SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA 2015.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA 2015.

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
02.2015

SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA 2015.

u nedjelju, 1. ožujka, u 10.50 sati u Zoološki vrt grada Zagreba
SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA 2015.Lav leo 1
 

U nedjelju, 1. ožujka, u 10.50 sati pozivamo Vas u Zoološki vrt grada Zagreba gdje će Vas u povodu Svjetskog dana divljih vrsta s važnošću zaštite tih vrsta upoznati

zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza,

stručna voditeljica Državnog zavoda za zaštitu prirode Ana Štrbenac

i ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba Davorka Maljković.

Izjave će dati u 11 sati ispred Tropske kuće.

Edukativno-zabavni program za građane u povodu Svjetskog dana divljih vrsta u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati u nedjelju, 1. ožujka, od 10 do 15 sati.

Tim se programom ukazuje na važnost zaštite divljih vrsta jer zbog ilegalne trgovine mnogima od njih prijeti izumiranje. Godišnja vrijednost te trgovine biljkama i životinjama procjenjuje se na 150 milijardi kuna.

Kako bi i najmlađi doznali zašto se sve trguje divljim vrstama životinja, u Tropskoj je kući osmišljen Cites CSI laboratorij. U tom će laboratoriju djeca pomoću digitalne lupe i drugih pomagala moći otkriti jesu li uzorci načinjeni od ugroženih vrsta.

U nastambi lavova naglasak će biti stavljen na afričke divlje vrste, a u paviljonu Duh monsunskih šuma na biljke mesožderke. Te egzotične biljke edukatorima Vrta poslužile su kao inspiracija za osmišljavanje igre Uhvati muhu.

U Traperskoj kolibi najmlađi će posjetitelji moći dodirnuti žive gmazove – guštera i zmiju.

Kako bi se mališane potaknulo da zavire u što više edukativnih kutaka, u posebnu će knjižicu skupljati pečate, a one koji ih prikupe sve, očekuju simbolični darovi.

PREGLED DOGAĐANJA

1 ● GORILINA IGRA (kat paviljona „Insektarij“)

Kroz edukativno-zabavnu igru o gorilama moći će te saznati na koji način životinjama prijeti ilegalna trgovina i s kakvim se sve problemima te životinje susreću u divljini.

Ovaj kutak prikazuje kakve sve posljedice uzrokuje ilegalna trgovina kućnim ljubimcima. Potrebe tržišta kućnim ljubimcima su vrlo velike, tako da se često poseže u prirodu kako bi se te potrebe zadovoljile. Prilikom kupnje egzotičnog kućnog ljubimca moramo biti sigurni da posjedujemo sve potrebne dozvole i da naš kućni ljubimac nije ilegalno uhvaćen u prirodi. Na taj način možemo doprinijeti zaštiti ugroženih vrsta.

2 ● AFRIKA (Nastamba lavova)

Okušajte se u ulozi istražitelja!  U igri „Otkrij kome pripadam“ saznajte kojim afričkim divljim vrstama pripadaju predmeti izrađeni od ugroženih životinjskih i biljnih vrsta. Za mališane smo organizirali igru u kojoj će dobiti pečate za znanje.

Posjetitelji će moći saznati kakvi se sve uporabni predmeti izrađeni od ugroženih afričkih životinjskih i biljnih vrsta mogu naći na tržištu i putem interaktivne igre utvrditi od kojih životinjskih vrsta ti predmeti potječu. Također, posjetitelji će se moći educirati o predmetima izrađenih od divljih vrsta čestih u trgovini, a čije posjedovanje može biti protuzakonito. Posjetitelji će moći vidjeti i izložene preparate i derivate divljih vrsta koje su zaplijenili inspektori zaštite prirode.

3 ● GMAZOVI (Traperska koliba)

Ukoliko ste dovoljno hrabri ovdje će te na stolu za dodirivanje moći dotaknuti žive gmazove - guštera i zmiju, koje ste dosad imali prilike vidjeti samo na malim ekranima. Najmlađi posjetitelji ovdje će dobivati pečate za hrabrost.

Ovaj kutak prikazuje na primjeru gmazova kakve sve posljedice uzrokuje ilegalna trgovina kućnim ljubimcima. Potrebe tržišta kućnim ljubimcima su vrlo velike, tako da se često poseže u prirodu kako bi se te potrebe zadovoljile. Prilikom kupnje egzotičnog kućnog ljubimca moramo biti sigurni da posjedujemo sve potrebne dozvole i da naš kućni ljubimac nije ilegalno uhvaćen u prirodi. Na taj način možemo doprinijeti zaštiti ugroženih vrsta.

4 ● BILJKE MESOŽDERKE (paviljon „Duh monsunskih šuma“)

Za najmlađe smo pripremili igru „Uhvati muhu“, a oni koji će u njoj sudjelovati dobit će pečat za spretnost. Ovdje će biti izložene egzotične biljke mesožderke kojima se također često ilegalno trguje.

Posjetitelji će dobiti informacije o trgovini biljkama mesožderkama, ali i ostalim biljkama koje su ugrožene ilegalnim trgovanjem. Proučavanjem različitih predmeta i proizvoda posjetitelji će otkriti koliko smo u stvari okruženi ugroženim biljnim vrstama i koliko su one ugrožene trgovinom diljem cijelog svijeta.

5 ● CITES CSI LABORATORIJ (paviljon „Tropska kuća“)

Ovaj edukativni kutak je namijenjen znatiželjnim istraživačima – pokušajte  istražiti,  pomoću digitalne lupe i drugih pomagala, jesu li uzorci  načinjeni od ugroženih vrsta.

U malom priručnom laboratoriju posjetitelji će moći pomoću različitih pomagala pokušati otkriti da li su ispitani uzorci porijeklom od ugroženih vrsta ili nisu. Na taj način saznat će na koje načine inspektori utvrđuju da li su u pitanju zabranjeni proizvodi.

Također na ovom mjestu možete predočiti skupljene žigove i oni koji imaju sve potrebne žigove bit će nagrađeni malim suvenirom.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Lav leo 1
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA 2015.