U HNK Split

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › U HNK Split

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
11.2019

U HNK Split

priče iz Vukovara kao spomen na pad grada mučenika
U HNK Split mg 8961
 

U spomen na obljetnicu pada Vukovara, na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 18. studenog s početkom u 18 i u 21h, glumac Pere Eranović izvest će svoju monodramu Priče iz Vukovara nastalu na osnovu kratkih lisrkih zapisa Siniše Glavaševića.

Kao prigodni poklon publici, ulaz za obje izvedbe je besplatan, s ulaznicama koje se predižu na blagajni Kazališta.

Monodrama Priče iz Vukovara nastala je 2015. kao završni ispit Pere Eranovića na studiju glume splitske Umjetničke akademije. Zapisi Siniše Glavaševića, sabrani u knjizi Priče iz Vukovara, jedina su književna ostavština legendarnog ratnog vukovarskog izvjestitelja Hrvatskog radija. Glavašević u opkoljenom i razrušenom Vukovaru piše o svom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje. Dok u ratnim izvješćima za Hrvatski radio prevladavaju gnjev, očaj i optužbe zbog nedobivene, a obećane pomoći braniteljima i civilima sabitim u ruševinama herojskog, ali nepostojećeg grada, kratke priče, premda pisane u takvim surovim i neljudskim uvjetima, odaju nježnu, meditativnu i suosjećajnu piščevu narav, kao i neupitni književni talent.

Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović koncipirao je kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike. Kroz formu riječi, pjesme i pokreta - on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što one nešto starije podsjeća na razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.

Monodrama Pere Eranovića u studenom je 2015. premijerno izvedena na Sceni 55 u produkciji HNK Split i Umjetničke akademije Split. Već na premijeri pobrala je simpatije publike i pohvalne kritike, uslijedile su reprizne izvedbe u Splitu i na gostovanjima, a monodrama je do sada izvedena 29 puta. Prošle godine, na 23. festivalu glumca Pere Eranović za svoju je glumačku kreaciju dobio nagradu Ivo Fici kao najbolji mladi glumac do 28 godina.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb  mg 8829
  • Zagreb  mg 8961
  • Zagreb  mg 8968

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › U HNK Split