Tomislav Žigmanov

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Tomislav Žigmanov

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
04.2019

Tomislav Žigmanov

Vivisekcije književnosti i ine književne teme hrvatske - 23. travnja 2019. u 13 sati, u Hrvatskoj matici iseljenika
Tomislav ŽigmanovTomislav zigmanov foto promo hrvatska matica iseljenika
 

Svečana promocija nove knjige Tomislava Žigmanova u Matici 

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje knjige Vivisekcije književnosti – vojvođanske i ine književne teme hrvatske autora Tomislava Žigmanova u utorak 23. travnja 2019. s početkom u 13 sati  koje će se održati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz autora Tomislava Žigmanova knjigu će predstaviti: ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić; recenzent prof. dr. sc. Vinko Brešić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; te u ime nakladnika Istarskog ogranka DHK urednik knjige dr. sc. Boris Domagoj Biletić i Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskog.

Moderatorica:

Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HM

O knjizi:

Tomislav Žigmanov: Vivisekcije književnosti i ine književne teme hrvatske, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula & Hrvatsko akademsko društvo Subotica, Pula – Subotica, 2018, 198 str.

Nova knjiga pisca i esejiste Tomislava Žigmanova (Subotica, 1967.) donosi zbirku tridesetak književnih rasprava i kritika na žanrovski raznovrsnu literarnu produkciju suvremenih hrvatskih autora - pjesnika, pripovjedača, esejista i znanstvenika pod indikativnim naslovom „Vivisekcije književnosti - vojvođanske i ine književne teme hrvatske“. Predmet je toliko živ a pogled angažiran da Žigmanovljevu čitanju uistinu odgovara operativni pojam tipičan prije za medicinsku, nego li za književnu struku: viviscekcije, tj. rezanje živoga tkiva, zadiranje pod kožu korpusa kojemu je vlastita koža nerijetko Prokrustova postelja. Vivisekcije imaju također dvojaku ulogu - da svjedoče i da tumače. Pri tome ostaju primarno ono što jesu: čitko, angažirano i moderno literarno štivo, kojemu se ne mogu odreći šarm i energičnost. I o ovoj se zbirci Žigmanovljevih rasprava i kritika može govoriti kao o respektabilnoj monografiji koja na visokoj razini registrira i problematizira aktualne kulturne, u prvome redu književne teme vojvođanskih Hrvata te pridonosi kritičkome usustavljivanju nacionalne baštine. Ova knjiga je nagrađena Nagradom Julija Benešića. (Iz recenzije dr. sc. Vinka Brešića)

Tomislav Žigmanov rođen je 12. svibnja 1967. u Tavankutu, gdje je pohađao osnovnu školu. Na novosadskome Filozofskom fakultetu diplomirao je s temom »Platonovi dokazi za besmrtnost duše i pitanje etike« na odsjeku za filozofiju. Živi i radi u Subotici. Oženjen je i otac dvoje djece.

Predavač je Povijesti filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Bio je glavni i odgovorni urednik subotičkog dvotjednika »Žig« (1998) i prvi glavni i odgovorni urednik programa na hrvatskome jeziku Radija Subotica (1998–2000). Jedan je od inicijatora, pokretača te predsjednik Privremenog upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« (2002–2004). Izvršni je urednik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjeva ca i Šokaca (2005–) te glavni urednik Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvo đan skih Hrvata. Ravnatelj je Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2009. do danas. Piše pjesme, refleksivnu prozu, eseje, znanstvene i filozofijske radove. Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, mađarski, rumunjski, bugarski i rusinski jezik.

Područje mu je filozofijskog interesa problematika praktične filozofije u širem smislu, zatim etike, političke filozofije te filozofije religije. Objavio je dvadesetak radova u domaćim i inozemnim časopisima: »Habitus « (Novi Sad), »Nova srpska politička misao« (Beograd), »Religija & tolerancija« (Novi Sad), »Hereticus« (Beograd), zatim »Filozofska istraživanja« (Zagreb), »Crkva u svijetu« (Split), »Obnovljeni život« (Zagreb), »Scopus« (Zagreb), »Dijalog« (Sarajevo) i »Vrhbosnensia« (Sarajevo). Objavio je i desetak znanstvenih radova iz domena zavičajne povije sti (»Časopis za suvremenu povijest«, »Društvena istraživanja«) i kulture i književnosti vojvođanskih Hrvata u vojvođanskoj periodici (»Informator«, »Sveske«, »Klasje naših ravni«) te u Bosni i Hercegovini (»Hrvatska misao«), Hrvatskoj (»Vijenac«, »Zarez«, »Republika«) i Mađarskoj (»Hrvatski znanstveni zbornik«, »Pogledi«).

Objavio je sljedeće naslove: Raskrivanje (o svijetu i životu), Subotica 1998; Iza efemerija svakodnevlja, Subotica 2001, Zagreb 22002; Bunjevački blues, Subotica 2002, Subotica 22003; Bez svlaka mraka, Subotica 2005; Bibliografija Hrvata u Vojvodini 1990–2002. (prinosi), Pula 2005; Hrvati u Vojvodini danas – traganje za identitetom, Zagreb 2006; Minimum in maximis – zapisi s ruba o nerubnome, Zagreb 2007; Prid svitom: saga o svitu koji nestaje, Čikerija – Osijek 2008; Hrvati u Vojvodini u povijesti i sadašnjosti: osnovne činjenice (suautor), Subotica 2009; Osvajanje slobode: Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata 2000, Subotica 2011; Izazovi – sabiranja, sumjeravanja i tumačenja: studije i ogledi o knjiškim i književnim temama hrvatskog zagraničja, Pečuh 2012; te Bunjevački put križa, Subotica 2013.

Za knjigu Bunjevački blues dobio je 2003. subotičko priznanje »Ferenc Bodrogvári«. Za knjigu Minimum in maximis – zapisi s ruba o nerubnome dobio je 2007. nagradu »Zvane Črnja« za najbolju knjigu eseja objavljenu u Hrvatskoj. Knjiga Prid svitom – saga o svitu koji nestaje dobila je Srebrenu povelju Matice hrvatske 2010. te nagradu »Fra Lucijan Kordić«, koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba i ZIRAL – Zajednica izdanja »Ranjeni labud« iz Mostara za najbolje književno djelo, objavljeno u razdoblju od 1. rujna 2006. do 1. rujna 2010, koje za temu ima život Hrvata izvan domovine. Rukopis Bunjevački Put križa osvojio je 2013. godine prvu nagradu na trijenalnom natječaju za književno djelo na temu Muke Kristove ili široko shvaćene općeljudske muke, koju svake treće godine zajedno dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i udruga Pasionska baština u Zagrebu. Subotička Gradska biblioteka, u povodu obilježavanja 120 godina od osnutka, dodijelila mu je nagradu za zavičajni književni opus. Dobitnik je nagrade Grada Subotice »Pro urbe« za 2011. godinu.

Član je Hrvatskoga filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine. 

izvor biografije Matica hrvatska   

Skrećemo Vam pozornost – tijekom manifestacije Noć knjige -  da će u čitaonici Hrvatske matice iseljenika, nakon promocije biti otvorena Izložba časopisa hrvatskih manjina iz zemalja srednje i jugoistočne Europe  te da će se u večernjim satima odvijati i Virtualni festival pročitanih iseljeničkih knjiga. 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Tomislav zigmanov foto promo hrvatska matica iseljenika
  • Zagreb 1 naslovnica knjiga zigmanov
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Tomislav Žigmanov