U ozračju tambure

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › U ozračju tambure

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
10.2016

U ozračju tambure

Večeras, 16. listopada 2016. u 20 sati Studio Zvonimir Bajsić, HRT
U ozračju tambureFoto domagoj kunic
 

U ozračju tambure

Bow vs Plectrum

Tamburaški orkestar HRT-a

Siniša Leopold, dirigent

Gosti:

Tihomir Hojsak, kontrabas
Filip Novosel, brač
Žan Tetičkovič, bubnjevi

Ljiljana Vinković, voditeljica

Filip Novosel
Mista Dance

Tihomir Hojsak

Balkanika                                                                                           

Tihomir Hojsak

Penthouse                                                                                      

Tihomir Hojsak

Podravski inferno

Tihomir Hojsak

Bow vs Plectrum       

Filip Novosel

Dalmatian Sunrise

Filip Novosel

Dinarska suita

Riječ dirigenta:

Večerašnjim koncertom krećemo u još jednu koncertnu sezonu ciklusa U ozračju tambure. Tamburaški orkestar HRT-a na svakom koncertu nastoji usmjeriti pozornost ljubitelja glazbe na široke i raznovrsne mogućnosti tambure.Autorski dvojac Tihomir Hojsak i Filip Novosel donosi nam jedinstvenu fuziju etna i jazza, pregršt novih skladbi u originalnim modernim aranžmanima za neuobičajen duo kontrabasa i tambure. Tamburaški orkestar HRT-a, kao domaćin, pruža značajnu ritamsku, harmonijsku, melodijsku i svu ostalu logistiku potrebnu za ovu jedinstvenu glazbenu priču.

Dodatnom uzbuđenju znatno će doprinijeti poseban gost, Žan Tetičkovič, jedan od najnagrađivanijih mladih jazz skladatelja i bubnjara na svijetu. U efektnim i nadahnutim izvedbama gudalom protiv trzalice uživat će brojni poklonici mainstream jazza, kao i svi štovatelji glanc bravura Tamburaškog orkestra HRT-a.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od ove godine započinje modul Tambure, kao prvi korak u procesu pokretanja novog studijskog programa koji bi pružio visokoškolsko glazbeno obrazovanje za tu skupinu instrumenata. S punim pravom se nadam da će uskoro, možda već naredne godine, na zagrebačkoj Akademiji krenuti diplomski studij tambure.  

Sredinom 19. stoljeća započeo je razvojni put tambure kao orkestralnog glazbala na kojem se danas izvode svi glazbeni žanrovi, a odabir koji je večeras pred vama također predstavlja značajnu etapu toga našeg popularnog glazbala.

    Siniša Leopold

Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice) duo je Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas), nastao s idejom o spajanju dva žičana instrumenta različite tradicije  sviranja. Kontrabas, sviran gudalom, i hrvatski tradicionalni instrument tambura, svirana

nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom, čine jedinstvenu i svježu kombinaciju na

cjelokupnoj glazbenoj sceni. Glazba koju ovaj duo izvodi kombinira mnoge stilove, ali je ipak svoje temelje našla u etno glazbi šire balkanske i panonske regije te suvremenog jazza. U  originalnim kompozicijama koje skladaju i Hojsak i Novosel, isprepliću se razni folklorni motivi i nepravilni ritmovi  karakteristični za glazbu odakle dolaze, harmonijski jezik  suvremenog jazza i virtuozne improvizacije u kojima pokazuju puni potencijal svojih instrumenata. U travnju 2016. duo je objavio svoj prvi album nazvan Bow vs Plectrum, koji su kritičari već ocijenili kao jedno od važnijih izdanja ne samo za ovu godinu nego i za hrvatski jazz općenito. Pred njima je jesenska turneja s Matijom Dedićem, američka turneja (New  York, Washington, Los Angeles, San Pedro), nastup na festivalu Jazzycolours u Parizu, nastupi za hrvatsku diplomaciju u Milanu i Budimpešti te koncert s Vlatkom Stefanovskim u siječnju 2017. Bow vs Plectrum, osim kao duo, predstavlja se i kroz vlastite obrade svojih skladbi za razne orkestre, poput gudačkog ili tamburaškog. Do sada su ostvarili vrlo uspješne suradnje sa Zagrebačkim orkestrom mladih i Tamburaškim orkestrom HRT-a.

Filip  Novosel jedan je od vodećih tamburaša i inovatora na tamburi svoje generacije. Njegov  glazbeni izričaj spoj je hrvatske tradicijske glazbe, jazza i klasične glazbe, s vidljivim utjecajima glazbe drugih naroda južne i istočne Europe. Magistrirao je glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011., a dvije godine poslije diplomirao je cum laude

na New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku, čime se upisao u povijest kao prvi diplomirani jazz tamburaš. Upravo je u New Yorku imao priliku učiti od velikana kao što su Reggie Workmann, Vic Juris, Peter Bernstein, Samir Chaterjee, Yosvany Terry i drugi. S virtuozom brazilske gitare Richardom Boukasom osnovao je duo; snimili su CD/DVD Live at St. Michael's te nastupali u brojnim njujorškim jazz klubovima. S bubnjarom i skladateljem Žanom Tetičkovičem formirao je kvintet Balchemy, s kojim bilježi nastupe u SAD-u, Sloveniji i Švicarskoj te nagradu časopisa Downbeat u kategoriji small  jazz combo. Osim što je bio finalist natjecanja Herb Alpert – Young Jazz Composer Award, u protekle dvije godine nastupao je s nizom istaknutih glazbenika (Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Olli Soikkeli, Kruno Spisic, Ismail Lumanovski, Marko Črnčec, Vladimir Kostadinović…) te orkestrima (Tamburaški orkestar HRT-a, Hrvatski tamburaški orkestar (100 tamburaša)). Trenutačno je najaktivniji kao član dua Bow vs Plectrum. Prepoznat i kao marketinško lice, zastupa tambure S. M. Gilg i pojačala AER.

Tihomir Hojsak, kontrabasist je novog vala jazz generacije. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Varaždinu; studirao je  u Osijeku gdje je na Umjetničkoj akademiji diplomirao 2005. Školovanje je nastavio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te 2012. stekao magistraturu kontrabasa. Trenutačno radi u osnovnoj školi Borovje te svira u Orkestru HNK-a u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na domaćoj glazbenoj sceni, u suradnji s brojnim istaknutim glazbenicima hrvatske i inozemne klasične i jazz  scene, te nastupa na renomiranim jazz festivalima i pozornicama u SAD-u, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Litvi, Crnoj Gori,  Srbiji i Kosovu. U prosincu  2009. objavljuje CD prvijenac Jazz Room koji su i kritičari i glazbenici dočekali s pohvalama. Godine 2011., 2013. i 2014. s ansamblom Jazziana Croatica dobiva diskografsku nagradu Porin u kategorijama najbolja jazz skladba i izvedba. Drugi samostalni album Tihomir Hojsak Jazz Room Quartet izlazi 2012. godine pod nazivom Clockwise, također uz pohvale struke. Pet  puta je nominiran za jazz  kontrabasista godine, za nagradu Hrvatske glazbene unije. Stalni je član sastava Jazziana Croatica, Zrinka Posavec Trija, Teo Martinović Orchestra, Zg Double Bass Quarteta. Vodi i svoj ansambl, Tihomir  Hojsak  Jazz  Room Quartet. Godine 2013., kao gost  predavač, predstavljao je hrvatsku glazbu na Sveučilištu UCLA. Kao stručni suradnik djeluje u raznim ansamblima klasične i jazz glazbe.

Slovenski bubnjar, producent i skladatelj s njujorškom adresom, Žan Tetičkovič, diplomu je stekao na The New School for Jazz and Contemporary Music. Studirao je bubnjeve i kompoziciju, a među učiteljima su mu bili Michael Carvin, Gil Goldstein, Rudy Palmer, Tyshawn Sorey, Chris Stover, Mark Guiliana, Gregory Hutchinson, Rodney Green i drugi. Od dolaska u New York 2010., kao bandleader, sudjelovao je u brojnim stilski raznolikim projektima, u rasponu od straight-ahead jazza preko world music do elektroničke glazbe, stekavši reputaciju svestranog bubnjara i organizatora. Godine 2013. s Filipom Novoselom razvio je jedinstveni koncept koji spaja tradicijsku glazbu Balkana s jazzom. Osnovali su dva sastava, Balkan Jazz Trio s kojim su tijekom dvije godine redovito nastupali u klubu Balkanika u New Yorku, te nagrađivani kvintet Balchemy. Žan Tetičkovič dobitnik je ASCAP Young Jazz Composers Award za 2012. i 2014. godinu, te Jazzon Audience Award 2012. Kao član ansambala i aranžer surađivao je s uglednim glazbenicima njujorške i slovenske jazz scene. S Big Bandom RTV Slovenije, uz goste Theodosiija Spassova, Vlatka Stefanovskog, Filipa Novosela, Marka Črnčeca i Milana Nikoliča, snimio je svoj prvi CD te vrste, pod nazivom Oasis (2014.) Osim skladanjem i izvođenjem, posvećen je i pedagoškom te humanitarnom radu. U siječnju 2016. predstavio je svoj novi i do sada najveći projekt The Port of Life, osobnu priču o imigraciji i asimilaciji, što će ovjekovječiti i na novome albumu koji izlazi na jesen 2016.

Tamburaški orkestar HRT-a osnovan je 1941. godine kao profesionalni ansambl tadašnje Radio-stanice Zagreb. Od tada, u emisijama Radija i Televizije predstavlja hrvatsku narodnu glazbu. Velik dio programa tvore koncertna djela pisana za tambure. U posljednjih dvadesetak godina programska orijentacija uvelike je proširena skladbama s područja ozbiljne, zabavne i lake orkestralne glazbe. Vokalni i instrumentalni solisti svih žanrova česti su gosti i suradnici Tamburaškoga orkestra. Orkestrom su ravnali ugledni dirigenti i skladatelji, a od 1985. djeluje pod umjetničkim vodstvom maestra Siniše Leopolda. Osim studijskoga rada, Orkestar nastupa na glazbenim festivalima diljem Hrvatske, te održava vlastiti ciklus koncerata U ozračju tambure, uz tradicionalni novogodišnji koncert Valceri, polke i druge špelancije u HNK u Zagrebu, a gostuje i na turnejama u domovini i inozemstvu. Godine 2011. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je Tamburaškom orkestru HRT-a nagradu Vatroslav Lisinski. Za album 7 desetljeća 1941.-2011.: Hrvatski skladatelji u ozračju tambure osvojio je Porin 2012. za najbolji album tamburaške glazbe, a u istoj kategoriji Porina je 2016. osvojio i album Pozdrav Zagorju snimljen uz Kvartet Gubec.

Skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent i publicist Siniša Leopold diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje djeluje kao docent. Od 1985. godine profesionalno djeluje i kao šef dirigent Tamburaškoga orkestra HRT-a. Posebno se posvetio folklornom glazbenom izrazu i radu s tamburaškim orkestrima. Jedan je od autora prvoga udžbenika za tambure (1992.), a napisao je i knjigu Tambura u Hrvata (1995.). Autor je niza skladbi i aranžmana, filmske i scenske glazbe te prvoga pučkog tamburaškog mjuzikla Janica i Jean. Njegove skladbe i obrade nezaobilazne su na programima mnogih ansambala i orkestara, a svojim radom i dalje promiče glazbene izričaje na polju orkestralne tamburaške glazbe. Aktivan je i kao pedagog u Školi hrvatskoga folklora te voditelj mnogobrojnih inozemnih seminara. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja: godišnje nagrade HRT-a, godišnje Nagrade za kulturu grada Samobora, diskografske nagrade Porin, Zlatne arene za filmsku glazbu, a za doprinos u kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-a

Siniša Leopold, šef-dirigent

Dubravko Češnjak, bisernica I.

Miroslav Regović, bisernica II.

Mario Fistrić, bisernica III.

Krsto Lalić, brač I.                                      

Vjekoslav Kleščić, brač I.

Bruno Vučajnk, brač II.

Igor Kudeljnjak, brač II.

Goran Klisurić, brač III.

Kruno Gabaj, brač III.

Tihomir Zlatić, čelović I.

Igor Tinodi, čelović II.

Marko Bertić, čelović III.

Dino Celizić, čelo I.

Roman Gross, čelo II.

Ranko Purić, bugarija

Pere Ištvančić, kontrabas, berda

Vjekoslav Kleščić, producent

Igor Geržina, glazbeni producent

Marinko Zovkić, poslovođa

   

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto domagoj kunic

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › U ozračju tambure