Toni Mijač

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:51
Ruj
2020
18

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Toni Mijač

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
09.2018

Toni Mijač

izložba, KATARZA - petak, 28. rujna 2018. u 19.00h, u Galeriji PM
Toni MijačToni mijac
 

Katarza - predgovor

Koliko često uspijevamo zaviriti u vlastitu unutrašnjost? Statistika kaže: veći broj žena ima dijagnosticiranu depresiju, no stopa samoubojstava znatno je veća kod muškaraca. Hladne brojke možda mogu rezultirati kratkotrajnim buđenjem svijesti i usputnim pitanjem o razlozima takvog stanja, ali uglavnom prevlada tek stereotip. Stereotip muškarca kao snažne, postojane figure čija je osjećajnost rezervirana za nekolicinu velikih životnih događaja. Čak i tada izražena u jednom, gotovo neprimjetnom obliku. Ipak, emocija je prisutna: sakrivena ili jasno izrečena, neposredno doživljena ili smještena u sferu sjećanja. Ona ostavlja trag i ponekad joj je potreban tek mali poticaj – u buci ili u tišini, u vlastitom domu, na polupraznom hodniku, pod omiljenim drvetom u parku, u atelieru ili nasred glavnog gradskog trga - da bi isplivala na površinu.

Na tragu te je premise multimedijalni projekt, Katarza, sastavljen od pedeset fotografija i pripadajućih radova raznih formata. U fokusu koncepta je specifičan aspekt psihoanalize: introspekcija muškaraca.  Katarza, prevedena s grčkog, označava pročišćenje, primarno duha. Pročišćenje od snažnih emocija, emocija koje nas, neovisno o svom predznaku, preplavljuju. Katarza se u ovom kontekstu odmiče od poznatog aristotelovskog koncepta oslobađanja emocija nakon što su reproducirane u izabranom umjetničkom mediju, već je rezultat procesa svjesnog usmjeravanja introspekcije.

Inicijalni koncept temeljen je na potrebi za posvećivanjem vremena i razumijevanjem iskustvenih tragova koji se akumuliraju tijekom života, bili oni pozitivni ili negativni. Pedeset muškaraca, raznih godišta i različitih životnih priča te različitih percepcija sudjelovanja u projektu povezani su tek željom za kratkoročno upuštanje i refleksiju nad jednim proživljenim događajem utkanim u tapiseriju njihova sjećanja.

Simbolika kontakta s vlastitim sjećanjem prikazana je u jednostavnoj izvedbenoj gesti. Svaki portret prikazuje muškarca kako sjedi na podu i odlaže svoje cipele. Osoba se prisjeća nekog događaja koji je ostavio emotivno-slikoviti utisak i u trenutku potpune preplavljenosti tim sjećanjem odlaže obuću.

Odlaganje obuće simbolički je čin rušenja ograda i prepuštanja emocijama. Upravo taj je trenutak zauvijek uhvaćen škljocajem fotoaparata i vraćen osobi kao statična bilješka intimnog stanja.

Međutim, introspekcija je tek jedan dio sudjelovanja. Kako bi u potpunosti obuhvatili premisu koncepta, sudionici su učinili još jedan korak. Taj se korak ostvaruje u fazi kada pojedinac, tek marginalno svjestan sadašnjeg vremena i prostora, sam sa sobom, evocira i opredmećuje sjećanje. Inspiriran ponovno pobuđenim emocijama pojedinac provodi praktičan postupak materijaliziranja misli u nekom mediju, kanalizirajući tako svoj odnos prema sjećanju. 

Slobodan izbor pristupa omogućio je stvaranje tekstova, videa, zvuka, slike, kolaža, fotografije, skulpture, glazbe, performansa, itd. Pedeset muškarca na taj način postaju koautori projekta čiji radovi, oslobođeni ikakvih tehničkih zahtjeva ili autorovog autoriteta, ostaju dokumenti jednog osobnog trenutka. Na pojedinačnoj se razini time prekida jedan krug i otpuštanjem emocije otvara mogućnost njezine reinterpretacije. Međutim, upravo u opredmećivanju introspekcije skriven je krajnji cilj ove suradnje: cikličko uspostavljanje odnosa, prema samima sebi, prema autoru koncepta te na kraju posjetiteljima.

Stalna prolaznost vremena, stoga oblikuje ovaj projekt tek kao jedan korak u nizu dugoročnog procesa življenja. Štoviše, ritam izloženih radova prati ciklus života: pojedini su radovi snažno označeni definiranim životnim točkama, od kojih bi krajnje svakako bile rođenje i smrt. No smještajem životne lente vremena u kružni prostor, krajnosti se pretapaju tek u stanice. Ulaskom u krug, promatrač je u neposrednom kontaktu s tuđom introspekcijom u kojoj, prateći te stanice, ogleda vlastitu.

Jedno sjećanje zamrznuto u formi kreativnog djela u isto je vrijeme osobno i univerzalno te dokumentirano postaje bezvremenski konstrukt. Sirova emocija - utjelovljena u intervenciji pojedinca, percipirana fotografskim objektivom autora koncepta i na kraju opažanjem posjetitelja postaje sredstvo jednog novog, autorefleksivnog i katarzičnog iskustva.

predgovor izložbi napisala: MAJA PAVLINIĆ

Biografija umjetnika

Toni Mijač, rođen 1988. godine u Splitu, završio je preddiplomski studij smjer Film i video na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i diplomski studij smjer Novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dosadašnje radno iskustvo stekao je na različitim umjetničkim i komercijalnim projektima. Sudjelovao je u nizu multimedijalnih radova, filmova, radionica, festivala i happening-a uz šestogodišnje aktivno vodstvo filmskih škola za osnovnoškolce i srednjoškolce na području Splita i Zagreba. Izlagao je u galerijama Klovićevi dvori, Muzej suvremene umjetnosti, NMGO@Praktika, Greta, GMK, Pogon Jedinstvo, Kset,  GrisiaYouth, Art-Kino Rijeka i London Metropolitan University. U svom autorskom radu pretežito se bavi impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima koje propituje koristeći jezik i izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse.

U petak, 28. rujna 2018. u 19.00h, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Tonija Mijača – KATARZA.

Kao što i sam naziv projekta govori polazišna točka stvaranje rada kojim će se Toni predstaviti u Galeriji PM bilo je promišljanja pojma ”katarza”. Katarza, prevedena s grčkog, označava pročišćenje – primarno duha. Pročišćenje od snažnih emocija, emocija koje nas, neovisno o svom predznaku, preplavljuju. Istoimeni multimedijalni projekt, sastavljen od 54 fotografija, 3 video rada, 6 zvučnih instalacija, 10 tekstualnih radova, 10 slikarskih radova I 6 objekta, bavi se specifičnim aspektom psihoanalize – introspekcijom muškaraca. Motivacija za „Katarzu“ pronađena je u popularnom arhetipu – „muškarci ne plaču“.

U procesu nastanka rada Toni je surađivao s pedeset muškaraca, kolega, umjetnika, koji su na taj način postali koautori projekta čiji radovi, oslobođeni ikakvih tehničkih zahtjeva ili autorovog autoriteta, ostaju dokumenti jednog osobnog trenutka.

Ključan aspekt koncepta je proces stvaranja koji se odvijao u dva dijela. Prvi dio su portreti muškaraca fotografiranih u trenutku prisjećanja. Drugi dio je intervencija fotografiranih sudionika. Inspirirani ponovno pobuđenim emocijama, sudionici provode praktičan postupak materijaliziranja misli u nekom mediju, kanalizirajući tako svoj odnos prema sjećanju. Slobodan izbor medija u kojem je izvedena intervencija omogućio je sudionicima dokumentiranje osobnog trenutka na njima blizak način. Međutim, upravo u opredmećivanju introspekcije skriven je krajnji cilj ove suradnje: cikličko uspostavljanje odnosa, prema samima sebi, prema autoru koncepta te na kraju posjetiteljima.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Toni mijac

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Toni Mijač