SVJETSKI DAN VODA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SVJETSKI DAN VODA

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
03.2017

SVJETSKI DAN VODA

nužno bolje upravljanje otpadnim vodama - 19. ožujka, u ZG Zoo
SVJETSKI DAN VODASvjetski dan voda
 

U nedjelju, 19. ožujka, u Zoološkom će se Vrtu grada Zagreba obilježiti Svjetski dan voda. Edukativni program koji obuhvaća i vođene obilaske Vrta, ističe vrijednost pitke vode te nužnost boljeg upravljanja otpadnim vodama.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je „Zašto otpadne vode?“. Time Ujedinjeni narodi potiču smanjivanje stvaranja otpadnih voda te njihovo ponovno korištenje. Alarmantan je podatak da 663 milijuna ljudi nema pristup pročišćenoj pitkoj vodi, a gotovo dva milijuna njih pije vodu zaraženu fekalijama. Upravo trovanja zbog korištenja otpadnih voda uzrokuju više od osamsto tisuća smrti godišnje.

Ubrzanim ekonomskim razvojem i urbanizacijom raste i količina otpadnih voda. Zbog toga je nužno smanjenje osobnog i industrijskog stvaranja otpadnih voda, ali i njihovo recikliranje. Pročišćavanjem se otpadne vode mogu koristiti kao izvor pitke vode i energije. Otpadne vode iz kućanstva mogu služiti i za navodnjavanje parkova, rashlađivanje u elektranama, pranje vozila i cesta te ispiranje zahodskih školjki.

Količina vode koja se svakodnevno koristi u kućanstvima te pri proizvodnji u najrazvijenijim zemljama, je golema, a s druge strane stanovnike najsiromašnijih zemalja svijeta pogađa nedostatak pitke vode.

Na sve to posjetitelje će upozoravati edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba  te ih poticati da se više brinu o vodi - najvećem bogatstvu našeg planeta.

Zahvaljujući vođenim obilascima kroz Vrt posjetitelji će moći čuti priče o različitoj dostupnosti vode u raznim dijelovima svijeta, ali i upoznati tamošnje životinje. Tako će zastati pored eland antilope, jedne od najvećih antilopa na svijetu, koja kako bi se prilagodila životu u sušnom području, dugo može preživjeti bez vode. Šumska pak sitatunga nastanjuje močvarna staništa jugozapadne Afrike, a od grabežljivaca se skriva tako da zaroni u vodu. Sličnu taktiku na drugom kraju svijeta ima južnoamerički nizinski tapir. Šarmantan stanovnik tropskih šuma u opasnosti bježi u vodu ili grmlje. Zebra pak neprijatelja zbunjuje svojim prugama. Osim što joj pruge služe kao kamuflaža, prvi su joj red obrane. Predatori ne vidi njezin početak i kraj, pa ne znaju s koje bi je strane napali. Edukatori Vrta takve zanimljivosti sipaju iz rukava, pa djeci otkrivaju i je li zebra crna ili bijela. Crna s bijelim prugama! Serval ima bogat jelovnik. Kako bi ulovio pticu, može skočiti i do dva metra u zrak. Draga mu je i riba, pa brk zna omastiti u močvarama i rijekama. Europski smeđi medvjed je svejed, pa sa servalom dijeli ljubav prema ribljim specijalitetima.

Vođeni obilasci Zoološkog vrta grada Zagreba počinju u 11, 13 i 15 sati, a svi zainteresirani za zanimljivu priču o životinjama i vodi na blagajni trebaju preuzeti kupon za sudjelovanje u obilasku u željenom terminu.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Svjetski dan voda
  • Zagreb Svjetski dan voda 2017 - zebre
  • Zagreb Svjetski dan voda 2017 - tapir
  • Zagreb Svjetski dan voda 2017 - sitatunga
  • Zagreb Svjetski dan voda 2017 - serval
  • Zagreb Svjetski dan voda 2017 - pirapatinga
  • Zagreb Svjetski dan voda 2017 - elektricna jegulja
  • Zagreb Svjetski dan voda 2017 - eland antilopa
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › SVJETSKI DAN VODA