Svijet oko nas

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:20
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Svijet oko nas

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
03.2017

Svijet oko nas

DINKO DOMAĆINOVIĆ I IVANA POPOVIĆ - GALERIJA GRETA - 27. 3. 2017. u 20 sati
Svijet oko nasSvijet oko nas
 

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Svijet oko nas u ponedjeljak 27. 3. 2017. u 20 sati u Galeriji Greta, Ilica 92, Zagreb. Izložbu možete pogledati do 1. 4. u radno vrijeme galerije od 17 do 20 sati.

Zajedničko umjetničko djelovanje Dinko Domaćinović i Ivana Popović započeli su u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 17. lipnja 2014. godine. U sklopu izložbe Vlaste Delimar izveli su zajednički performans pod nazivom Šiva. Tema umjetničkog događanja je čin konstrukcije i dekonstrukcije forme i materijala. Domaćinović je tijekom dana oslikavao bijelo 20-metarsko platno slikajući pritom i tijela modela, a Popović je od oslikanog platna šivala odjeću koju su nosili modeli, transformirani u dvojnice Vlaste Delimar u završnoj modnoj reviji događaja. Dinamična interakcija tijela modela i pokreta tijela slikara koji performativnim činom oslikava platno dinamičnom kolorističkom paletom, proces nastanka novog objekta šivanjem odjeće i modna revija, snimljeni su videokamerom i montirani u video, kao dokument događaja.

Ivana Popović bila je akademska kiparica, koja je preko dvadeset godina djelovala kao multimedijska umjetnica objedinjujući djelovanje na nekoliko područja: kiparstvo, slikarstvo, crtež, kazalište, moda i performans. Za sebe je svojedobno rekla da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Njezino djelovanje na području mode baziralo se na neobičnim i provokativnim, društveno i fenomenološki osviještenim modnim revijama kojima je propitivala suvremene fenomene – modnu industriju, industriju zabave i masovnih medija. Neovisno o mediju djelovanja, često joj je upravo vlastiti život bio polazište umjetničko-aktivističkog djelovanja, pa je tako sintagma Umjetnost kao život primjenjiva na velik dio njezina multimedijskog djelovanja.

Često inspiraciju pronalazila je u preuzimanju motiva proučavajući «visoku» i «nisku» kulturu. Za ciklus crno-bijelih slika Bad – Bad Boysi, modele za portrete muškaraca pronašla je u popularnim američkim televizijskim serijama (CSI- FBI, Miami, New York), čitanju novina (crne kronike) i promatranju muškaraca po ustanovama i ulicama. Radovi su joj nastali i u živoj interakciji s publikom, na cjelodnevnim performansima na kojima je kreirala, šivala i prezentirala svoje radove.

Ivana Popović dugogodišnjim projektom «Promatrači», koji je započela 2011. u glini oblikuje na tisuće minijaturnih glava različitih fizionomija, koje u gustim skupinama posjećuju razne lokacije i postaju sudionicima kulturnih ali i svakodnevnih događanja: od posjeta koncertima i izložbama Dubrovačkih ljetnih igara 2011. godine, hitne pomoći, veterinarske ambulante, šoping centra do stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja hrvatskog turizma. Popović sumira: „Kad sam se upustila u izradu tih lica oni sami su me doveli do odmaka od njihove tehničke stvarnosti i započeli avanturu promatranja raznih rizičnih prenapregnutih situacija iz života ljudi.“

Dinko Domaćinović akademski je slikar koji od 1992. godine izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz slikarstvo bavi se i ilustracijom, dizajnom, multimedijskom umjetnošću, performansima, videom i umjetničkim događanjima. Slikarstvo doživljava kao katarzični proces kojim traga za smislom postojanja, pa je ono medij istraživanja duhovnih vrijednosti i spiritualnog. Koristi boje intenzivnog spektra, a pastoznim namazom stvara reljefnu gradbenost slike. Spiralne i vrtložaste forme prate energetske tokove do kojih dolazi osluškujući vlastita unutarnja stanja. Čiste primarne boje kovitlaju se oko zamišljenog središta slike dajući snažan energetski naboj slikanoj površini. Umjetnost je za Domaćinovića važno sredstvo upoznavanja i otkrivanja osobnih spiritualnih snaga, kojim ponire u drevna znanja, a slikanje doživljava i kao performativni čin.

Nataša Ivančević

 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Svijet oko nas

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Svijet oko nas