Tajni portal

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Tajni portal

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
01.2018

Tajni portal

nastavak serijala o dječaku-luridiju Williamu Wentonu
Tajni portalTajni-portal-press
 

Nakon što je svojim prvim pustolovinama opisanima u Kradljivcu luridija osvojio kritiku i publiku, William Wenton vratio se kako bi čitatelje poveo u novu, još napetiju, još nevjerojatniju i još uzbudljiviju avanturu. Nekoliko je mjeseci prošlo otkad je Abraham Talley u londonskim tunelima pokušao ubiti Williama kako bi iz njega izvukao sav luridij i time pojačao vlastitu snagu. Abraham je sada zaleđen na dobro čuvanom mjestu, djed je ponovno nestao, a Williamov život, čini se, polako poprima obrise normalnog. Samo prividno. Jer njegov ga Institut ponovno treba, a William se neće moći othrvati njegovu pozivu, ma koliko se sam sebi doimao nedoraslim situaciji.

U Tajnom portalu William Wenton poprima karakteristike uzora čijem dostizanju svaki mladi čitatelj može težiti i s čijim se djelovanjem i unutarnjim dvojbama i sam može poistovjetiti. William je pametan i snalažljiv, gotovo briljantan dječak, no njegova hrabrost i odvažnost izviru upravo iz njegove dječačke prestrašenosti i sposobnosti suočavanja sa strahom. I on se, kao i mnogi na pragu odrastanja, susreće s unutarnjim dvojbama o vlastitom postojanju i porijeklu shvaćajući naposljetku kako nije bitno od čega smo izgrađeni sve dok se tim materijalom koristimo kako bismo činili dobro. Izbor je, naposljetku, uvijek na pojedincu.

Nagrađivani norveški redatelj i pisac Bobbie Peers u ovom je serijalu zadržao ponešto od dinamike i napetosti svojstvene njegovu izvornom izražajnom obliku. Brzim, gotovo filmičnim scenama te dinamičnom, vrlo protočnom i lako pamtljivom radnjom Peers će zadržati pažnju svakog čitatelja ispunjavajući pritom očekivanja svih, pa i onih najzahtjevnijih čitatelja. Stvorivši serijal o Williamu Wentonu, Bobbie Peers stvorio je napetu slagalicu, svojevrstan spoj Da Vincijeva koda, X-Mena i serijala o Harryju Potteru, čijim se rješavanjem mladi čitatelji na mala vrata uvode u svijet odraslih, spoznavaju sebe i svijet oko sebe te uče kako u svijetu suludih promjena ostati svoji.

Ovim je serijalom Peers postigao gotovo nemoguće: mladim je čitateljima približio znanost pretvarajući njihova najdražeg junaka u znanost samu. Pouzdani junak u kojega se mogu ugledati, brza i dinamična radnja te edukativna vrijednost ovog serijala razlog su što je njegov prvi dio, lani objavljeni Kradljivac luridija, prestižna američka udruga Parents' Choice Foundation, koja nagrade za izvrsnost dodjeljuje već 40 godina, uvrstila na popis nagrađenih književnih naslova u 2017. godini. Jeste li dovoljno hrabri provjeriti zašto?

William Wenton, dječak s genijalnim darom za razbijanje šifri, suočava se s novom prijetnjom. Nakon što počinje trpjeti tajanstvene napadaje zbog kojih gubi kontrolu nad vlastitim tijelom i sposobnost razbijanja kodova, William se zabrine da mu nevolje uzrokuje inteligentni metal luridij. Postoji samo jedno mjesto gdje može potražiti rješenje za svoj problem: Institut za posthumno istraživanje. No na Institutu više ništa nije kao prije. Njegova stara soba sada izgleda poput zatvorske ćelije, a kretanje po Institutu strogo se kontrolira. Williamovi mentori ne žele mu reći što se zbiva, iako je očito da se svi nekoga – ili nečega – užasno boje. Kad sazna groznu vijest da je kradljivac luridija, zločinac Abraham Talley, pobjegao iz svojeg kriogenskog zatočeništva u Institutu, potraga za njim vodi Williama na Himalaju, u podzemni hram okružen planinskim vrhuncima i dubokim špiljama koje čuvaju tajnu nastanka luridija. William će se ponovno izložiti pogibelji u pokušaju da zajedno s djedom zaustavi zlog Abrahama i njegovu pomoćnicu Corneliju, koji namjeravaju osloboditi luridij i izložiti ljude njegovu pogibeljnu učinku.

O autoru

Bobbie Peers (1974), norveški filmski scenarist i redatelj, ostavio je traga u povijesti norveškog filma osvojivši 2006. Zlatnu palmu za scenarij i  režiju filma Sniffer. Godine 2015. Peers debitira kao autor za djecu avanturističkim romanom Kradljivac luridija,  prvim dijelom serije o dvanaestogodišnjem razbijaču šifri Williamu Wentonu. Knjiga je 2015. osvojila uglednu norvešku nagradu za dječju književnost, Ark, a 2016. proglašena je knjigom godine u Norveškoj. Prema tom uzbudljivom i napetom romanu za djecu uskoro će biti snimljen i film.

Ovu napetu znanstvenu slagalicu u sjajnom prijevodu Muniba Delalića potražite u svim boljim knjižarama po cijeni od 109 kuna za meki uvez, odnosno 139 kuna za tvrdi uvez ili naručite putem linka.

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Tajni-portal-press
  • Zagreb Tajni portal 3d

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Tajni portal