Težnja za slobodom

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Svi
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Težnja za slobodom

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
03.2020

Težnja za slobodom

knjiga Mirte Mataija - osvrt Duška Popovića
Težnja za slobodomTeznja za slobodom
 

Mirta je rođena 1974. u Rijeci, dijete iz učiteljsko (i baka je bila učiteljica matematike) - pomorske obitelji, završila tamo osnovnu i srednju školu pa studij matematike i informatike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a magistra prirodnih znanosti iz područja matematike postala na Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje na Riječkom veleučilištu, jednoj od najvećih takvih ustanova u Hrvatskoj, koje ima odjele i u Poreču, Pazinu, Puli, Otočcu, Gospiću i Ogulinu, a osnovano je 1998. godine. Neko je vrijeme, na početku karijere, bila učiteljica matematike u Gerovu, predgrađu Čabra, na rubu Gorskoga Kotara.

Bila je i polaznica sedme i osme Škole medijske kulture, 2005. i 2006. godine, u Trakošćanu i Varaždinskim Toplicama, na radionicama za TV-reportažu odnosno kameru i snimanje, u vrijeme dok je živjela u Delnicama i postala  jedna od osnivača i višegodišnja predsjednica Amaterskog video i foto kluba Delnice, koji se tada najaktivnije bavio filmskim stvaralaštvom i produkcijom te organizacijom prezentacija i manifestacija. Počeo je djelovati 2000. godine i osiguravati radne uvjete, opremu i prostor filmskim autorima s područja Gorskoga Kotara. U tim svojim najboljim danima udruga je brojala preko dvadeset članova.

Sa životnim i kreativnim partnerom Goranom Zaborcem (i on je sudionik ŠMK, od 2005. do 2009., na sedmoj, osmoj, desetoj i jedanaestoj) snima niz filmova, a posebno se ponose izrazito društveno i kritički postavljenim dokumentarcem R-evolucija iz 2016., o surovoj stvarnosti nezaposlenih, ovršenih, blokiranih i deložiranih u nas, višestruko nagrađivanim na međunarodnim festivalima, sve do Amerike te Lijep dan vam želim iz 2017., o fotografkinji Višnji i o drukčijem Gorskom Kotaru, fino uokviren parabolom o Radiju Gorski Kotar uz kojeg dan obično započinje, ugodno traje i često kasno u noć završava, dakle o zavičajnim temama, izvrstan film koji odiše ljubavlju.

Knjiga Težnja za slobodom je njen prvijenac, iako je odavno zapažena kao autorica manjih književnih formi i opservacija, između ostalog i na društvenim mrežama. Izabrana je na natječaju edicije underGrad Rijeka 2019., kao najbolja među još neobjavljenim tekstovima, i nagrađena tiskanjem knjige.

U poglavljima naslovljenim Zbogom osnovna školoO poštarima i sjećanjimaKako sam ostala bez mitraljeza (na hodočašću u Mariju Bistricu)Učiteljica u GerovuŠkola za životKimanka i Dunjino pismo iz AmerikeDomovino dobar ti dan!Imati ili biti?Biti znači postojatiKontejnerO stvaranju i razaranjuTko je razbio vrata hotelske sobe?Zagreb, FF, sociologija te I ništa ne ostaje, autorica se bavi nizom tema i sjećanja, koja su manje sentimentalno nostalgična, a puno više matematičko precizne analize ljudi i njihova ponašanja, odnosa i obaveza (…tako sam u ranoj mladosti naučila da privilegij stečen rođenjem nosi veću odgovornost, a ne povlastice…) te utjecaja na čovjeka (…ali čovjek ne može protiv slike koju je stvorio o samom sebi. Mijenjati stvarnost bez da se prije toga promijeni misao jednako je valjanju kamena uzbrdo…). Vrijedi pročitati. I nadati se novim tekstovima!

Živi u Jargovu, mjestašcu s manje od pedesetak stanovnika, što je prije dvadesetak  godina administrativno pripojeno Bribiru, u Vinodolskoj općini, blizu Crikvenice. Majstorica je izgradnje suhozida. Sanjari o otkrivanju novih svjetova. I sadi ruže.

osvrt knjizi napisao: Duško Popović

izvor: http://hfs.hr/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Teznja za slobodom

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Težnja za slobodom