Thomas Elsaesser

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:58
Ruj
2020
18

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Thomas Elsaesser

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
06.2017

Thomas Elsaesser

gostovanje na Akademiji dramske umjetnosti - u ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine u 19 sati
Thomas ElsaesserThomas elsaesser
 

U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, njemački filmski teoretičar i povjesničar filma Thomas Elsaesser održat će predavanje na temu "The Found Footage Film as Historical Challenge, Testimony and Aesthetic Attraction"

Pozivamo vas na predavanje njemačkog filmskog teoretičara i povjesničara filma Thomasa Elsaessera pod nazivom "The Found Footage Film as Historical Challenge, Testimony and Aesthetic Attraction". Predavanje će biti popraćeno projekcijom filma The Island Sun. Projekcija i predavanje održat će se u ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine u 19 sati na pozornici Akademije dramske umjetnosti (Trg maršala Tita 5, Zagreb).

Thomas Elsaesser profesor je emeritus na Odsjeku za medije i kulturu Sveučilišta u Amsterdamu. Od 2006. do 2012. godine radio je kao gostujući profesor na Sveučilištu Yale, a trenutno predaje na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Objavio je velik broj radova na temu filmske povijesti, teorije filma, novih medija te instalacijske umjetnosti. Unuk je poznatog njemačkog arhitekta Martina Elsaessera, jednog od ključnih likova filma The Sun Island.

 PROJEKCIJA

The Sun Island (Njemačka 2017, 85 min; strandfilm/ZDF, red: Thomas Elsaesser)

The Sun Island dokumentira život i karijeru Martina Elsaessera (1884-1957), glavnog arhitekta Frankfurta (Njemačka). Riječ je o dokumentarno-esejističkome filmu o slučajnostima, uništenim životima i posthumnoj slavi, koji se oslanja na jedinstvenu zbirku kućnih snimki, fotografija, pisama te suvremenih intervjua kako bi dokumentirao i dramatizirao ključno razdoblje u obiteljskoj povijest dva nimalo zaboravljena njemačka pionira arhitekture – dizajnera znamenitih građevina i stvaraoca urbanih vrtlarskih nacrta. Radnja filma odvija se u Frankfurtu i Berlinu od 1927. do 1935. godine, tijekom Drugog svjetskog rata, pa sve do danas. Film uključuje povijest frankfurtske Großmarkthalle, znamenitosti građene u internacionalnom stilu, prije i poslije akvizicije od strane Europske središnje banke, nakon čega je zdanje postalo dijelom njenog novog sjedišta. Kroz temu akvizicije povezuju se biografija Elsaessera, Elsaesser-Leberecht Migge obiteljska povijest te burna povijest frankfurtske središnje tržnice. Osim navedenog, The Sun Islandgovori i o podrijetlu zelenog pokreta; recikliranju, održivosti i životu izvan sustava (off the grid), prije nego li su ove ideje uopće izmišljene.

PREDAVANJE

The Found Footage Film as Historical Challenge, Testimony and Aesthetic Attraction

Na marginama dokumentarnog, film napravljen prema pronađenim materijalima (found footage film), koji datira s početka 20. stoljeća i tradicije kompilacijskog filma, ponovno se uspostavio 1990-ih godina. Kao oblik meta-kina te kao dio instalacijske umjetnosti, koji često dokumentira prirodu samog materijala filma, pronađene filmske snimke stekle su prestiž i kao povijesni izazov filmskim stručnjacima i kao estetska atrakcija filmskim umjetnicima i publici. Ova refleksivna filmska samo-refleksija, pojačana nostalgičnim šarmom zastarjelog i beskorisnog, kao i povećanom važnosti arhiva kao kreativnog resursa, postavila je filmske snimke na čelo različitih praksi. One uključuju esejistički film i druge para-narativne i argumentativne prakse koje se sastoje od dosad neočekivane arhivske građe, inspirirane kućnim snimkama, industrijskim i medicinskim filmovima, nadzornim snimkama te ostalom upotrebom pokretne slike koja nije nužno namijenjena javnom prikazivanju ili masovnoj zabavi. Predavanje Thomasa Elsaessera skicirat će kontekst ovog oživljavanja te komentirati vlastitu uporabu arhivskog materijala u stvaranja filma The Sun Island.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Thomas elsaesser

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Thomas Elsaesser