U Galeriji Kranjčar

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › U Galeriji Kranjčar

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
06.2018

U Galeriji Kranjčar

predstavljeni ovogodišnji Fragmentaši
U Galeriji KranjčarErste fragmenti 14
 

„Istina je da ne možemo jedni bez drugih“ kratko je opisala pobjednički rad „Dvije glave“ Marija Matić, mlada akademska slikarica i ovogodišnja pobjednica 14. izdanja Erste Fragmenti, čije je djelo, zajedno s ostalim otkupljenim likovnim radovima izloženo u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. Najbolji rad po izboru publike je slika „Svađa“ slikarice Emanuele Lekić, dok je godišnja stipendija dodijeljena Liciji Žuti, studentici Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba. Erste Fragmenti su i ove godine okupili aktivnu likovnu produkciju mlađe generacije, pa se u Galeriji Kranjčar još mogu razgledati i djela Glorije Lizde, Grgura Akrapa, Nikice Jurkovića, Martine Fabijanović, Mihaela Klanjčića, Laure Martinović i Antonele Ševo.  Izložba se može razgledati do 19. lipnja 2018., u Galeriji Kranjčar, Kaptol 26 Zagreb.

 „Očito je da su Erste fragmenti stekli zavidnu prepoznatljivost i popularnost, što nimalo ne čudi. Natječaj nudi mogućnost otkupa, dobivanja posebnih nagrada, izlaganja u nekom od relevantnih izlagačkih prostora i, nipošto najmanje važno, stjecanja određenih iskustava u prezentiranju vlastitih radova. Drugim riječima, mladi umjetnici i umjetnice već na početku svojih karijera mogu osjetiti kako djeluje umjetnički sustav, što će im u budućnosti zasigurno biti od velike koristi.“ istaknuo je Vanja Babić, predsjednik povjerenstva za otkup radova te kustos Galerije Kranjčar.

U povjerenstvu za otkup djela sudjelovali su i dekan Akademije likovnih umjetnosti Aleksandar Batista Ilić, voditelj Galerije Galženica Klaudio Štefančić, novinarka i likovna kritičarka Patricija Kiš i akademski slikar čiji je rad banka otkupila u okviru prošlih izdanja Erste fragmenata Sebastijan Dračić.

O Erste fragmentima

Erste banka i urbanokulturna platforma Urbanka.hr projektom Erste Fragmenti potiču neki od oblika umjetničkog stvaralaštva jer,  osim što je malo ovakvih samostalnih inicijativa, riječ je i o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, u kojem banka otkupljuje radove studenata likovnih akademija i mladih i još uvijek nepoznatih umjetnika, s ciljem njihove daljnje afirmacije te podrške na početku njihovog umjetničkog djelovanja.  Autoru najboljeg likovnog djela Erste banka dodjeljuje novčanu nagradu u visini od 10.000 kuna te osigurava postavljanje samostalne izložbe.  Ujedno dodjeljuje i posebnu nagradu po odabiru publike u iznosu od 3.000 kuna te jednu godišnju stipendiju u visini 12.000 kuna, za koju su se mogli kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu.

O novim Fragmentašima

Marija Matić (1994.) Od 2014. do 2017. studirala je likovnu kulturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na više skupnih i tri samostalne izložbe.

Emanuela Lekić (1996.) trenutno pohađa preddiplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Duje Jurića. Sudjelovala je na četiri skupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Grgur Akrap (1988.) diplomirao je 2013. na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića. Izlagao je na nizu skupnih i desetak samostalnih izložbi. Član je HDLU-a od 2012. Dobitnik je više nagrada, uključujući priznanje ALU za uspjeh u cjelogodišnjem studiranju i najbolji diplomski rad.

Martina Fabijanović (1991.) diplomirala je 2016. slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zoltana Novaka. Od 2016. je na stručnom osposobljavanju u Restauratorskom zavodu, odjel Osijek. Članica je HDLU-a od 2016

Nikica Jurković (1989.) trenutačno pohađa diplomski sveučilišni studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je HDLU-a od 2017. Sudjeluje i izlaže unutar i van Hrvatske.

Mihael Klanjčić (1994.) trenutno je na diplomskom studiju na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića. Dosad je izlagao na pet skupnih izložbi.

Glorija Lizde (1991.) završila je preddiplomski studij filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je dvije samostalne izložbe te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Laura Martinović (1993.) završila je 2017. diplomski studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na nizu skupnih izložbi unutar i izvan Hrvatske, a prvu samostalnu izložbu Rotacija izlagala je u Galeriji ORIS 2017. Trenutačno živi i studira u Barceloni.

Antonela Ševo (1994.) trenutačno pohađa preddiplomski studij likovne kulture i likovne umjetnosti na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Dosad je imala jednu samostalnu, a sudjelovala u dvjema grupnim izložbama.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Erste fragmenti 14
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › U Galeriji Kranjčar