Tučepi u Zagrebu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:58
Svi
2019
24

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Tučepi u Zagrebu

Zagreb Banner moj zagreb final c
Zagreb Čitajte Pelikana
Pizzeria ŠPICA
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
11.2018

Tučepi u Zagrebu

Posuđeni u lijepo – predstavljanje monografije 12 godina kKuTz-a - 09. studenoga ( petak ) u 13. sati, Kazalište Kerempuh
Tučepi u ZagrebuPosudeni u lijepo
 

Posuđeni u lijepo , Davnaest godina ka kulture u tučepskin zaseocima / 2006. – 2017., nakladnika Općine Tučepi, a autora i urednika Ivice MIjačike, poziva na čitanje svojom emotivnošću, sustavnom i obilnom ponudom podataka, izuzetnim literarnim pasažima, humorom, mudrošću i visokom profesionalnošću. Ova je knjiga album raznovrsnih fotografija, njih čak 460. Fotografije raznih autora dokumentiraju događaje, ali i autorskim pristupom nude uhvaćene emocije glumačkih ili glazbenih nastupa, te energiju koji ti nastupi proizvode u gledateljstvu. Tu su i fotografije visokog umjetničkog dosega koje metaforički “love” kKutz nudeći trenutke ljepote koja se događa u prirodi s onima koje se tek moraju zbiti na sceni. Takve fotografije (sama naslovnica je jedna takva fotografija – autor Ivo Visković) doista objašnjavaju i bit naslova knjige – Posuđeni u lijepo.

Treba podcrtati vrhunsko umijeće grafičkog oblikovanja cijele knjige koje potpisuje Studio Duplo više iz Makarske zahvaljujući kojem  knjiga “diše” i pomaže čitatelju da utone u obilje i raznovrsnost materijala.
 

Podataka je, kao što smo rekli, mnogo. Nitko i ništa se nije preskočilo, zaboravilo. Rekli bismo da autor (kao i nakladnik) imaju odnos poštovanja prema sjećanju i svijest da bilježeći nedavnu prošlost se učvršćuje odnos prema njoj, stvaraju temelji tradicije, a sve s namjerom da se osvijesti identitet zajednice i to u dijalogu prošlog i sadašnjeg.  Odnos prema podacima je odnos kakva se danas stručno voli zvati kulturna memorija. Ja bih rekla da je ova knjiga uzbudljiv primjer baš toga. Da je Posuđeni u lijepo visoko nadišla okvire spomenarske monografije leži i u razini ponuđene literarnosti. Brojni (nepotpisani) tekstovi (ali naznačeno na kraju knjige da ih je sve napisao autor knjige, Ivica MIjačika) nisu pisani hladno objektivistički kako je to često u ovom tipu publikacija. U tim tekstovima leži književna poetika Ivice Mijačike, njegov dobro poznati talent humoriste koji miješa ironiju, satiru, komediju apsurda i autoironiju, kao i talent pjesnika koji misaonost i poetske uvide pretvara u mudrost života.  

Vlastitim tekstovima “suprotstavio je” demokratsko načelo i skupio 36 tekstova koje potpisuju umjetnici koji su nastupali tijekom 12 godina (glumci, redatelji, književnici), 24 teksta gledatelja-posjetitelja festivala i 14 tekstova vlasnika konoba. Sve, doista sve tekstove, resi iskrenost, toplo divljenje prema manifestaciji i radu koji je u nju uložen, te (vrlo važno) promišljanje smisla samoga „kKutz“ – a. Užitak je čitati te tekstove koji,  pazilo se, nisu predugi.

Posuđeni u lijeporastvara do kraja unutrašnju organizaciju festivala. Pokazuje ulogu vatrogasaca, volontera, najavljivača i čitača, (bili oni djeca ili odrasli), kuhara tučepskog bronzina i klape. Imenuje posebnosti festivala i objašnjava sva predjela i “zrele igre” koje na „kKutz“- u postoje, bez zadrške, bez zamućenosti.
 

Naposljetku knjigu resi zahvalnost prema ljudima koji više nisu s nama a koji su bili na različite načine dio „kKutz“-a ili njegovih programa. U samim počecima tako – Vladimir Bušelić, nekadašnji načelnik Općine Tučepi, a od umjetnika posebno su apostrofirani u zasebno poglavlju Kemal Monteno i Arsen Dedić.

Ovo je knjiga koja , kako sam rekla na početku, poziva na čitanje svojom emotivnošću, sustavnom i obilnom ponudom podataka, izuzetnim literarnim pasažima, humorom, mudrošću i visokom profesionalnošću. Moj savjet je – držite je u svojoj blizini. Mnogo toga, sjećanja, prepoznavanja ili upravo pročitano, moći ćete podijeliti s onima koji vas okružuju.  Zato kad vam poleti ruku na daljinski upravljač neka se zaustavi i dohvati Posuđene u lijepo.

iz recenzije: Lada Martinac Kralj

Kultura je ono što daje „dodatnu vrijednost“ nekom narodu, nekoj zajednici. Mi kao Općina smo ponosni što možemo biti financijski i organizacijski nositelji ovako rijetkog i vrijednog projekta kao što je „ka Kultura u tučepskin zaseocima“. Zajedno s turističkom zajednicom Općine Tučepi, uz potporu Ministarstava kulture RH, uz potporu Županije Splitsko – dalmatinske i upadanje, od ove godine u program Hrvatske turističke zajednice, te uz doprinos naših sponzora,  hrabro brodimo naprijed. Uz potporu naših vlasnika konoba, naših volontera, tučepskih vatrogasaca, tučepske mladeži, mnogih Tučepljana stvorena čvrsta osnova da „kKutz“ može biti to što je! Naime naša „Ka Kultura“ je već dugo upisana kao vrlo ozbiljan faktor na kulturnoj karti Hrvatske. Monografija Posuđeni u lijepo koju sad imamo u rukama šlag na, ovu našu dvanaestogodišnju, tortu. Eto, zahvaljujući Ivici Mijačiki koji je iznio 99 posto ovog zahtjevnog posla, imamo nešto što nije samo lokalnog već ozbiljnog nacionalnog značaja…
 

Ante Čobrnić, načelnik Općine Tučepi (izdavač monografije)

Ovdje se, prije svega, s posebnom zahvalom moramo prisjetiti povelike baze izvornih sudionika koji su doprinijeli da „ka Kultura“, kako nam tepaju ovaj „mediteranski kulturološki raritet“, dobije mogućnost pisane nadogradnje. Na tim razigranim  čvrstim temeljima rađana je ova monografija. Bilo je to vrlo, vrlo zanimljivo putovanje i zanimljiva odgovornost. Preslikati ovakav poseban festival i predočiti ga na papiru. Trebalo je zadovoljiti kriterije osebujnosti, šarma, širine, dubine….  Pristojno obvezujuće je navesti i zahvaliti se „pomoćnicima“ pri „izgradnji“: lektore, „donositelje“ brojnih fotografija, pisce i supisce tekstova. S posebnim uskličnikom navodim grafičkog dizajnera Dominika Glučinu Bucu iz „Studija duplo više“ za stotine sati svrhovita truda. Naš rezultat  je ovaj dokument, činjenica u koricama.

Ivica Mijačika, autor i urednik monografije POSUĐENI U LIJEPO

Monografija POSUĐENI U LIJEPO – Dvanaest godina „ka Kulture u tučepskin zaseocima“ / 2006. – 2017.

 

  • Nakladnik: Općina Tučepi
  • Autor i urednik: Ivica Mijačika
  • Lektorirali: Gracija Glavičić, prof. i Ivan Božičević
  • Grafičko oblikovanje: Studio Duplo više d.o.o., Makarska
  • Fotografije: Arhiva – Foto Brzica, Arhiva – Kronika d.o.o., Makarska, Arhiva -Općina Tučepi, Tonći Andrijašević, Igor Bušelić, Matilda Kovačević, Joško Lopar, Leo Ninčević, Čedomil Šimić, Ivo Visković
  • Tisak: Kerschoffset, Zagreb
  • Naklada: 700 primjeraka
  • Format: 215mm x 210 mm, meki uvez (s klapnama) šivano
 
Predstavljanje monografije Posuđeni u lijepo - dvanaest godina ''ka Kulture u tučepskim zaseocima'' Ivice Mijačika
 
Monografiju će predstaviti Lada Martinac Kralj, Olga Vujović, Joško Ševo, Boris Svrtan, Enes Kišević, Vedran Mlikota, Ivica Mijačika i Ante Čobrnić.

Posuđeni u lijepo – predstavljena monografija 12 godina  kKuTz-a - 09. studenoga ( petak ) u 13. sati Kazalište Kerempuh

PS. Detalje kao što su kada i gdje, provjerite na samoj pozivnici.

izvor: http://www.makarska-post.com/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Posudeni u lijepo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Tučepi u Zagrebu