Tomislav Šilipetar

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Velj
2018
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Tomislav Šilipetar

Zagreb DICK kuhinjski noževi
Zagreb Sencor banner zagreb novi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
08.2017

Tomislav Šilipetar

akademski slikar - "Tamne i one druge slike" - osvrt Miroslava Pelikana
Tomislav ŠilipetarTomislav silipetar
 

Akademski slikar iz Zagreba, Tomislav Šilipetar, iznimno aktivan pripadnik mlađe generacije hrvatskih likovnih umjetnika, kontinuirano istražuje i kolor i motiv, naime, ponekad je njegova produkcija preplavljena kolorističkim nanosima optimizma i samopouzdanja ili pak kolorizam dominantnih boja podcrtava dubioze i dileme suvremenosti, općenito, od čovjeka do svijeta ili je slikar zadubljen i gotovo uhvaćen u mreže crnila pesimizma, instinktivnog skepticizma, nepovratno zarobljen tamom,o čemu svjedoče njegove nove slike u kojima prevladavaju samo naizgled neobični motivi, tragovi ruku u raznim bojama, gotovo sliče davnim prapovijesnim tragovima prvih ljudi, u plesu, u noći uz odsjaj pradavne vatre, do stvarno nestvarnih figurativno nefigurativnih oblika koji u cijelosti zauzimaju površinu platna dok se iza njih nazire, osjeća i vidi tama, beskrajna tama koja lagano klizi prema nama. Iznimno složena i napeta atmosfera u kojoj se koprca, ulovljen u mreže straha i panike, lik, izražen tek u dvije, tri boje, boje međusobno suprotstavljene, nimalo kooperativne, jer to je svijet suprotnosti koji mora dijeliti a neće volumen predviđen za život.

Šilipetrove nove slike otvaraju niz pitanja, s kojima se redovito suočava svaki umjetnik, pjesnik, kompozitor, slikar,gdje sam ja u odnosu prema tom, dalekom i udaljenom svijetu, razumije li taj svijet mene ili shvaćam li, što uopće od mene želi svijet?

Pojedinac naspram svijeta, izoliran, osamljen, napušten, potpuno sam, bez razumijevanja, stoji ispred toga svijeta sa svim njegovim velikim civilizacijama i neshvaćenim sudbinama masa, bez ikakve nade u boljitak, tek svjetlost koja se pomalja briše tamu i progovara o nagovijesti, daje mu kakvu takvu nadu i on nastavlja raditi u gluhonijemoj tišini atelijera.

Šilipetar energično promišlja o čovjeku, o realitetu njegova postojanja, ponekad i buntovno i s razlogom i bez razloga, snažno i uporno problematizira svrhovitost postojanja i sve to, bez ustezanja i obzira pretače vješto u odnose boje, na praznu i prijeteću površinu platna i papira, bilježeći sustavno svoje putovanje beskrajima ljudske duše, ne nadajući se uopće nekom tajanstvenom Zlatnom runu, na drugoj strani posve nepoznatog svijeta.

Da, slikar putuje krajolikom vlastite duše i bilježi u svoj dnevnik uspomene i događaje koji su se desili a neki drugi, priželjkivani, nisu i nikada se više neće s njima suočiti i nestati će i ta sjećanja u zaboravu, putovanje se svakodnevno odvija i povremeno se ukazuju horizonti koji će se moći vidjeti i doživjeti samo jednom.

Tomislav Šilipetar jednom se služi poznatim licem i u različitim varijacijama istražuje znatne mogućnosti izraza, drugi puta, to je trag ruke i njezina simbolična i magična gesta ili je pak riječ o amorfnom obliku nejasne geste ili se svi upiti s ovoga svijeta sliju na autorov autoportret.

Slikar Tomislav Šilipetar iskreno i duboko promišlja o duhovnoj dinamici suvremenog čovjeka, današnjeg svijeta i svih njegovih pojavnosti, nastojeći proniknuti u prostor iza maske s kojom se često svi branimo, misleći tako očuvati osobni identitet, ne prihvaćajući jednostavnu istinu kako se ništa ne može spasiti i sačuvati.

Koliko je takav svijet pogodan prostor za traženje motiva, ostaje upitnik, no svakako ovom prigodom valja istinski angažirani odnos Tomislavba Šilipetra prema umjetnosti, prema čovjeku, prema svijetu u kojem živimo, zamišljajući ga jednog dana boljim ako ne postane gorim.

Opus Tomislava Šilipetra slojevit je, zanimljiv i intrigantan, prepun boje ili tek s naznakom kolora, daleko nadilazi samo likovna pitanja.

piše: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Tomislav silipetar
  • Zagreb Tomislav silipetar 2
  • Zagreb Tomislav silipetar 3
  • Zagreb Tomislav silipetar 4
  • Zagreb Tomislav silipetar 5
Zagreb DELAKTIG kolekcija
Zagreb Pe668336
Zagreb Pe668338
Zagreb Pe668348
Zagreb Pe668349
Zagreb Pe668352
Zagreb Pe668355
Zagreb Pe668358
Zagreb Pe668362
Zagreb Pe668370
Zagreb Pe670355
Zagreb Pe670360
Zagreb Pe670364
Zagreb Pe670367
Zagreb Pe670407
Zagreb Pe670410
Zagreb Pe670413
Zagreb Pe670416
Zagreb Pe670422
Zagreb Pe670428
Zagreb Pe670431
Zagreb Pe670434
Zagreb Ph148099
Zagreb Ph148100
Zagreb Ph148102
Zagreb Ph148103
Zagreb Ph148104
Zagreb Ph148105
Zagreb Ph148106
Zagreb Ph148107
 
KEREMPUH: Živo Harms! Čuda postoje!KEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: Ko živ ko mrtavMALA SCENA: Boje duge - piča o bojamaKOMEDIJA: Jalta, JaltaKOMEDIJA: Jalta, Jalta - mjuziklKOMEDIJA: Jalta, JaltaEDO MURTIĆ: KERAMIKAGALERIJA KARAS: Boris Boduljak - Kanon
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
Da li bi htjeli pozdraviti školskog prijatelja koji kopa po kontenjerima?
  •   DA
  •   NE
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Tomislav Šilipetar