U Laubi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › U Laubi

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
08.2019

U Laubi

otvorenje izložbi Marije Koruge i Ivane Tkalčić - 27.8. 2019. u 20 sati
U LaubiMarija koruga
 

Otvorenje izložbi Marije Koruge "Prisutne" i Ivane Tkalčić "BWPWP / Back When Pluto Was a Planet"
27.8. 2019. u 20 sati

Kao uvertiru u Laubin jesenski program pozivamo vas na otvorenje novih izložbi umjetnica Marije Koruge i Ivane Tkalčić u utorak 27. kolovaza s početkom u 20 sati. Izložbe ostaju otvorene do 10. rujna 2019. 

Izložbom crteža i akvarela velikog formata nastalih temeljem istraživanja o o znamenitim hrvatskim ženama kroz povijest, Marija Koruga upućuje na potrebu da se povijest redefinira i interpretira kroz suvremenu prizmu. Nastavljajući se na svoje prethodne projekte koji su se bavili reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti (serija slika“Obična promatračica“, „Iz povijesti“), novi ciklus radova koji izlaže Laubi tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstvenica i umjetnica koje nisu isključivo unutar likovnih područja (Vesna Parun, Marija Monterisi, Bara Kramarić, Dora Filipović, Ana Maletić, Renata Kroneisl-Rucner, Dora Pejačević, Zdenka pl. Makanec i Mira Hercigonja). Svojim slikama Marija Koruga kontinuirano propituje rodni, umjetnički i nizove drugih proživljenih i mogućih identiteta u odnosu na prirodne i društvene okvire, a ovim ciklusom skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanjem.
 
Marija Koruga rođena je 1988. u Zagrebu. Magistarski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završava 2012. u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Žensko pitanje u kontekstu suvremene umjetnosti otvara ciklusom „Obična promatračica" u Radničkoj galeriji i na Salonu mladih 2018., a temom se nastavlja baviti novim ciklusom „Iz povijesti". Fondacija „Erste fragmenti“ dodjeljuje joj otkupnu nagradu za sliku „Gelada Baboon“ 2014. Njezine slike bile su dio filmskih scenografija za hrvatske i europske produkcijske kuće, uključujući i BBC. Boravila je na umjetničkoj rezidenciji „Cité des Arts Paris“ 2016. te na rezidenciji „Dekonstrukcija slike“ u Leipzigu 2018. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.
http://www.marija-koruga.com/
 
24. kolovoza 2006. na konferenciji Međunarodne astronomske unije u Pragu odlučeno je da se Pluton više neće smatrati devetim planetom.
Iste godine, 26. rujna, Facebook je postao dostupan svima starijima od 13 godina s važećom e-mail adresom.
 
Izložba obuhvaća različite aspekte Ivaninog izražaja kroz medije koji uključuju video radove, arhivske i dokumentacijske materijale, kolaže, objekte i instalacije. U središtu njenog umjetničkog istraživanja je utjecaj obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja s jedne strane te s druge utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca. Pri izradi radova koristi dokumente i objekte sentimentalne vrijednosti koji kroz proces rada, kao elementi koji ga čine, dobivaju novi oblik i dodatna značenja. Kroz svoje radove istražuje promjene u tehnologiji i načine na koje ona preoblikuje našu svijest i način razmišljanja. Nerijetko u radovima uključuje reference na prvobitni internet i načine komunikacije koji su se posljednjih godina značajno promijenili.

Ivana Tkalčić (1987.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti (MA) u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (mag.oec.). Akad. god. 2015/2014 boravi na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Finalistica Erste fragmenata 12, dobitnica nagrade RCAA young european award i Rektorove nagrade za samostalni umjetnički rad.
Ima realizirane brojne samostalne i grupne izložbe od kojih su neke: 2019. Paradise now_ twilight zone, snapchat, camera, text to speech, Kazamat, Osijek; 2018. Obiteljska mitologija, Gradska galerija Striegl, Sisak; 2018. Paradise now, izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb; 2017. Error in Utopia v 0.2, Jan Arnold gallery, Museums Quartier, Beč; 2019. Global vs. Endemic, C3 Centro de Ciencias de la Complejidad, UNAM, Mexico City; 2018. Summer Sessions 2018 (Kunstavond XL), V2_ Lab, Rotterdam; 2018. 34. Salon Mladih, Panoptikon, HDLU, Zagreb; 2017. The Wrong New Digital Art Biennale- Homeostasis Lab, Sao Paulo; 2017. 4. bijenale slikarstva, HDLU, Zagreb; 2017. Memories II, galerija Huong Ngo, Hanoi, Vijetnam.
Sudjelovala je na brojnim projektima umjetničkih rezidencija u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj.
 
U dvorištu Laube nastupit će Mormorsmor - rezident DJ promotorskog kolektiva 
polovinka DJ dua 
i trećinka DJ molekule
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Marija koruga
  • Zagreb Ivana tkalcic
  • Zagreb Mormorsmor

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › U Laubi