Tesla je na sigurnom

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Tesla je na sigurnom

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
02.2020

Tesla je na sigurnom

i traži novo mjesto pod Suncem - javlja Ivo Mišur
Tesla je na sigurnomFoto. ivo misur
 

Spomenik Nikoli Tesli iz Božidarevićeve ulice je na sigurnom ! Naime, izmješten je iz kruga tvornice RIZ na inicijativu umjetnikova sina. Dosadašnja lokacija bila je neprimjerena za spomenik. Također skora gradnja stambenih objekata na lokaciji zahtijeva njegovo zbrinjavanje. Tesla je ‘’otišao’’ uz suglasnost državnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture te gradskog Ureda za prostorno uređenje. Trenutno se nalazi u Ljevaonici umjetnina u Ilici gdje čeka dozvole nadležnih tijela kako bi se pristupilo restauraciji i obnovi patine. Uskoro u dogovoru sa gradom kreće potraga za novom lokacijom na nekoj od javnih gradskih površina.

Gdje smjestiti Teslu ?

Uže središte grada definitivno nije primjereno mjesto jer se jedan Teslin spomenik nalazi u ulici nazvanoj po njemu. Prvi prijedlog novog mjesta je u Klaićevoj ulici ispred I. tehničke škole koja nosi ime velikog izumitelja. Drugi logični izbor bio bi Fakultet elektrotehnike i računarstva u Unskoj ulici. Da nije bilo Tesle ne bi bilo ni ovog fakulteta, a tko zna o čemu bi današnji FER-ovci učili. Srednjoškolcima ili studentima bi Tesla u gotovo prirodnoj veličini svakako bio zanimljiv. Treće potencijalno mjesto nalazi se nedaleko FER-a u Ulici grada Vukovara, točnije ispred nedavno obnovljene zgrade HEP-a.

Prigodna povijesna lokacija spomenika bila bi i na kraju Vodovodne ulice tj. u blizini današnje termoelektrane i toplane EL-TO Zagreb. Tamo je naime 1907. godine otvorena prva zagrebačka električna centrala, nazivana i Munjara. Tog 5. studenog 1907. u Zagrebu su prvi put zasvjetlile električne ulične lampe.

Trenutno udruga za promicanje kulture i umjetnosti Kulturosfera provodi natječaj za najbolju pjesmu o Nikoli Tesli. U planu je tiskanje međunarodnog zbornika s ponajboljim pjesmama pristiglim na natječaj, koje će odabrati stručni ocjenjivački sud kako bi se odala počast velikom izumitelju. Ukoliko spomenik bude restauriran te se na vrijeme pronađe novo mjesto, gdje će se genijalni izumitelj ‘’igrati’’ sa svojim izumom, mogla bi se dva velika događaja otkrivanja spomenika te promocije Teslom nadahnutog zbornika spojiti. Na ovaj način bi se u osobi Nikole Tesle sjedinilo više umjetnosti. 

Spomenik je Izradio Velibor Mačukatin 1954. godine, a u krug RIZ-a je postavljen 1960. Kipar je rođen 1919. godine u Sumartinu na Braču. U Zagrebu je 1937. godine upisao kiparski odjel Obrtne škole. Nakon dvije godine naukovanja odlazi na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao kiparstvo. Godine 1945. izlaže prvu medalju u Parizu, koja je posvećena Kongresu žena. U karijeri je izmodelirao sedamdesetak spomenika, reljefa i bista. Autor je Spomenika poginulim navijačima Dinama u Domovinskom ratu (1994, Zagreb, stadion NK »Dinamo«). Umro je 2010. godine.

Kip Nikole Tesle je bio visok oko 2,5 metara s postoljem. Tesla je prikazan u radu, kako gleda u svoj izum. Danas je od  spomenika ostalo čekićem razmrvljeno postolje.

Lički genijalac za kojim se otimaju i Hrvati i Srbi, a svojatali bi ga i Marsovci da ima išta njihovog, svakako zaslužuje ne prigodno nego časno mjesto na ulicama grada Zagreba. Mačukatinov rad prikazuje Teslu u radu ili u igri, teško je reći, ali sigurno je da će zaintrigirati prolaznike, te će netko samo pomisliti u sebi, a netko glasno upitati: Što to Tesla drži u ruci ? Spomenik svakako za običan puk ima edukativni, a za srednje elektrotehničke škole i fakultete regrutacijski potencijal.

tekst i foto: Ivo Mišur

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto. ivo misur
  • Zagreb Foto. ivo misur 1
  • Zagreb Foto. ivo misur 2
  • Zagreb Foto. ivo misur 3

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Tesla je na sigurnom