U Hrvatskoj ugroženo

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
08:23
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › U Hrvatskoj ugroženo

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
12.2017

U Hrvatskoj ugroženo

180.000 radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima
U Hrvatskoj ugroženoForum 2
 

Državne institucije ne osiguravaju podršku vlasnicima malih i srednjih poduzeća u pronalasku rješenja za opstanak poduzeća nakon njihova odlaska u mirovinu. Gašenjem tvrtki osnovanih devedesetih godina prošlog stoljeća zbog umirovljenja njihovih vlasnika, ugroženo je podjednako radnih mjesta koliko i krizom Agrokora. Ekonomisti ističu da su upravo ta poduzeća sistemski važna

 Hrvatsko gospodarstvo u idućih nekoliko godina čeka novi veliki izazov. U mirovinu će otići vlasnici 17.000 malih i srednjih poduzeća osnovanih devedesetih godina prošlog stoljeća, a neizvjesno je hoće li i tko njima nastaviti upravljati. Ta poduzeća zapošljavaju čak 180.000 ljudi. Broj je to podjednak onome koji se vezuje uz krizu Agrokora, no država ne nudi rješenje koje bi pomoglo u prijenosu poslovanja s prve generacije poduzetnika.

„Ne postoji platforma za prodaju mikro, malih i srednjih poduzeća, a izostaje i potpora institucija vezanih uz poduzetništvo te banaka. One u Hrvatskoj ne pružaju kredite koji bi kupcima omogućili preuzimanje tvrtki za koje su zainteresirani, osim u slučajevima kada je kao osiguranje uključena nekretnina. Vlasnici poduzeća koji su stariji od 55 godina, trebaju se početi pripremati za prijenos poslovanja, a država treba učiniti sve kako bi uspješna mala i srednja poduzeća nastavila poslovati i čuvati vrijedna radna mjesta“, istaknula je Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR-a).

Poduzetnici mogu primijeniti različite načine izlaska iz poduzeća – od njegove prodaje zaposlenicima, prodaje osobi izvan poduzeća ili drugom poduzeću, prijenosa upravljanja i vlasništva na članove obitelji do likvidacije poduzeća. Na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja ekonomski stručnjaci i gospodarstvenici složili su se da gašenje poduzeća treba biti iznimka, a ne pravilo.

„U sklopu projekta promocije poduzetništva, počevši od 2018. godine, važan ćemo naglasak staviti na prijenos poslovanja. Trebamo osvijestiti poduzetnike o nužnosti pravodobnog prijenosa poslovanja, pogotovo u slučajevima kad upravljanje poduzećem ne može nastaviti netko iz obitelji. Neophodno je stvoriti i krug stručnjaka koji im u tom procesu mogu pomoći, te u suradnji s financijskim institucijama kreirati modele financiranja odgovarajuće uključenima u prijenose poslovanja. Naše ministarstvo trenutačno istražuje na koji način najbolje možemo pomoći vlasnicima malih i srednjih poduzeća koji su pred mirovinom ili iz drugih razloga žele prenijeti poslovanje. S CEPOR-om, Zagrebačkom burzom i ostalim institucijama analiziramo razne modele platformi za povezivanje vlasnika poduzeća, potencijalnih kupaca, konzultanata i institucija“, kazao je Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Business transfer barometar koji je proveo CEPOR, otkriva da najviše poduzeća (31 posto) čiji su vlasnici stariji od 55 godina, u Hrvatskoj ima u Istarskoj i Karlovačkoj županiji. Čak trećina poduzetnika te dobi podcjenjuje složenost i dugotrajnost prijenosa poslovanja. Kako bi u tom procesu uspjeli, nužna im je pomoć institucija. Prepoznajući kompleksnost problematike CEPOR od institucija traži da prihvate dobre prakse iz zapadne Europe.

„Na razvijenom europskom tržištu postoje specijalizirane platforme za spajanje kupaca, prodavatelja te pravnih i financijskih savjetnika važnih za pomoć pri prijenosu poslovanja. Naša agencija potencijalnim prodavateljima omogućuje da u potpunoj tajnosti identificiraju potencijalne kupce njihovih poduzeća”, kazao je Nicolas Pirotte, glavni tajnik Transea, Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća te direktor Sowaccessa, agencije za prijenos poslovanja u belgijskom Liegeu.

Strani su stručnjaci pojasnili da preuzimanje tvrtki ima niz prednosti. Riječ je o brzom i jednostavnom ulasku na tržište jer tvrtka ima razvijeno poslovanje – od uspješnog proizvoda preko stručnih djelatnika i odgovarajućih dobavljača do kvalitetne baze kupaca. Zbog toga se osnivanje poduzeća prakticira u prvom redu u svega nekoliko brzorastućih industrijskih grana. Europska istraživanja otkrivaju da preuzete tvrtke imaju višu stopu preživljavanja od start-up poduzeća. One bilježe i veći pomak u otvaranju radnih mjesta te ostvarivanju prihoda.

Hrvatska je od te slike uistinu daleko, zaključili su hrvatski poduzetnici u panel raspravi. Tvrtke se prodaju u oglasnicima pod rubrikom „ostalo“, a svaki je prijenos poslovanja slučaj za sebe. Petar Šimić uspješno je od majke preuzeo tvrtku Primacošped i proširio je još jednom obiteljskom tvrtkom. S druge pak strane zbog nepronalska kupca za splitsku modnu kuću Mak, Neda Makjanić Kunić ju je odlaskom u mirovinu zatvorila te otpustila tridesetak djelatnika.

Kako bi druga poduzeća u sličnoj situaciji imala bolje mogućnosti za opstanak, Mirela Alpeza i Petra Mezulić Juric napisale su knjigu Izazovi prijenosa poslovanja malih i srednjih poduzeća.

Mala i srednja poduzeća ostvaruju više od polovine (52 posto) ukupnog prihoda gospodarstva Hrvatske te su poslodavci za čak 67 posto zaposlenih u Hrvatskoj. Zbog toga u CEPOR-u smatraju da su upravo mala i srednja poduzeća sistemski važna, a ne samo ono uz koje se taj pojam veže od proljeća ove godine.

O CEPOR-u:

Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) je prvi hrvatski think-tank koji se bavi problematikom malih i srednjih poduzeća te poduzetništva. Osnovan je 2001. godine kao neprofitna organizacija, a okuplja lidere iz različitih područja – od akademske zajednice preko udruženja gospodarstvenika i poduzetničkih centara do razvojnih agencija.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Forum 1
  • Zagreb Forum 2
  • Zagreb Mirela alpeza
  • Zagreb Nicolas pirotte
  • Zagreb Mario antonic
  • Zagreb Mirela alpeza i petra mezulic juric
  • Zagreb Mirela alpeza, mario antonic i nicolas pirotte
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › U Hrvatskoj ugroženo