U RIJECI KUHAMO

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Tra
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › U RIJECI KUHAMO

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
03.2018

U RIJECI KUHAMO

ZAJEDNO! - ove nedjelje, 4. ožujka u konobi „Fiume“ u samom centru Rijeke od 10 do 13 sati
U RIJECI KUHAMOHrana 2
 

KUHAMO ZAJEDNO!

Projekt (Re)discovering Europe čiji je nositelj HNK Ivan pl. Zajc u suradnji s EPK 2020 je puno više od kazališne predstave „Gorski divovi“, a to će se dokazati i ove nedjelje, 4. ožujka u konobi „Fiume“ u samom centru Rijeke od 10 do 13 sati kada će svi glumci iz spomenute predstave, a koji dolaze iz 5 manjinskih kazališta, kuhati svoja nacionalna jela (talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka) i to pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić!

Performative Kitchen: Cooking Diversity projekt je u kojima glumci različitih ansambala - uključenih u predstavu Gorski divovi - u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica)  kuhaju za lokalnu zajednicu te na taj način predstavljaju svoju kulturu. Kuhanje se izvodi uživo, u različitim javnim prostorima, u Rijeci, smo izabrali Konobu Fiume, koja se nalazi u srce riječke tržnice.

U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela.

Umjesto velikih narativa, Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezetacije pojedine kulture. Nacionalna kuhinja predstavlja fluidan identitet u kojem se miješaju različiti utjecaji i koji je trajno otvoren novim utjecajima, ali i sam utječe na druge kuhinje. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno. Zbog svega toga, kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga - jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi Gorski divovi, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

Performativna kuhinja projekt je kojim se, uz samo predstavljanje kulture iz koje glumci dolaze, radi i na popularizaciji kazališta, te razvoju nove publike.  Sam čin kuhanja bit će popraćen razgovorom glumaca s publikom o njihovoj profesiji, projektu na kojem sada rade (Gorski divovi), interesu publike za kazalište, otvorenosti za ovakve, nekonvencionalne oblike upoznavanja s kazališnom umjetnošću...  Ovako koncipirana kulinarska sesija završava se zajedničkim objedom glumaca i publike.

Poznata kuharica Srđana Jevtić koju poznajemo iz mnogobrojnih tv kulinarskih nastupa ističe kako će joj ovo biti jedno internacionalno iskustvo kojim će i ona proširiti vidike uz same glumce koji nam donose svatko nešto svoje u ovaj kulinarski događaj. 

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske unije, programa Creative Europe Culture.

Svi smo pozvani!

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hnk gorski divovi 1
  • Zagreb Hnk gorski divovi 2
  • Zagreb Hnk gorski divovi 3
  • Zagreb Hnk gorski divovi
  • Zagreb Hrana 1
  • Zagreb Hrana 2
  • Zagreb Srdana jevtic 2
  • Zagreb Srdana jevtic 3

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › U RIJECI KUHAMO