Tomislav Šilipetar

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Lip
2018
24

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Tomislav Šilipetar

Zagreb 811x185 (1)
DOMOPARK čuvar parkinga
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
08.2017

Tomislav Šilipetar

akademski slikar - "Tamne i one druge slike" - osvrt Miroslava Pelikana
Tomislav ŠilipetarTomislav silipetar
 

Akademski slikar iz Zagreba, Tomislav Šilipetar, iznimno aktivan pripadnik mlađe generacije hrvatskih likovnih umjetnika, kontinuirano istražuje i kolor i motiv, naime, ponekad je njegova produkcija preplavljena kolorističkim nanosima optimizma i samopouzdanja ili pak kolorizam dominantnih boja podcrtava dubioze i dileme suvremenosti, općenito, od čovjeka do svijeta ili je slikar zadubljen i gotovo uhvaćen u mreže crnila pesimizma, instinktivnog skepticizma, nepovratno zarobljen tamom,o čemu svjedoče njegove nove slike u kojima prevladavaju samo naizgled neobični motivi, tragovi ruku u raznim bojama, gotovo sliče davnim prapovijesnim tragovima prvih ljudi, u plesu, u noći uz odsjaj pradavne vatre, do stvarno nestvarnih figurativno nefigurativnih oblika koji u cijelosti zauzimaju površinu platna dok se iza njih nazire, osjeća i vidi tama, beskrajna tama koja lagano klizi prema nama. Iznimno složena i napeta atmosfera u kojoj se koprca, ulovljen u mreže straha i panike, lik, izražen tek u dvije, tri boje, boje međusobno suprotstavljene, nimalo kooperativne, jer to je svijet suprotnosti koji mora dijeliti a neće volumen predviđen za život.

Šilipetrove nove slike otvaraju niz pitanja, s kojima se redovito suočava svaki umjetnik, pjesnik, kompozitor, slikar,gdje sam ja u odnosu prema tom, dalekom i udaljenom svijetu, razumije li taj svijet mene ili shvaćam li, što uopće od mene želi svijet?

Pojedinac naspram svijeta, izoliran, osamljen, napušten, potpuno sam, bez razumijevanja, stoji ispred toga svijeta sa svim njegovim velikim civilizacijama i neshvaćenim sudbinama masa, bez ikakve nade u boljitak, tek svjetlost koja se pomalja briše tamu i progovara o nagovijesti, daje mu kakvu takvu nadu i on nastavlja raditi u gluhonijemoj tišini atelijera.

Šilipetar energično promišlja o čovjeku, o realitetu njegova postojanja, ponekad i buntovno i s razlogom i bez razloga, snažno i uporno problematizira svrhovitost postojanja i sve to, bez ustezanja i obzira pretače vješto u odnose boje, na praznu i prijeteću površinu platna i papira, bilježeći sustavno svoje putovanje beskrajima ljudske duše, ne nadajući se uopće nekom tajanstvenom Zlatnom runu, na drugoj strani posve nepoznatog svijeta.

Da, slikar putuje krajolikom vlastite duše i bilježi u svoj dnevnik uspomene i događaje koji su se desili a neki drugi, priželjkivani, nisu i nikada se više neće s njima suočiti i nestati će i ta sjećanja u zaboravu, putovanje se svakodnevno odvija i povremeno se ukazuju horizonti koji će se moći vidjeti i doživjeti samo jednom.

Tomislav Šilipetar jednom se služi poznatim licem i u različitim varijacijama istražuje znatne mogućnosti izraza, drugi puta, to je trag ruke i njezina simbolična i magična gesta ili je pak riječ o amorfnom obliku nejasne geste ili se svi upiti s ovoga svijeta sliju na autorov autoportret.

Slikar Tomislav Šilipetar iskreno i duboko promišlja o duhovnoj dinamici suvremenog čovjeka, današnjeg svijeta i svih njegovih pojavnosti, nastojeći proniknuti u prostor iza maske s kojom se često svi branimo, misleći tako očuvati osobni identitet, ne prihvaćajući jednostavnu istinu kako se ništa ne može spasiti i sačuvati.

Koliko je takav svijet pogodan prostor za traženje motiva, ostaje upitnik, no svakako ovom prigodom valja istinski angažirani odnos Tomislavba Šilipetra prema umjetnosti, prema čovjeku, prema svijetu u kojem živimo, zamišljajući ga jednog dana boljim ako ne postane gorim.

Opus Tomislava Šilipetra slojevit je, zanimljiv i intrigantan, prepun boje ili tek s naznakom kolora, daleko nadilazi samo likovna pitanja.

piše: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Tomislav silipetar
 • Zagreb Tomislav silipetar 2
 • Zagreb Tomislav silipetar 3
 • Zagreb Tomislav silipetar 4
 • Zagreb Tomislav silipetar 5
Zagreb Jaksa jordes1
Zagreb Jaksa jordes2
Zagreb Jaksa jordes i jole
Zagreb Jole
Zagreb Jole i dirketor sunseeker adriatic marko toric
Zagreb Mario valentic
Zagreb Petar graso
Zagreb Petar graso i sanela milinic, direktorica marketinga sunseeker adriatic
Zagreb Petar graso i sarah josipovic
Zagreb Sarah josipovic i jan jeric
Zagreb Sunseeker1
Zagreb Sunseeker2
Zagreb Sunseeker3
Zagreb Sunseeker4
Zagreb Sunseeker5
Zagreb Sunseeker6
Zagreb Sunseeker7
Zagreb Sunseeker8
Zagreb Sunseeker9
Zagreb Sunseeker11
Zagreb Sunseeker12
Zagreb Sunseeker13
Zagreb Sunseeker14
Zagreb Sunseeker15
Zagreb Sunseeker adriatic tim1
Zagreb Sunseeker adriatic tim2
Zagreb Suzy josipovic redzepagc i sanja tisma
Zagreb Zanamari peric
Zagreb Zanamari peric i jaksa jordes
Zagreb Zanamari peric sa suprugom
 
ZEN In Business seminar Dragane Jovanović 23.-24.06. i 30.6.-1.7.u ZagrebuA. G. Matoš, četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati.Amir Alagić u Booksi 19. lipnjaDani Folke u Folnegovićevom naselju kvartovski festival Dani Folke 2018Kazalište GavellaZGK KOMEDIJA: ALPHONSINESTADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazališteJAZZ&CABARET KLUB KONTESA: Cabaret showKD LISINSKI: Yusif Eyvazov i Maria GuleghinaGRADSKI VRT: Petar Grašo
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
U kojoj od bivših republika, bivše SFRJ bi najradije danas živjeli?
 •   Slovenija
 •   Hrvatska
 •   BiH
 •   Crna Gora
 •   Srbija
 •   Makedonija
 •   U nijednoj
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Tomislav Šilipetar