UBU ŠPUD: U izlozima Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › UBU ŠPUD: U izlozima Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
10.2013

UBU ŠPUD: U izlozima Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova

30. listopada
UBU ŠPUD: U izlozima Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-MasarykovaSpuukrskl
 

U četiri zagrebačka donjogradska bloka, od 18 sati, započinje otvaranje izložbe u izlozima dućana koji za ovu prigodu tvore prostor mikro-galerija. Naime, u novoformiranim 'mikro-galerijama' koje uokviruju ulice Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova, u izlozima  45 poslovna prostora (od butika, zlatarnica, galerija, čokolaterija, banaka, te drugih obrtničkih radnji i trgovina) bit će izloženi umjetnički radovi svih odjela učenika Škole Primijenjene umjetnosti i dizajna, a neki od radova već su oduševili posjetitelje nedavno održanog sajma AMBINETA  na Zagrebačkom velesajmu. Svi koji se u navedeno vrijeme zateknu  u prostoru odvijanja eventa   - U krugu Škole 2 - pozvani  su u kreiranje povorke posjetitelja koja će  transformirati prolaznost zagrebačkih ulica u ležernu atraktivnost razgledavanja umjetničkih djela u izlozima dućana. .
'Mnoge su naše mikro-galerije napuštene, zatvorene, neke su preselile, mnoge su nove. Neke su pred samim zatvaranjem.  Kod nekih smo danas naišli na očaj, nezadovoljstvo i neizvjesnu budućnost zaposlenih kojima su zadnja pomisao neki radovi...nekih učenika... nekih umjetnika... neke Škole...neka umjetnost uopće. No, briga za rad učenika, briga za rad umjetnika adolescenta te njegov razvojni put, briga je koja će jednoga dana prerasti i u brigu za nekog tamo XXX-ovca u budućnosti. Kao što smo 2009.  pokrenuli prvu izložbu U krugu Škole motivirani glasinama i bojaznošću o iseljavanju naše Škole iz centra grada, tako ove godine želimo ukazati na brzinu izmjene ili nestajanje poslovnih prostora u centru grada, a samim time njihovih sadržaja,' istaknuli su voditelji projekta.
Izložba U krugu Škole  jedan je od projekata UBU-a s ciljem upoznavanja i senzibiliziranja šire javnosti prema radu ŠPUD-a koji se često prikazuje kao manjkav. Tumači se da su visokoškolske ustanove ustvari one koje u potpunosti educiraju umjetnike i dizajnere iako se učenici ŠPUD-a od ostalih razlikuju upravo po tome što su se kroz razdoblje adolescencije obrazovali u umjetnosti te je u njima razvijen odnos prema umjetničkom djelovanju tijekom sazrijevanja i oblikovanja njihovog  bića/inteligencije.
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu,  kulturno je i nacionalno blago grada Zagreba i Republike Hrvatske. Nekada Škola primijenjene umjetnosti, a još prije Obrtna škola, ustanova je koja već 130 godina obrazuje adolescente u području umjetnosti, primijenjene umjetnosti i dizajna i  kamen temeljac je obrazovanja u umjetnosti, arhitekturi i dizajnu u RH. Učenici Obrtne škole koji su se nakon završetka visokog školovanja u inozemstvu vratili u Zagreb i postali profesori Obrtne škole, pojedinci su koji su pokrenuli i osnovali Likovnu akademiju te Tehničko sveučilište u Zagrebu (iz kojeg je nastao današnji fakultet AGG).

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Spuukrskl
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › UBU ŠPUD: U izlozima Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova