv Svjetski tjedan svemira, te su za Tjedan izjavili da „Taj tjedan je bio odličan“, „Na taj način obožavamo raditi“, „Jako volim učiti i raditi o svemiru i volio bih napraviti još puno radova na te teme“, „Volim raditi na ove teme jer je jako zabavno“.

Uz Svjetski tjedan svemira dva puta smo sudjelovali i na likovnom natječaju ESA Space for kids ne temu Mjesec i Paxi i oba puta bili pobjednici u konkurenciji od preko dvjesto prijavljenih radova. Paxi – svemirska maskota edukativnog dijela ESA Kids nam je donio masne boje, drvene boje, ravnalo, frizbi, naljepnice i radna knjiga o Paxiu i svemiru. Sve nas je oduševila nagrada i saznanje da smo najbolji. To nam jako puno znači jer nam diže samopouzdanje i želju da radimo još više i bolje. Jako smo ponosni i sretni što smo prvi u Hrvatskoj koji su osvojili Paxia (objave na službenoj Paxi ESA Kids stranici  

https://www.facebook.com/pg/PaxiESAKids/photos/?tab=album&album_id=2419263934760254).

Neki učenici bi voljeli putovati u svemir, a neki su ipak pomalo bojažljivi i nisu sigurni bi li se usudili krenuti na takav put. Jedan učenik, kada naraste, želi biti arhitekt pa tako i imati priliku da gradi nastambe na Marsu ili nekom drugom planetu.“

A mi se u WSW Hrvatska nadamo da će ovi učenici sada kada su zaljubljenici u svemir, sigurno postati vrsni znanstvenici, inženjeri, arhitekti, umjetnici, koji će u svojim životima biti povezani uz svemir, a vrlo moguće netko od te generacije će biti i prvi hrvatski svemiroplovac. Izrazito nam je zadovoljstvo imati ovakve lijepe primjere suradnje kroz edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, kao i aktivnosti na fakultetima, ali i za svu zainteresiranu javnost.

Moramo naglasiti da je Hrvatska potpisala Sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom te iako nismo punopravna članica, već možemo sudjelovati na natjecanjima i aktivnostima ESA Kids programa, te pozivamo sve da se priključe (više na www.esa.int/kids/en/home).

Osim aktivnosti u Svjetskom tjednu svemira, surađujemo i na aktivnostima poput skorašnje Jurijeve noći (međunarodna proslava koja se održava 12. travnja svake godine u svrhu povećanja zanimanja javnosti u istraživanju svemira i nadahnuću novih generacija istraživača – a imenovana je po Juriju Gagarinu, prvom čovjeku u svemiru i održava se na dan prvog čovjekovog leta u svemir 12.  travnja 1961. godine). Na Jurijevu noć mnoge organizacije, posebice astronomske i astronautičke organiziraju mnoge aktivnosti kao što su promatranje noćnog neba teleskopom, popularno-znanstvena predavanja, zajedničkog gledanja filmova i dokumentaraca na temu svemira i čovjekovog leta u svemir itd.

(više na yurisnight.net)

Za astronome i astro zajednicu bitan je i ovogodišnji Globalni mjesec astronomije koji traje cijeli mjesec travanj

(više na astronomerswithoutborders.org/global-astronomy-month-2019.html) koji promovira astronomiju diljem našeg planeta.

Za polaznike škola zanimljiv je i projekt Sally Ride EarthKAM i njihove misije popularizacije znanosti i istraživanja Zemlje iz svemira, na koje se možete besplatno prijaviti kao voditelj edukacije te zadavati lokacije na Zemlji koje će kamere na Međunarodnoj svemirskoj postaji fotografirati te ih naknadno poslati za preuzimanje. Mnoge organizacije i škole iz Hrvatske su već sudjelovale i moramo priznati da su rezultati kao i uslikane fotografije Zemljine površine fantastični (više nawww.earthkam.org).

Kako imamo odličnu priču prof. Korada Korlevića koji je cijenjeni međunarodni „lovac“ na asteroide koji mogu ugroziti Zemlju, diljem svijeta se obilježava i Dan asteroida koji svake godine želi upozoriti na prijetnje iz svemira, te kroz znanstvenu zajednicu pokušava doći do što boljeg rješenja za otklanjanje ovakvih prijetnji, te općenito o postanku svemira, planeta, ali i mogućnosti rudarenja asteroida u bliskoj budućnosti. Dan asteroida svake godine obilježava se 30. lipnja na dan kada je 1908.god. iznad Tunguske eksplodirao veliki asteroid i sravnio nekoliko tisuća kvadratnih kilometara guste sibirske šume (više na asteroidday.org).

Veliku obljetnicu ove godine proslaviti će NASA – 50. godišnjicu slijetanja na Mjesec i 11. misije svemirskog programa Apollo (više na roadtoapollo50th.com/) kojom su Sjedinjene američke države prestigle Rusiju u svemirskom natjecanju sigurnog slanja čovjeka na prirodni zemljin satelit, uspješno slijetanje, te povratak na Zemlju. Vjerujem da se svi zaljubljenici u svemir dobro sjećaju glasovitih riječi američkog astronauta Neila Armstronga prilikom izlaska iz lunarnog modula i stupanja po prvi puta na površinu nekog drugog svemirskog tijela: "Ovo je je mali korak za čovjeka, jedan divovski skok za čovječanstvo!"

Uz ovu veliku obljetnicu, ove godine će se i Svjetski tjedan svemira održati pod temom „Mjesec – vrata ka zvijezdama“, te ovim putem želimo pozvati sve zainteresirane da nam se jave oko organizacije ovogodišnjih aktivnosti kao i za bilo kakvu informaciju, savjet ili pomoć oko organizacije aktivnosti putem e-pošte na:ured@worldspaceweek.hr, te da za sve dodatno potraže na internetu na stranicama http://www.worldspaceweek.org/ te facebook grupi WSW Hrvatska 

https://www.facebook.com/groups/wswhrvatska/.

Priključite se i aktivnostima lokalnih astronomskih i astronautičkih organizacija, Hrvatskog astronomskog društva, Jadranske aerosvemiske asocijacije, Zvjezdarnice Višnjan i svih ostalih organizacija u Hrvatskoj okrenutih svemiru.

Želimo svima puno uspjeha u daljnjem radu i svemirskim aktivnostima.

Srdačan pozdrav i mnogo vedrih noći!

foto promo O. Š. Drenje

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Po slatinikdrenjski1
  • Zagreb Po slatinikdrenjski2
  • Zagreb Po slatinikdrenjski3
  • Zagreb Nagraden rad

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Svemir u hrvatskim školama