TRANSLAB -

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Svi
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › TRANSLAB -

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
10.2016

TRANSLAB -

LABORATORIJ ZA KNJIŽEVNO PREVOĐENJE S FRANCUSKOG NA HRVATSKI JEZIK – POZIVA VAS NA SVOJU RADIONICU U LISTOPADU!
TRANSLAB -Translabfotoopress
 

Za našu sljedeću radionicu, koja će se održati 24. listopada 2016. godine s početkom u 10 sati, zadovoljstvo nam je najaviti mentoricu Évaine Le Calvé Ivičević, s kojom smo se već imali prilike družiti na dvjema radionicama! Na ovoj ćemo se radionici, osim problemima u našim prijevodima, baviti i hrvatskim prijevodima Verlaineove „Jeseni“.

Évaine Le Calvé Ivičević sveučilišna je nastavnica na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je osmislila prevoditeljski smjer za studente francuskoga jezika i književnosti. Ona sama ondje predaje traduktologiju i terminologiju te drži prevoditeljske vježbe. Autorica je više članaka s temama iz prevođenja, traduktologije i terminologije, kao i dvaju sveučilišnih udžbenika namijenjenih studentima francuskog jezika. 2005. odlikovana je odličjem Viteza reda akademskih palmi.

Uglavnom prevodi s hrvatskoga na francuski jezik.

Kao mentorica nam je vrijedna upravo zbog zanimljive pozicije u koju je stavlja njezino izvrsno poznavanje ne samo materinskog francuskog, nego i hrvatskog jezika, a s koje nam može odgovoriti na naša specifična pitanja.

Translab je namijenjen svim profesionalcima koji djeluju u području književnog prevođenja, Uvjet za sudjelovanje postojanje je prevoditeljskog projekta na kojemu prevoditeljica ili prevoditelj rade ili bi htjeli raditi (ugovor s izdavačem nije nužan), a broj sudionika ograničen je na najviše deset. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Jednom mjesečno okupljamo se u Medijateci Francuskog instituta kako bismo zajedno proveli radni dan. Taj se radni dan sastoji od dva bloka po tri radna sata u kojima prevoditeljice i prevoditelji s mentorom tragaju za rješenjima problema s kojima se susreću tijekom rada na tekstu koji trenutačno prevode, raspravljaju o nesigurnostima i izazovima koje nosi prevodilački rad te stječu nova znanja od svojih iskusnijih kolegica i kolega.

Projekt Translab pokrenut je u suradnji s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca i Francuskim institutom u Zagrebu radi razmjene znanja, upoznavanja i poticanja suradnje s kolegama, izlaska iz uobičajene osame i povećanja vidljivosti prevoditeljskog posla. U 2015. godine održano je deset radionica u Medijateci Francuskog instituta, na kojima su nam mentori bili istaknuti kolege kao što su Marinko Koščec, Vanda Mikšić, Vlatka Valentić, Évaine Le Calvé Ivičević, Giga Gračan i Ingrid Šafranek, a od 2016. projekt se širi i na radionice prevođenja s njemačkog i talijanskog jezika. Na francuskom Translabu ove smo godine radili s Darkom Macanom, Vandom Mikšić, Matom Marasom, Mijom Pervan, Vlatkom Valentić i Jelenom Topčić.

Molimo vas da svoju prijavu (s kratkim životopisom i naslovom djela koje prevodite ili biste na radionici htjeli prevoditi) pošaljete najkasnije do 17. listopada 2016., elektroničkom poštom na adresu: translab.zg@gmail.com.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Translabfotoopress

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › TRANSLAB -