U NSK 26. travnja Fiofest

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
20:02
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › U NSK 26. travnja Fiofest

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
04.2018

U NSK 26. travnja Fiofest

večer klapske pjesme u čast Dinka Fija
U NSK 26. travnja FiofestPrvi komin snjezanin
 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira svečani koncert klapske glazbe - drugi po redu Fiofest u čast maestra Dinka Fia, hrvatskog melografa, skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga i poziva sve ljubitelje klapske pjesme da im se pridruže na koncertu u četvrtak, 26. travnja u 19 sati.

Na koncertu će nastupiti zagrebačke klape Slavić, Obilanca, Ćakulone, Figurin, Bošket, Nostalgija, Sagena, Euterpa i Petrada, klapa Poj iz Samobora, Prvi komin Snježanin, a posebni glazbeni gosti bit će nekadašnji članovi Dječjeg zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na svjetskom prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.

Maestro Dinko Fio desetljećima je prikupljao narodne napjeve spašavajući ih od zaborava, obrađivao ih i oživljavao surađujući sa zborovima, klapama i kulturno-umjetničkim društvima. Svoju vrijednu ostavštinu darovao je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je i za života često posjećivao.

Uspostavom tradicije ovakvih glazbenih okupljanja najveća i najstarija hrvatska knjižnica želi promovirati djelo čovjeka koji je zadužio hrvatsku kulturu, popularizirati hrvatsku folklornu baštinu – otvarajući prostor za njezine nove umjetničke interpretacije te potaknuti korištenje i vrednovanje građe pohranjene u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK.

Hrvatska folklorna baština nacionalno je, ali i europsko blago. Njezin vrijedan dio su i zapisi narodnih napjeva, osobito onih u priobalnom području. Značenje tog dijela hrvatske baštine potvrđeno je i uvrštavanjem klapske pjesme na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Fiofest želi prerasti u bijenalni festival dalmatinske klapske pjesme, posvećen jednome autoru, a svojim ga je sredstvima ove godine podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Fiofest se održava i u okviru nacionalnog programa obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

Koncert klapske glazbe posvećen Dinku Fiju otvoren je za javnost i besplatan za sudjelovanje.  

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studeni 2011.) rođen je u Blatu na Korčuli, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Jedan je od prvih stručnih hrvatskih melografa. Skladao je, priređivao, harmonizirao i obrađivao tekstove za dalmatinske klape i mješovite pjevačke zborove. Uglazbio je i aranžirao za klapsku izvedbu i niz pjesama hrvatskih pjesnika i pjesnikinja (Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Pere Ljubić, Tatjana Radovanović i dr.) Uspješno je surađivao s ansamblom LADO i s KUD-om „Ivan Goran Kovačić“; osnivač je klape Nostalgija i ansambla Prvi komin Snježanin.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dinko fio 2018
  • Zagreb Fiofest2
  • Zagreb Fiofest 2018
  • Zagreb Prvi komin snjezanin
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › U NSK 26. travnja Fiofest